Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester megnyitotta a Dalmácia jeles személyiségei című fotókiállítást

2021.11.26.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma a Városháza előcsarnokában megnyitotta mgr. Milorad S. Kuraica Dalmácia jeles személyiségei című fotókiállítását. A Dalmácia Hagyományápoló Egyesület fáradhatatlan munkája révén a szabadkaiak évről évre megismerik e terület pravoszláv szerb örökségét, melyet népünk évszázadok óta ajándékoz neves és nagyszerű embereknek – emelte ki ebből az alkalomból Bakić polgármester, és kijelentette, hogy Stefan Knežević püspök és Sava Bjelanović politikai élenjáró is ilyenek voltak.

14706_1.jpg

„Értékes a szabadkai dalmátok törekvése, hogy megismertessék velünk azokat az embereket, akik sokat nyújtottak a szerb népnek, és akikről sajnos nagyon keveset tudunk. Érdemes emlékeztetni arra, hogy Bácska és Dalmácia e nagyok idejében egy állami keretben volt, amelyben a szerb nép egységesen küzdött jogaiért és szabadságáért” – mondta Bakić polgármester.

Bjelanović, tette hozzá, Svetozar Miletić eszméinek és küzdelmeinek hatása alatt volt és annak Zastavája alapján alapította meg Zadarban a Srpski list című lapot, Stefan püspököt pedig Karlócán szentelték fel, amely a szerb egyház központja volt az egész Osztrák császárság területén.

14706_2.jpg

A bűncselekmény Oluja akcióban, a szerb Dalmácia szinte teljesen eltűnt, de ma, azokon az alapokon, melyeket e jeles egyének fektettek le, akiket itt látunk, a Szerb állam és a Szerb Ortodox Egyház gondoskodása révén népünk ezen a területen megújul, és megtartja Lazaricáját a dalmát Koszovón, amelyet éppen Stefan Knežević emelt. Köszönet az egyesületnek, hogy Szabadkán munkálkodik a dalmáciai szerbek identitásának megőrzésén, és ilyen tevékenységekkel megvédi az igazságot elődeiről ezen a területen” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

A kiállítás megnyitóján mgr. Milorad S. Kuraica, a kiállítás szerzője is szólt a jelenlévőkhöz.

A tárlat több mint 100 fotóból áll, és jeles emberek történeteit mutatja be: Simo Matavulj, Gerasim Zelić, Petar Jagodić Kuridža, Stefan Knežević, Ivan Gundulić, Ruđer Bošković, Valtazar Bogišić, Vladimir Beara, Branko Žeželj, Olga Spiridonović, Rade Matijaš és más jeles személyekét.

14706_3.jpg

A kiállítás ünnepélyes megnyitója után a Városháza dísztermében a két kiemelkedő egyén – Stefan Knežević és Sava Bjelanović tiszteletére tartottak emlékestet, melyen prof. dr. Veljko Đurić Mišina, dr. Milan Gulić és dr. Vojin Kalinić adtak elő.

A Dalmácia jeles személyiségei című fotókiállítás szervezője a szabadkai Dalmácia Hagyományápoló Egyesület. A kiállítás december 6-ig tekinthető meg.

14706_4.jpg