Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester: Egyházi személy elleni megengedhetetlen támadás

2021.12.12.

Tisztelt Polgártársaim!
Az elmúlt két szombaton tanúi lehettünk annak, hogy egy kisebb csoport 14:00 és 15:00 óra között blokkolta a Pátria szállodánál levő útkereszteződést, korlátozva a mozgásszabadságot, ami súlyosan törvénysértő. Volt alkalmunk látni, hogy ezek a megmozdulások teljesen elpolitizáltak, ami különösen azután vált nyilvánvalóvá, hogy Aleksandar Vučić köztársasági elnök találkozott a polgárok környezetért aggódó jó szándékú részével. Ezt követően múlt szombaton a szabadkai illegális blokád több tucat dühös és agresszív személyre korlátozódott, akik sértegették a blokkolt útkereszteződésnél járókat.

14731_1.jpg

A törvénybe ütköző összejövetel kezdeményezőinek, szervezőinek, médiahirdetőinek igazi arcát tekintélyes polgártársunk, Dragan Stokin presbiter, a szabadkai Urunk Mennybemenetele templom házfőnökének példája mutatta meg. Az összegyűlt garázdálkodók amellett, hogy ellehetetlenítették számára a mozgásszabadságot, körülvették, sértegették őt és két kiskorú gyermekét, öngyújtókkal dobálták, hamisan vádolták és a legrosszabb módon provokálták.

A leghatározottabban elítélem ezt a szerb ortodox egyház papja elleni botrányos és szégyenteljes támadást városunkban. Polgármesterként egy tisztességes és normális Szabadka nevében szeretnék elnézést kérni Dragan atyánktól a szombaton átélt kellemetlenségekért, fenyegetésekért és sértésekért, és felszólítani a hatóságokat, hogy vizsgáljanak ki minden körülményt, és tegyenek szabálysértési és bűnvádi feljelentést a felelős ellen.

Ilyen magatartást még a fegyveres konfliktusok idején sem jegyeztek fel, amikor a szembenálló felek a vallási közösségek képviselőit, humanitárius és békeszolgálatukat tiszteletben tartva átengedték őket a barikádokon. Szabadkánk évszázadok óta tiszteli a különböző vallásokat és elvárható lenne, hogy minden egyházi, felekezeti személlyel a kellő tisztelettel bánjanak, megkülönböztetés nélkül kerülve minden konfliktust. A szombati kilengések szereplői figyelmen kívül hagyták a civilizáció ezen elvét is.

Szeretném, hogy a húsz éve közösségünkben szolgáló, a város lelki, kulturális és társadalmi életében aktívan részt vevő Dragan atya még sok évtizeden át hozzájáruljon városi közösségünkhöz, melyet tíz gyermekével gyarapított. Szeretném, ha ő és családja tudná, hogy Szabadka mindig is az ő városuk lesz, amely nem engedi, hogy bárki megtámadja, gyalázza és diszkriminálja őket.

A támadás, amelynek ki volt téve, nemcsak a városunkra jellemző tolerancia és a harmonikus együttélés elleni támadás, hanem támadás Szabadka minden tisztességes polgára ellen, akikről nem engedhetjük meg, hogy a köztünk legrosszabbak alkossanak képet.

Felszólítom a városunkat két hétvégén is zaklató agresszív és erőszakos magatartást tanúsító kisebbséget, hogy vessen véget a polgárok körében egyre nagyobb felháborodást kiváltó pusztító és törvénytelen tevékenységének. A szabadkai Rendőrkapitányság nem tudja biztosítani az illegális, be nem jelentett gyülekezést a közutakon, de emlékeztetem minden polgártársamat, hogy a Belügyminisztérium a 0800104103-as telefonszámot, valamint a prijaviblokadu@mup.gov.rs e-mail címet biztosította a törvénybe ütköző útblokádok bejelentésére. A polgárok a Belügyminisztérium ügyeleti szolgálatainak 192-es rendes számát is hívhatják.

Mindenkinek tudnia kell, hogy törvénysértést követ el az, aki akadályozza polgártársát a közúti forgalomban, és senkit nincs joga sértegetéssel, erőszakkal, vagy más módon bármire is kényszeríteni.

Akit a törvénysértők sértegetnek vagy fizikailag bántalmaznak, haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen, amely a megfelelő intézkedéseket foganatosítja az erőszak visszaszorítása és az állampolgárok zaklatásának megszüntetése érdekében.

Nem engedjük, hogy rendezett és békés városunk a marginalizált csoportok és az egyszerű polgárok, a papság, a média képviselői vagy bárki más elleni erőszakot elkövetők gyakorlóterévé váljon.

Vigyázzunk egymásra és vigyázzunk Szabadkánkra.

                                                                                                      Stevan Bakić
                                                                                              Szabadka polgármestere