Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a SISTEM 2021 operatív-taktikai gyakorlatot

2021.11.05.

A Belügyminisztérium ma tartotta meg a Szerb Köztársaság védelmi erői és mentőalakulatai számára szervezett SISTEM 2021 elnevezésű operatív-taktikai gyakorlatot a rendkívüli állapotok és veszélyhelyzetek kapcsán, mintegy 50 helyszínen 24 városban és 26 községben. Szabadkán a Zorka utcában szervezték meg az I-es vízkitermelő telepen az önkormányzat területén működő katasztrófakockázat-csökkentési és veszélyhelyzet-kezelő erők bevonásával. A gyakorlat időtartama alatt a Belügyminisztérium Szabadkai Igazgatóságának Szegedi úton levő épületében ülésezett a Városi Válságkezelő Törzskar, amit annak parancsnoka, Stevan Bakić polgármester hívott össze. Napirendjén egy pont szerepelt – a SISTEM 2021 operatív-taktikai védelmi és mentési gyakorlat végrehajtása.

14662_1.jpg

Slobodan Banjanin, a szabadkai Városi Válságkezelő Törzskar tagja és a városi közigazgatás védelmi és veszélyhelyzet kezelési munkatársa ebből az alkalomból elmondta, hogy az esemény feltételezése szerint az Észak-Bácskai Közigazgatási Körzet területét nagy erősségű földrengés érte, amely a legnagyobb intenzitással Szabadkát érintette, és az I-es vízkitermelő telepen nagy problémákat okozott.

„A földrengés következtében a telep központi komplexumban, ahol Szabadka város víztermelése és vízellátása folyik, megrongálódott a klórtartályok elhelyezésére szolgáló létesítmény. A tetőszerkezet bedől, és két sűrített klóros tartály megsérül, ami klórszivárgást okoz. Mivel a klór nagyon gyorsan terjed a tározóból, nagyon rövid idő alatt koncentrált mérgező anyagokat tartalmazó felhő képződik, amely szennyező és veszélyezteti a komplexum körül élő lakosság egészségét és életét, környezetszennyező és -károsító. A rengés elhúzódása során a veszélyeztetett dolgozók pánikszerűen, szervezetlenül kezdték elhagyni a létesítményeket, melynek következtében három dolgozó könnyebben megsérült. A Vízművek és Csatornázási KKV létesítményeiből való kiürítést három személy látta el. Amikor a földrengés elérte a maximális amplitúdót, két válaszfal leomlott az épület azon részén, ahol a gépház található, aminek következtében két alkalmazott súlyos testi sérülést szenvedett" - magyarázta Banjanin.

14662_3.jpg

A földrengésben – tette hozzá – a gyártógépekben is megsérültek a villanyvezetékek és elektromos berendezések, valamint a vízellátó hálózat, így teljesen megszűnt az üzemelés.

„Az elsősegélynyújtás alatt az egyik dolgozó a klór belélegzése miatt mérgezést szenvedett. A médián és a polgári védelmi biztoson keresztül a dolgozók és a környező utcák lakosai tájékoztatást kapnak a további teendőkről az evakuálás és ellátás során. Az elsősegélynyújtó csapat ellátja a sérült dolgozókat. A Szabadkai Rendőrkapitányság rendőrjárőrei kivonulnak, és az arra megfelelő helyszíneken megakadályozzák, hogy az emberek megközelíthessék a veszélyes övezetet, biztonságos irányba terelve őket. A tűzoltó- és mentőegységek mentőautói és járművei számára biztosítják az akadálytalan áthaladást. Mivel a nyugati szél a helyszínen másodpercenként körülbelül öt méteres sebességgel fúj, valós a veszélye annak, hogy a klórral szennyezett levegő az Erdőd utca első házait is eléri. Emiatt a Válságkezelő Városi Törzskar parancsnoka elrendeli a polgárok evakuálását ebből az utcából. A kiürítés a Suboticatrans autóbuszaival történik, a lakosság elhelyezését pedig a Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezetének tagjai, valamint Szabadka város polgári védelmének munkatársai végzik. A szivárgás helyén a klórt vízzel leverik, és annak semlegesítését a szabadkai tűzoltóegység és a Matica önkéntes tűzoltó egyesület tagjai hajtják végre.

14662_4.jpg

A Szabadkán mintegy 120 fő részvételével tartott SISTEM 2021 gyakorlat a természeti katasztrófákra és műszaki-technológiai balesetekre adott válaszlépések minden tényezője és szereplője jelenlegi felkészültségi szintjét és szinergiáját mutatta meg.

14662_5.jpg