Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka önkormányzata aláírta a Párizsi Nyilatkozatot a gyors választ adó városokról

2021.11.30.

December 1-je, az AIDS nemzetközi napja alkalmából tartották ma az Egyenlőtlenség. AIDS. Pandémia. – TEGYÜNK PONTOT konferenciát Belgrádban, melyen részt vett Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja, és ebből az alkalomból Stevan Bakić, szabadka polgármestere nevében aláírta a gyors válaszadó városokról szóló Párizsi Nyilatkozatot.

14710_1.jpg

Ezzel a nyilatkozattal a polgármesterek kötelezettséget vállalnak, hogy tevékenységek sorával felgyorsítják városaikban erőfeszítéseiket és törekvéseiket annak érdekében, hogy megállítsák az AIDS terjedését. Ezek a kötelezettségvállalások és tevékenységek magukban foglalják az UNAIDS – az Egyesült Nemzetek HIV/AIDS-programja által meghatározott 90-90-90 stratégia végrehajtását, amelynek eredményeként a HIV-fertőzöttek 90 százaléka tudomást szerez HIV-státuszáról, a HIV-fertőzöttek 90 százaléka, akiknek tudomásuk van HIV-pozitív állapotukról antiretrovirális kezelésben részesülnek és a már szupresszált vírusterheléses kezelésben részesülők 90 százaléka pedig megőrzi egészségét, csökkentve a HIV-fertőzés kockázatát.

„Szabadka olyan önkormányzatként ismert, amely az előző időszakban támogatta a HIV-megelőzési programokat, valamint a HIV-fertőzöttek és AIDS-fertőzöttek segítését és támogatását a helyi civil szervezetekkel folytatott együttműködésével, programjainak és szolgáltatásainak támogatásával. Szabadkán ez a szervezet a 'Stav +' Egyesület – nyilatkozta Ilija Đukanović.

A gyors válaszadó városok egy globális partnerség Párizs város, az AIDS Orvosok Nemzetközi Szövetsége, az Egyesült Nemzetek HIV/AIDS Közös Programja és az ENSZ Emberi Települések Programja között, helyi, nemzeti, regionális és nemzetközi partnerekkel és érdekelt felekkel együttműködve. 2014-től a mai napig a nyilatkozatot több mint 300 város és település írta alá a világ minden tájáról, köztük szerbiai városok és községek.

14710_2.jpg

A Párizsi Nyilatkozatot ma Újvidék, Šabac, Zaječar, Niš, Stari Grad és Novi Pazar önkormányzatának képviselői is aláírták, tavaly pedig Zombor, Kragujevac és Zvezdara önkormányzatának képviselői.