Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Tatravagonka Bratstvo a termelés bővítését és új munkaerő foglalkoztatását tervezi

2021.11.05.

Anđelka Atanasković gazdasági miniszter, Fedor Rosoha, a Szlovák Köztársaság szerbiai nagykövete és Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma Szabadkán találkozott a Tatravagonka Bratstvo gyár képviselőivel, amelynek gyártási programja a teherszállító vagonok és alkatrészeik javításán, ellenőrzésén,  felújításán és gyártásán alapul. A sikeres vállalat vezetőségével tartott szívélyes találkozón a termelés bővítéséről, egy újabb gyártócsarnok építéséről és a foglalkoztatottak számának bővítéséről tárgyaltak.

14663_1.jpg

Atanasković miniszter a találkozó után a sajtónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a Szerb Köztársaság és Szlovákia Gazdaságfejlesztési és Együttműködési Vegyes Bizottságának társelnökeként Rosoha nagykövet kezdeményezésére látogatta meg a Tatravagonka Bratstvo gyárat ma Szabadkán.

14663_2.jpg

„A Tatravagonka egy olyan vállalat és privatizációs példa, amely elsősorban Szabadka, de Szerbia számára is kiváló. Már 11 éve teljesítenek jó eredményekkel, idén a Gazdasági Minisztériumtól ösztönzéseket nyertek, jövő év elején lehívhatják a második részletet, hogy még befejezzék és mintegy ötven újabb személyt alkalmazzanak. Bővíteni kívánják a termelést és egy másik csarnokot építeni, ami nagyon jó. És nem csak Szerbiában, hanem Európában is példát mutatnának a vagonok és egyáltalán a kocsielemek gyártásával. Mondtam nekik, hogy ezt előbb is megtehetik, így, ha korábban teljesítik a második részletet, akkor már pályázhatnak minisztériumunknál és a Szerbiai Fejlesztési Ügynökségnél, hogy befektetéseiktől függően mérlegelhessük az ösztönzéseket. Ez Szabadkára nézve is kedvező, hiszen ezután rögtön foglalkoztathatják az új munkaerőt, segítve ezáltal számos térségbeli család egzisztenciáját.” – hangsúlyozta Atanasković miniszter.

Atanasković miniszter jelenléte és a küldöttség, amellyel Szabadkán és a Tatravagonka Bratstvóban járt, annak a jele, hogy Szerbia továbbra is segíteni és támogatni kívánja a jó beruházásokat - mondta Rosoha nagykövet, hozzátéve, hogy a gyár jó példája a sikeres vállalkozói tevékenységnek ebben az országban és példa azon befektetők számára, akik a szerb piacra jönnének.

14663_3.jpg

„Mint ahogyan a miniszter említette, a jövő héten Pozsonyban kerül megrendezésre Szerbia és Szlovákia Gazdaságfejlesztési és Együttműködési Vegyes Bizottsága tizedik találkozója, és ezt további lépésnek tekintjük a két ország közötti gazdasági kapcsolatok megerősítésében” – mondta Rosoha nagykövet.

Bakić polgármester, emlékeztetve arra, hogy a szlovák Tatravagonka 2011 óta a Bratstvo tulajdonosa, hangsúlyozta a vasúti járműgyár jelentőségét Szabadka számára, mert 1886-ig visszanyúló hagyománya van, Bratsvo név alatt pedig 1959 óta működik.

14663_4.jpg

„Szabadkai lakosok sok nemzedéke látta el onnan családját, és járult hozzá a város iparosodásához. Gratulálunk a Tatravagonka Bratstvo vezetőségének az itt szemléltetett lenyűgöző eredményekhez, a rendkívül sikeres pénzügyi gazdálkodáshoz, és különösen a társaság jövőjét érintő, szintén nagyszerű tervekhez. Ma azért találkoztunk, hogy meglássuk, hogy a Szerb állam, a Szlovák Nagykövetség és Szabadka Város Önkormányzata hogyan tud segíteni a termelés fejlesztésében és a szakképzett munkaerő biztosításában. Szabadka mindent megtesz azért, hogy a Tatravagonka Bratstvo gyár ambícióit kövesse, és hogy ez a cég a szerb-szlovák üzleti együttműködés kiváló példájaként sikereket érjen el az európai piacon” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

14663_5.jpg

A Tatravagonka Bratstvo gyár egyik tulajdonosa, Michal Lazar elmondta, hogy a cég vezetésének küldetése, hogy tovább építse ezt a céget, és további termelésbe fektessen, amihez – mint mondta – szükség van a jövőben is a jó együttműködésre a szerb állami szervekkel.

14663_6.jpg

A vállalat irodahelységében tartott találkozót követően Atanasković miniszter, Rosoha nagykövet, Bakić polgármester és a Tatravagonka Bratstvo vezetősége megtekintették a gyár termelő részlegeit.