Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka bekapcsolódott a Zöld Szerbia projektbe

2021.12.07.

Ma Szabadka Város Önkormányzata volt a Zöld Szerbia nevet viselő, társadalmilag felelős környezetvédelmi kampány házigazdája, amit a Szerbiai Sugárzási és Nukleáris Biztonsági Igazgatóság (SRBATOM) folytat a Color Media Communications céggel együttműködésben és a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság támogatásával. A Prozivka lakótelep parkjában az összesen 20 piros virágú vadgesztenye, japán díszcseresznye és oszlopos gyertyán csemetékből hármat Szabadka polgármestere, Stevan Bakić, Ausztria belgrádi nagykövete, Nikolaus Lutterotti, és a SRBATOM igazgatója, Slađan Velinov ültettek el.

14725_1.jpg

Stevan Bakić polágrmester ezalkalomból elmondta, hogy Szabadka Szerbiához hasonlóan elkötelezett a környezetvédelem iránt, és hogy a szabadkai önkormányzat az idei évben több jelentős környezetvédelemmel és környezetrendezéssel kapcsolatos akciót bonyolított le.

14725_2.jpg

„Március végén felszámoltunk egy vadlerakót Nagyfény és Györgyén települések között, áprilisban nagy fásítási akcióba kezdtünk, aminek keretében az óvodák és iskolák udvarába ültettünk csemetéket az Erdőtelepítők faiskolájával együttműködésben, amely több mint 2.000 csemetét adományozott. A Környezetvédelmi Minisztériummal karöltve szeptemberben felszámoltuk és eltakarítottuk a felsőtavankúti illegális szemétlerakót, ma pedig egy nagy vadlerakót számolunk fel a Zorka Helyi Közösségben. A Tiszta Szerbia országos projekt révén Szabadkán 110 kilométernyi új szennyvízvezeték épül majd, továbbá két új szennyvíztisztító mű, az egyik Csantavéren, a másik pedig Bajmokon. Nagyon fontos, hogy e projekt keretében megoldódik majd egy már több évtizede fennálló, komoly probléma, ami nem csak a Prozivka lakótelepet, de egész Szabadkát is érinti, ez pedig a prozivkai park mögött húzódó nyitott csatornából terjengő kellemetlen szagok. Szeretném, ha minél több ilyen akciót szerveznénk, melyekkel felhívjuk a lakosság figyelmét a környezetvédelem fontosságára“ – hangsúlyozta ki Stevan Bakić polgármester.

Lutterotti nagykövet elégedettségének adott hangot, amiért Ausztria Belgrádi Nagykövetsége támogatja a Zöld Szerbia projektet.

14725_3.jpg

„Fát ültetni olyan, mint feléleszteni, visszahozni egy életet, és ez az egyik legjobb módja a klímaváltozás és a környezetromlás elleni küzdelemnek. Remélem, hogy a faültetés, mint környezetünk megőrzésének szimbóluma hozzájárul ahhoz, hogy a szabadkaiak élvezzék majd ezt a parkot. Számunkra, mint Ausztria Szerbiai Nagykövetségének képviselőinek nagy örömünkre szolgál, hogy részt vehetünk ebben a projektben, és reméljük, hogy még sok környezetvédelemmel kapcsolatos akcióra kapunk majd meghívást“ – mondta Nikolaus Lutterotti osztrák nagykövet.

Slađan Velinov, a SRBATOM igazgatója elmondta, hogy az által vezetett igazgatóság az államigazgatási szervek és az önkormányzatok közötti kapcsolatteremtéssel, és más baráti országok legjobb gyakorlatát véve alapul, egy egész sor környezetvédelmi tevékenység révén adott példát arra, hogy mi magunk is tudunk tenni valamit az ügyért: elültetni egy növényt vagy facsemetét, gazdagabbá tenni a már meglévő parkokat és zöldterületeket.

14725_4.jpg

„A Zöld Szerbia projekt keretében folytatott aktivitások révén eddig közel húsz város parkosításához járultunk hozzá, melyekben több száz, különböző fafajtát ültettünk el. Reméljük, hogy a ma elültetett fák hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a szabadkaiak szebb és egészségesebb környezetben éljenek, gazdagítva ezt az életteret, amit a régi Európa bája és a különbözőség harmóniája tesz oly különlegessé“ – mondta Velinov.

A Zöld Szerbia kampány partnereinek nevében Kókai Roland, a Vajdasági Erdők Közvállalat igazgatója és Boris Radnić, a Szerbiai OTP Bank vajdasági igazgatója szóltak az egybegyűltekhez.

14725_5.jpg

A prozivkai park fásítása előtt Stevan Bakić polgármester és munkatársai a Városház zöld termében fogadták Nikolaus Lutterotti osztrák nagykövetet, valamint Slađan Velinov és Kókai Roland igazgatókat.

A már több éve folyó projekt keretében tíz szerbiai városban és községben szervezték meg a faültetést. A projektet a 2021. évben eddig Nagybecskereken, Palánkán, Pribojban, Topolán, Nagykikindán, Karlócán, Požarevacon és Kragujevacon valósították meg. Szabadka a kilencedik város, amely csatlakozott ehhez a társadalmilag felelős környezetvédelmi projekthez.

14725_6.jpg

A Zöld Szerbia kampány partnerei a Vajdasági Erdők Közvállalat, a Szerbiai OTP Bank, valamint a Lidl és a Telenor cégek.