Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester: A jövő évbe már a katonai ingatlan utáni adósság nélkül lép az önkormányzat

2021.12.02.

Szabadka Város Képviselő-testületének ma megtartott 16. ülésén a tanácsnokok megszavazták Szabadka város 2021. évi költségvetésének módosítását és kiegészítését. Az újraelosztással az elfogadott költségvetés teljes összege 7,43 milliárd dinár lett, ami 171,15 millió dinárral több a folyó évre tervezett összegnél. Miután a képviselő-testület 50 mellette és négy ellene szavazattal elfogadta a pótköltségvetést, Szabadka város polgármestere, Stevan Bakić az újságírókhoz szólva elmondta, hogy az idei év január-október időszakában a folyó évi bevételek megvalósulási aránya 81,07 százalék volt, és egyes bevételi tételek az év végéig várhatóan meg is haladják az eredeti költségvetésben tervezett összegeket.

14713_1.jpg

„A költségvetés bevételi oldalát, amely eredetileg 7,26 milliárd dinárt tett ki, 171 millió és 153 ezer dinárral emeltük meg, ami azt jelenti, hogy a 2021. évi költségvetés jelenlegi mértéke 7,43 milliárd dinár. Abból a 217,7 millió dinárból, amellyel a költségvetés kiadási oldalát növeltük meg, a legnagyobb tételt, 211,6 millió dinárt a közvállalatoknak és közművállalatoknak fogunk átutalni, hogy a lehető legmagasabb minőségű szolgáltatásaik nyújtása érdekében fejlődési és beruházási lehetőségeket biztosítsunk számukra. Emellett további eszközöket különítettünk el arra, hogy az idei év végéig teljes mértékben kiegyenlítsük a Kosta Nađ Kaszárnya és a Hadseregotthon utáni adósságainkat. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat megszabadul a Hadügyminisztérium és a Köztársaság Vagyonkezelési Ügynökség irányában fennálló tartozásaitól, amelyek még tavaly augusztusban, amikor átvettem a polgármesteri tisztséget Szabadka várost terhelték, és hogy a következő évbe már úgy lép be, hogy ő lesz ezeknek az ingatlanoknak az egyedüli tulajdonosa“ – mondta el Stevan Bakić polgármester.

Megjegyezvén, hogy míg a katonai ingatlanok megvásárlása egyesek számára „az évszázad üzleti sikerét“ jelentették, addig az ő személyen az ma is „az évszázad melléfogása“, Bakić a szóban forgó ingatlanok esetleges rendeltetését illető kérdésre válaszolva elmondta, hogy eddig kétszer is találkozott az IT Subotica 2030 szervezet képviselőivel, akiktől megtudta, hogy a szervezetnek körülbelül ötezer négyzetméternyi területre lenne szükségük.

14713_2.jpg

Az IT Subotica 2030 csoportosulást alkotó komoly IT szakemberek csapatának partnerségi viszonyt ajánlottam fel Szabadka Város Önkormányzatával, mert úgy gondolom, hogy az ő munkájukból és sikereikből az önkormányzatnak is jelentős haszna származik. Amennyiben ez megvalósul, igyekszünk majd előzékenyen viszonyulni hozzájuk, és törekszünk majd arra, hogy az épület belső felújítása után egyik fél se legyen megrövidítve. A Kosta Nađ kaszárnyát illetően pedig pillanatnyilag csak annyit mondhatok, hogy a teljes komplexum iránt jelenleg három cég is érdeklődik“ – hangsúlyozta ki Bakić polgármester.

Miután elmondta, hogy a Tiszta Szerbia projekt keretében 110 kilométernyi szennyvízcsatorna-hálózat épül majd Szabadkán, Palicson, Csantavéren és Bajmokon, és emellett Csantavér és Bajmok településeken szennyvíztisztító is épül, Bakić polgármester hozzátette, hogy e projekten belül lesz majd megoldva a Prozivka Helyi Közösség területén átfolyó nyílt csatorna több évtizede húzódó problémája is.

14713_5.jpg

„Ebbe a 110 kilométernyi szennyvízcsatorna-hálózatba, amely a Tiszta Szerbia projekt keretében épül majd ki a szabadkai önkormányzat területén, beletartozik az az alig egy kilométernyi szakasz is, amely a Prozivka Helyi Közösség területén megoldja majd a környezetet szennyező nyílt csatorna okozta több évtizedes gondot is ebben a helyi közösségben“ – szögezte le Stevan Bakić polgármester.

A képviselő-testület mai ülésén 34 napirendi pontot fogadott el. A tanácsnokok többek között döntöttek két részletes szabályozási terv kidolgozásáról is: az egyik a Szabadkán a Jovan Mikić utca és a vasúti folyosó között a Szegedi úttól a Tesla utcáig terjedő területrészre, a másik pedig a Békovai naperőmű területére vonatkozik.