Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az iráni nagykövet látogatóban Szabadkán

2021.12.03.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke találkoztak az Iráni Iszlám Köztársaság belgrádi nagykövetével, Rashid Hassan Pour Baei úrral. A szívélyes találkozó után, amelyre a Városháza zöld termében került sor, Stevan Bakić polgármester elmondta a sajtónak, hogy az igen építő jellegű beszélgetés során kielemezték a Szabadka város és Irán közötti eddigi együttműködést, és hogy Hassan Pour Baei nagykövet javaslatot tett arra, hogy egy iráni város testvéri kapcsolatra lépjen Szabadkával.

14716_1.jpg

„A találkozón számos témát érintettünk, többet is, mint amire számítottunk. Megállapítottuk, hogy bizonyos kapcsolatok léteznek, hogy eddig is volt némi kulturális és gazdasági együttműködés, de mindez nem elegendő, és hogy van még lehetőség arra, hogy ezt az együttműködést erősítsük és egy magasabb szintre emeljük, különösen a mezőgazdaság és az idegenforgalom terén“ – mondta Stevan Bakić.

A polgármester elmondta, nagyon örül annak, hogy ma megismerhette Irán nagykövetét, akik valamivel több mint egy éve szolgál hazánkban, és ez idő alatt számos önkormányzatot felkeresett, megerősítve a meglévő együttműködéseket és új kapcsolatokat építve a két ország között. Stevan Bakić hozzátette, nagy megtiszteltetés volt számára Hassan Pour Baei nagykövet azon kezdeményezése, hogy Szabadka testvérvárosi kapcsolatot létesítsen egy iráni várossal, amellyel Szabadka együttműködést folytathatna a kultúra, a gazdaság, az idegenforgalom és a sport terén.

14716_2.jpg

„Megbeszéltük, hogy az iráni nagykövetet levélben tájékoztatjuk majd városunk előnyeiről, amit ő majd továbbít, a így hiszem, hogy a beszélgetés során elhangzottak hamarosan konkrét formát öltenek majd. Szabadka város elkötelezett aziránt, hogy új kapcsolatokat teremtsen mindazokkal az országokkal, melyek barátként viszonyulnak Szerbiához. Biztosak vagyunk abban, hogy őexcellenciája jó benyomásokkal távozott erről a találkozóról, és ajánlani fogja városunkat az iráni üzletembereknek és kulturális szervezőknek“ – húzta alá Stevan Bakić polgármester.

Dr. Pásztor Balint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke elmondta, a találkozó során kiemelte, hogy Szabadka az ötödik legnagyobb város Szerbiában, viszont stratégiai jelentőségét tekintve sokkal magasabb helyet foglal el.

14716_3.jpg

„Egészen bizonyosan vannak lehetőségek arra, hogy együttműködést létesítsünk a sport, a turizmus, a gazdaság és kultúra terén. Parlamentáris szinten már létezik együttműködés, ez államközi együttműködés Szerbia és Irán között, de mi azt szeretnénk, hogy ez az együttműködés helyi szinten is konkrétabb legyen. Nagy megtiszteltetés  a számunkra őexcellenciájának azon kezdeményezése, hogy Szabadka testvérvárosi kapcsolatot létesítsen egy iráni várossal. Meggyőződésem, hogy ez a mai találkozó az együttműködés konkrétabb formáit eredményezi majd“ – mondta dr. Pásztor Bálint.

Úgy értékelve, hogy szabadkai látogatása és itteni fogadtatása a Szerbiában töltött eddigi megbízatásának egyik kiemelkedő eseménye, Hassan Pour nagykövet elmondta, hogy e látogatással kiegészítette a képet, amit előzőleg erről a szép városról szerzett, és hogy az országaink közötti kapcsolat a lehető leg színvonalasabb.

14716_4.jpg

„A két ország vezetőinek politikai szándéka, hogy ezek a kapcsolatok minden szinten fejlődjenek, így a helyi intézmények közötti együttműködés is beleillik az országaink közötti együttműködés szélesebb tervébe. A Szabadka város bemutató reklámanyag 10 plusz 1 okot sorol fel, amiért érdemes beruházni ebbe a városba. Ezen a találkozón azt mondtam, hogy ezekhez az okokhoz még egyet hozzá kel adni, hogy az 10 plusz 1 plusz 1 ok legyen. Ez a plusz egy pont pedig a jó városvezetésre és az e város vezető emberekre vonatkozik. Az önök régiója több területen is együttműködést folytat Iránnal, de mi szeretnénk ezt az együttműködést nem csak folytatni, de intézményesíteni is. Remélem, hogy a jövőben jó és építő jellegű eseményeknek lehetünk majd tanúi, amelyek ösztönzőleg hatnak erre az együttműködésre“ – szögezte le Rashid Hassan Pour Baei nagykövet.

14716_5.jpg

A találkozón jelen voltak Zagorka Panić városi menedzser és gazdasági fejlesztéssel és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott polgármesteri tanácsos, és Srđan Samardžić, gazdasági ügyekkel megbízott tanácstag is.