Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Vučić elnök a Boysen gyár ünnepélyes megnyitóján

2021.11.19.

Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić ma a szabadkai Kisbajmok Ipari Övezetbe látogatott, ahol részt vett a világ egyik vezető kipufogógyártó cég, a német BAS Boysen Abgassysteme új gyárának megnyitóján, ahol kijelentette, hogy hazánknak éppen ilyen, automatizált és robotizált gyárakra van szüksége.

14697_1.jpg

„Büszke vagyok arra, Geisel úr, amit tettek, és arra is, hogy azt Szerbiában tették. Ez a gyár az unokáinkat, a jövő generációkat szolgálja majd. Ez jelenleg Szerbiában a legkorszerűbb gyár, amelyben minden robotokkal és automatikusan működik. Szeriában eddig ilyesmi nem volt. Beszélgettem a munkásokkal is, akik Szabadkáról, Topolyáról, egyesek pedig Požarevacról valók. Ebben a gyárban ötszázan dolgoznak majd, és ezek a munkások a mi büszkeségünk. Ami az infrastruktúrát illeti, úgy gondolom, hogy az elmúlt öt-hat évben több minden épült, mint az azt megelőző néhány évtizedben. Ezt az irányt kell ezután is követnünk, hogy idevonzzuk a beruházókat, és hogy higgyünk magunkban“ – mondta Vučić elnök.

Szavai szerint a német beruházók megbízható, biztos beruházók, akik stabilitást adnak országunknak.

„Eddig mintegy 250 üzemet nyitottam meg vagy helyeztem le alapkövüket, de ilyen gyárat nem látni minden nap! Az ilyen fejlesztésekért élünk, és azokért küzdünk“ – mondta Vučić.

14697_2.jpg

Az elnök elmondta, nagyon fontos, hogy Szerbia továbbra is idevonzza a beruházókat, hogy továbbra is higgyen magában, és hogy országunk a 2020. és 2021. évben a legjobb legyen az összesített gazdasági növekedés tekintetében. 

- Gyors fejlődésre van szükségünk, és Vajdaságban utol kell érnie, sőt le is kellene hagynia Belgrádot. Szabadkán még sok a teendőnk, és a legfontosabb – a Városi Stadionról és Népszínházról nem szólva – hogy Szerbia a Közkórház felújításába mintegy 4,9 milliárd dinárt, vagyis több mint 40 millió eurót fog fektetni. Itt, Szerbia északi részén minden a rendelkezésünkre áll. Hogy az elmúlt harminc évben hogyan sikerült mindent tönkre tenni, majd a történészek megfejtik. Ma viszont már jó úton haladunk, és fontos, hogy tisztán lássuk: hogyan kell folytatnunk“ – hangsúlyozta ki Vučić elnök.

Németország belgrádi nagykövete, Thomas Schieb kiemelte, hogy ez a Szabadkán épült új gyár még egy példaértékű projekt, amit egy német beruházó valósított meg, és „a két ország közötti kiváló gazdasági kapcsolatok szimbóluma“.  

14697_4.jpg

„A német vállalatok egyre aktívabbak, és a beruházások értéke a 2000. évektől meghaladta a 3,5 milliárd eurót. A német cégek több tízezer munkahelyet teremtettek Szerbiában. Szerbia egyre érdekesebb a külföldi beruházók számára, különösen az autógyártó cégek körében, a szerbiai gazdaság fejlődésének kulcsát pedig a külföldi beruházások fehér könyve is igazolja“ – mondta Schieb nagykövet.  

A Boysen gazdasági csoport elnöke, Rolf Dieter Geisel megköszönte Szerbia elnökének, Aleksandar Vučićnak és a szerb kormány tagjainak, hogy jelenlétükkel megtisztelték az eseményt. A cégvezető elmondta, hogy ez a legújabb cég úgy Németországban, mint Szerbiában is, amely nagy forgalmat bonyolít majd le 25 helyszínen világszerte. 

14697_3.jpg

„A gyár 38 ezer négyzetméteren működik majd, ami jelentős beruházás és jelentős méretű gyártás folyik majd. Több mint 500 dolgozónak biztosítunk majd munkahelyet. Nagy terveink vannak a szerbiai forgalmazást illetően, minek folytán a gyárat tovább bővítjük majd, minél több helyszínen. Mi teljes gőzzel indulunk, és meggyőződésünk, hogy az elkövetkező két évben a termelést fokozatosan növelni fogjuk“ - mondta Rolf Diter Gajzel.

14697_5.jpg

Szabadka Város Önkormányzata 10 hektárnyi területet biztosított a Kisbajmok Ipari Övezetben, a beruházás értéke 65 millió euró, és ezzel az egyik legjelentékenyebb zöldmezős beruházás Szerbiában.

14697_6.jpg

14697_7.jpg