Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a nyelvművelő rendezvényt

2021.11.16.

A Nyelvművelő karaván projekt részeként, amely a Szerb Köztársaság Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztériumának támogatásával az Ápoljuk a szerb nyelvet elnevezésű országos kampány részeként valósul meg a szerb nyelv és írás, az általános nyelvi kultúra és műveltség ápolása és védelme céljából, nyelvművelő tribünt tartottak a Városházán a Közbeszéd Kultúráját Elősegítő és Fejlesztő Izražajnost Egyesület szervezésében. A tribünön részt vett Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is, aki a jelenlévőkhöz szólva elmondta, hogy örömére szolgál, hogy városunkba érkezett a "Szólj, hogy megtudjam ki vagy" nyelvművelő karaván, és annak, hogy 40 általános iskolai és ugyanennyi szabadkai középiskolás diák, valamint harminc különböző szakos pedagógus és vezetőik vettek részt ebben a projektben.

14684_1.jpg

„A beszédkultúra nagyon fontos a nyelv integritásának megőrzéséhez. Ez kultúránk és identitásunk kérdése, de mindannyiunk személyes fejlődésének kérdése is. A megfelelő és világos kifejezésmód nagy előnyt jelent a magánélet és a szakmai élet minden területén. Éppen ezért, a projektben részt vevő csúcsszakértők valóban segíteni fognak fiatal polgártársainknak képességeik fejlesztésében és önbizalmuk erősítésében az életben rájuk váró nagy kihívásokkal szemben” – mutatott rá Bakić polgármester.

Hozzátette, hogy az Izražajnost Egyesület számos projektjét támogatta a Szerb Köztársaság Kormánya, és ez nem véletlen.

„Határozott szándékunk, hogy a kormányzat minden szintjén megőrizzük a szerb nyelvet és a cirill írást. A modern idők és az új kommunikációs technikák nagymértékben elszegényítik a világ összes nyelvét. Ez nagy kihívás, amelyre az ilyen projekteken keresztül felkészülten, korszerűen vagyunk készek válaszolni. Értékes nyelvi örökségünket megőrizzük és a 21. század körülményeihez illesztjük, de úgy, hogy ne veszítsen minőségéből és szépségéből. Az Aleksandar Vučić szerb elnök által kezdeményezett egyedülálló szerb nyelvi oktatási program Szerbiában és a Boszniai Szerb Köztársaságban tovább bővíti nyelvi egységünk terét, ami a közös élet, a kultúra és a gazdaság terét is jelenti” – mondta Bakić polgármester.

14684_2.jpg

Szabadka vegyes környezet – folytatta, és kiemelte: ahogy a köztársaság, a tartomány és a város ápolja a szerb nyelvet és a cirill írást, úgy „törvényi megoldásokkal, politikákkal és konkrét tevékenységekkel őrizzük a nemzeti kisebbségek nyelvét és írásmódját is."

"Ez a Nyelvművelő karaván jó alkalom lesz a városunkban élő, kisebbségi közösségekhez tartozó polgártársaink számára, hogy fejlesszék szerb nyelvtudásukat, ami hasznukra válhat majd további életükben és munkájukban Szerbia szerte. Valóban nagyon hasznos ez a nemes, társadalmunk számára nagyon szükséges projekt, és szeretném megköszönni, hogy Szabadka bekerült a Karaván tevékenységi tervébe. Helyi önkormányzatunk aktív résztvevője a beszédkultúra erősítését és a tudás fejlesztését célzó minden tevékenységnek. Örömünkre szolgál, hogy az Önök házigazdái lehetünk, és városunk az ezeken az ismeretterjesztő műhelyeken résztvevő fiatal polgártársainknak egy-egy könyvet ajándékoz, amely segít megőrizni a megszerzett tudást, és egyben emlékeztet erre a szép élményre. Eredményes munkát és sok új hasznos ismeretet kívánok” – zárta szavait Stevan Bakić polgármester.

Slobodan Roksandić mester okleveles kommunikátor és dr. Radovan Knežević dikció oktató, a tribünön a beszédkultúra, azaz a szép kifejezésmód ápolásának szükségességéről beszéltek, arról, hogy mi tartozik ehhez a kultúrához, hogyan hat a szerb nyelvre, és szó volt a helytelen beszédszokások javításának módjáról is.

14684_3.jpg

Arnaud Guillon ismert francia bölcsész a díszteremben jelenlevőkhöz intézett videóüzenetben arról beszélt, hogy ő a legjobb példa arra, hogy kitartással és sok erőfeszítéssel idegen nyelven is magas szinten fejezhetjük ki magunkat.

Az oktatási tribün mellett a november 15. és 17. között Szabadkán megrendezésre kerülő Nyelvművelő karaván keretein belül oktatási műhelyeket is tartottak, ahol a szabadkai általános és középiskolás diákok gyakorlatokon keresztül fejlesztették beszédkultúrájukat, azt, hogy hogyan legyen beszédük egyértelmű, kifejező és dinamikus, és hogyan lehet megszüntetni a betűszavak, rövidítések és idegen szavak használatát. A workshopok résztvevői a szabadkai önkormányzattól Slobodan Roksandić több mint 20 hang- és videóleckét tartalmazó "Szólj, hogy megtudjam, ki vagy" című könyvét kapták ajándékba.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára a hétfőn, november 15-én, a Városháza Médiaközpontjában tartott sajtótájékoztatón ennek az edukációs tribünnek és az Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában és a Svetozar Marković Gimnáziumban zajló oktatási műhelyeknek a bejelentése alkalmával elmondta, hogy Szabadka önkormányzata teljes mértékben támogatta az Izražajnost Egyesület azon törekvéseit, hogy számos önkormányzat mellett Szabadkára is ellátogatnak.

14684_4.jpg

"Nagyon fontosnak tartunk minden olyan ötletet és tevékenységet, amely arra ösztönzi és bátorítja a fiatalokat, hogy egy olyan időszakban, amikor a közösségi oldalakon és a valóságshow-kban megjelenő tartalmakat viselkedési modellként kényszerítik ránk, kifejezőkészségük fejlesztésén dolgozzanak, és arra sarkaljuk őket, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a szóbeli kifejezésre. A nyelv ismerete és megőrzése egy nép önazonosságát jelenti, ezért kell a gyerekeket megtanítani nyelvük értékeire” – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.