Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Újzsedniken megtartották a Mihály-napi falutalálkozót

2021.11.26.

Újzsedniken a Vidékfejlesztési Minisztérium védnökségével és Szabadka Város Önkormányzatának támogatásával november 24. és 26. között megrendezték a Mihály-napi falutalálkozót. Ma este az újzsedniki Bosa Milićević Általános Iskola előcsarnokában néptánc-estet tartottak, amelyen felléptek a topolyai Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központ tagjai. Köszönetképpen a rendezvény megszervezéséhez nyújtott segítségért köszönő oklevelet és plakettet kapott Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Marko Marić polgármesteri tanácsos és Božidarka Golubović projektkoordinátor. Bakić polgármester nevében, aki korábban vállalt kötelezettségei miatt nem tudott részt venni az esemény zárónapján az oklevelet és plakettet Srđan Samardžić tanácstag vette át. A köszönő okleveleket az Újzsednik Helyi Közösség tanácselnöke, Nikola Pualić osztotta ki.

14707_1.jpg

Az önkormányzat, Stevan Bakić polgármester és a saját nevében az egybegyűlteket Srđan Samardžić tanácstag üdvözölte, aki elmondta, hogy Szabadka Város Önkormányzata azon munkálkodik, hogy megerősítse a falvakat, és jobb életkörülményeket biztosítson a fiataloknak az ottmaradáshoz.

„Ez az első, ilyen módon megszervezett falutalálkozó, amit szeretnénk hagyományossá tenni. A rendezvény célja, hogy gazdagabbá tegyük a falu lakosságának társadalmi és sportéletét, hogy ápoljuk a hagyományos életformát és a népművészeti örökséget“ – hangsúlyozta ki Srđan Samardžić.

14707_2.jpg

Marko Marić kiemelte, hogy a Mihály-napi falutalálkozó révén az állam és az önkormányzat azt az üzenetet közvetíti, hogy nem feledkezik meg a falu lakosságáról sem, hogy az ifjabb generációk számíthatnak a támogatásra, ha úgy döntenek, hogy a falun maradnak, és ott alapítanak családot.

A rendezvény keretében szerdán, november 24-én képzőművészeti találkozót és kreatív műhelyfoglalkozásokat tartottak a gyermekek részére, melyeken az újzsedniki óvodás és iskolás korú gyermekek vettek részt, míg csütörtökön, november 25-én a Bosa Milićević Általános Iskola előcsarnokában a Szabadkai Gyermekszínház a Csipkemese című előadással szórakoztatta az óvodásokat és kisiskolásokat.

14707_3.jpg

A Mihály-napi falutalálkozót októbertől december végéig tartják meg 68 szerbiai faluban, melyek önkormányzatai a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán nyertek eszközöket a rendezvény megszervezésére. A három hónap alatt a falutalálkozókon  több mint 960 falu vesz majd részt Szerbia minden részéből, összesen mintegy 96.000 résztvevővel és látogatóval.