Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Matić miniszterasszony látogatást tett Palicson és Szabadkán

2021.12.08.

Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Palicsi Park Kft. közgyűlésének elnöke, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és Dencs Valéria, a Palicsi Park Kft. igazgatónője ma Palicson meglátogatták a Víkendtelepet, az aquaparkot és SPA központot. Tatjana Matić miniszterasszony a palicsi látogatás, valamint a Palicsi Park Kft., az önkormányzat és a tartomány vezetőségével folytatott beszélgetés után elmondta a sajtónak, hogy elégedett, ugyanis meggyőződött arról, hogy az idegenforgalmi kérdésekben illetékes minisztérium beruházásai jó kezekbe kerültek.

14728_1.jpg

„Teljes mértékben kiérdemelték bizalmunkat és igazolták a tényt, hogy a szaktárca 2015-től 2021-ig összesen több mint 293 millió dinárt különített el a palicsi turizmusfejlesztési projektekre. Egyetértünk azzal, hogy a 22 millió dinár, amit a minisztérium Palicson az élménypark és a parkoló kiépítésére fordított, nem elegendő egy ilyen turisztikai célállomás fejlesztésére, amely egyike Szerbia hat legjobb, első kategóriás turisztikai helyeinek. Egyetértünk azzal, hogy további beruházásokra van szükség, és bízunk benne, hogy a szaktárcának már 2024-től lehetősége lesz arra, hogy elsősorban a költségvetésből jelentős pénzeszközöket fordítson Szerbia valamennyi első kategóriás turistahelyének fejlesztésére“ – mondta Matić miniszterasszony.

Hozzátette, hogy ma két kulcsfontosságú palicsi projektről szerzett tudomást, amit a közeljövőben meg kellene valósítani, ezek pedig az aquapark a SPA-központtal és a Víkendtelep hasznosításának kérdése.

14728_2.jpg

„A szaktárca mindenképpen hozzájárul – elsősorban anyagilag – hogy az önkormányzattal és a tartományi kormánnyal közösen az aquapark építését befejezzék, és a létesítmény rendeltetésének megfelelően használatba kerüljön. Hiszem, hogy a hatalom mindhárom szintjének együttes erőfeszítésével elérhetjük azt, hogy a következő idegenforgalmi idényben a palicsi turisztikai kínálat egy ilyen létesítmény szolgáltatásaival gazdagodjon, ami nem csak a turisták számát növeli majd meg ugrásszerűen, de minőségileg is javítja majd Palics turisztikai kínálatát. Megállapodtunk a Víkendtelep problémájának megoldásáról is. Egy olyan település, mint Palics nem érdemli meg hogy területén ilyen állapotú helyek legyenek, és megadunk majd minden létező, akár jogi, akár anyagi segítséget, azzal, hogy jelenleg sokkal fontosabb, hogy megoldjuk a Víkendtelep körüli valamennyi tulajdonjogi kérdést. Az viszont biztos, hogy többé nem engedjük meg, hogy ez a terület rontsa az összképet, hiszen Palics mindenképpen megérdemli, hogy minden egyes négyzetmétere rendezett és szép legyen“ – fejtette ki Tatjana Matić miniszterasszony.

Stevan Bakić polgármester köszönetét fejezte ki a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztériumnak és Matić miniszterasszonynak, hogy megértést tanúsítanak a Paliccsal kapcsolatos problémák és igények iránt, valamint, hogy készek segítséget nyújtani azok megoldásához.

„Szabadka és Palics az a hat idegenforgalmi desztináció közé tartozik, amely Szerbiában az első kategóriás turistahely státusát élvezi. Örülök annak, hogy a szaktárca figyelembe veszi ezt az besorolást, és prioritásként kezeli azokat a projekteket, amelyek új lehetőségeket nyitnak a palicsi turizmus előtt. A Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium tavaly 12 millió dinárt különített el a kalandpark megépítésére, Szabadka Város Önkormányzata pedig további kétmillió dinárból áthelyezte azt eredeti helyéről a Palicsi Állatkert területére. A Palicsi Állatkert valóban a legjobb hely az ilyen fajta szórakoztató tartalmakra, mint a kalandpark, mert ezzel gazdagabbá, sokszínűbbé és vonzóbbá teszi saját kínálatát, anélkül, hogy rontaná környezetét és zavarná alapvető tevékenységét. Reményeink szerint a befektetett pénzt a turizmusból befolyó bevételekből tudjuk majd megtéríteni. Minden hétvégén sok turista látogat ide az egész országból, de növekszik a külföldi turisták száma is“ – emelte ki Stevan Bakić polgármester.

14728_3.jpg

Hozzátette, hogy a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium tízmillió dináros támogatásának köszönhetően Palicson a Hegedűs József utcában 61 új parkolóhelyet létesítettek.

„A parkolót úgy építették ki, hogy minél kevesebb hatást gyakoroljon a Nagypark védett területére. Bízunk benne, hogy ez minőségi együttműködés tovább folytatódik, annál is inkább, mivel Palics a legjobb példa a köztársasági, a tartományi és a helyi hatóságok kiváló együttműködésére egy turista desztináció kapacitásainak fejlesztése érdekében” - hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Pásztor István többek között elmondta, hogy a Palics Aquapark és SPA-központ kiépítésére a becslések szerint még mintegy 504 millió dinárra lesz szükség.

14728_4.jpg

„Ez a becslés szeptemberben történt, de az építőanyag-árak azóta is folyamatosan változnak. Ha biztosítanánk a pénzeszközöket és a következő év elején megkezdenénk az építkezést, azt akár három, négy hónapon belül, vagyis még a turistaidény kezdete előtt be is lehetne fejezni” – mondta Pásztor István. 

Dencs Valéria igazgatónő kiemelte, hogy a Palicsi Park Kft. több évre visszamenőleg számíthat a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium támogatására.

14728_5.jpg

„Az idei évben sikerült két nyilvános mosdót felújítanunk Palics idegenforgalmi részén, és jövőre folytatni szándékozunk ezt a munkát. Megépítettük a kalandparkot és Szabadka Város Önkormányzatának támogatásával áthelyeztük azt a Palicsi Állatkert keretébe. Emellett új parkorlóhelyeket létesítettünk, amelyeken minden ötödik helyhez fát ültettünk, amihez pedig a Palics-Ludas Közvállalattól kaptunk segítséget“ – fejtette ki Dencs Valéria.

14728_6.jpg

A palicsi látogatás után Tatjana Matić miniszterasszony Szabadkán hivatalosan is üzembe helyezte a vörösfalui rádiótoronyra szerelt FM adókat, amelyek nagyobb lefedettséget és jobb vételt biztosítanak majd a belgrádi és az újvidéki rádiók műsoraihoz.

 14728_7.jpg