Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték Szabadka első világháborús felszabadításának napját

2021.11.13.

Szabadka első világháborús felszabadulásának 103. évfordulója alkalmából tegnap este a Szabadkai Népszínház Jadran színpadán megtartották a „Braća uvek - uvik zajedno“ ünnepi akadémiát, amit 1991 óta, a szerbek és a bunyevácok testvériségéről szóló alapokmány megújítása és a jeles történelmi események közös megünnepléséről való megállapodás óta szerveznek. A rendezvényen részt vett Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is, aki a jelenlévőkhöz szólva elmondta, hogy mint az elmúlt három évtizedben minden évben, most is ezen az ünnepségen gyűltünk össze, hogy büszkén és tisztelettel emlékezzünk 1918 novemberének szabadkai napjaira, a felszabadulás és az egyesülés napjára, amikor a helyi szerbek és bunyevácok szabadságról, egyenlőségről, valamint a nyelv, az írásmód és a nemzeti kultúra tiszteletéről szóló három évszázados álmai valóra váltak.

 14680_1.jpg

„Mindezt e területre a Szerb Királyság hozta, melyben Szabadka közvetlenül csatlakozott egész Bácskával, Baranyával, Bánsággal és Szerémséggel együtt. A jugoszláv kaland sok bizonytalansággal és szenvedéssel járt, és ma attól a dicsőséges november 13-tól folytatjuk ismét, amikor bevonult a szerb hadsereg, és megérkezett a szerb állam. A bunyevácok a jugoszláv előjelű államban elvesztették jogukat az identitásukra, míg ma Szerbiában, a szabadkai önkormányzatban hivatalosan is használhatják nyelvüket, amely idén, a Szabadkán való több évszázados használat után, végre hivatalossá vált a városi intézményekben. Fontos megjegyezni, hogy ez egyben 1918. november 13-i örökség is” – emelte ki Bakić polgármester.

A novemberi napok – tette hozzá – még egy nagy örömet hoznak Szabadkának – egy csodálatos emlékművet Péter királynak, az Első Felszabadítónak, akinek nevében a Duna-hadosztály nyolcadik gyalogezredének második zászlóalja békét és rendet hozott Szabadkán.

„Az emlékmű átadására e hónap végén kerül sor a tragikus sorsú fiának szentelt Sokol Otthon előtt. Külön megtiszteltetés és kiváltság mindannyiunk számára, akik ebben részt vettünk, hogy teljesíthetjük azoknak az egykori szabadkaiaknak a kívánságát, akik 1920-ban a városi közgyűlésben úgy döntöttek, hogy emlékművet állítanak az utolsó szerb királynak a vasútállomás közvetlen közelében, ahova a thesszaloniki front hősei vonattal érkeztek meg és onnan egy golyó kilövése nélkül hatoltak be a városba." – mondta Stevan Bakić.

 14680_2.jpg

Kihangsúlyozta, hogy "mindezt Aleksandar Vučić szerb elnök víziója mentén tesszük", aki "elkezdte a szerb államalkotó tudat és nemzeti méltóság megújításának nagy művét".

„A műemléki örökség megújításának és fejlesztésének víziójához társul a mindazon érték megújítására irányuló szándék, amelyet kiemelkedő személyiségeink kő- és márványfigurái jelképeznek. A szellemi értékek mellett gazdaságunk is megújul, így az elkövetkező években pályaudvarunk 1918-ból a 21. századba költözik, melyben a park előtt régi királyunk fogadja majd az egyes új szabadkai vendéget, ötvözve a dicső múltat és e város perspektív jövőjét. Ennek jegyében legyen boldog a felszabadulás és az egyesülés napja” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Az ünnepségen dr. Milan Micić író és történész, a Matica Srpska főtitkára is beszédet mondott.

Az ünnepi akadémián Boško Puletić, a Belgrádi Nemzeti Színház színésze előadta a Vojvoda Živojin Mišić című monodrámát, amelynek ősbemutatója a Slavija színpadán volt idén januárban, a nagy szerb hadvezér halálának századik évfordulója alkalomból.

14680_3.jpg

A rendezvény a Bože pravde himnusszal és a bunyevác Podvikuje bunjevačka vila című ünnepélyes dallal kezdődött, a Szent Száva Szerb Művelődési Központ kórusának előadásában.

1918. november 13-a alkalmából, amikor a szerb felszabadító hadsereg bevonult Szabadkára, ma koszorúkat helyeztek el a pályaudvaron levő emléktáblánál és az 1912-1918-ban a felszabadulásért és egyesülésért elesett hősök emlékművénél a Puskin téren, ahol megemlékezést tartottak az elesett harcosok tiszteletére.

A szabadkai önkormányzat és Stevan Bakić polgármester nevében a 1912-1918. között a felszabadulásért és egyesülésért elesett hősök emlékművénél Srđan Samardžić, a városi tanács tagja és Sava Stambolić, a polgármesteri kabinet vezetője koszorúzott.

 14680_4.jpg