Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Betlehemi Békeláng a Városházán

2021.12.15.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség küldöttségét fogadta, akik elhozták a Városházára a Betlehemi Békelángot. A Betlehemi Békelángot, az összetartozás, a biztonság, a kölcsönös bizalom és szeretet jelképét, az utóbbi öt évben több vajdasági magyar intézménybe és templomba is elvitték, most először pedig a szabadkai Városházára is.

14739_1.jpg

A láng története a XI. századig nyúlik vissza. II. Orbán pápa felhívására Firenzéből fiatal lovagok csoportja Jeruzsálembe ment, hogy meghozza a reményt jelképező békelángot a város lakosainak.

A láng hagyományát 1986-ban elevenítették fel. Ausztriából mentek el újra érte.  Három évvel később a hagyományt a cserkészek folytatták, akik azóta az egész világot bejárják vele. Bécsből indulnak Jézus születésének helyszínére, rendszerint egy-egy gyermeket kísérve, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyenek, amit aztán lámpásba zárva, repülővel hoznak Bécsbe, ahol az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei nagyszabású ünnepség keretében veszik át.

14739_2.jpg

Dr. Pásztor Bálint örömét fejezte ki, hogy ezt a szép hagyományt a vajdasági cserkészek is nagy lelkesedéssel ápolják, hiszen „A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng arra hívja fel a figyelmet, hogy a békességet és szeretetet ugyanígy kell továbbítani embertől emberig” – mondta a képviselő-testület elnöke.

14739_3.jpg

A lángot a cserkészek a Városházáról tovább viszik és adják kézről-kézre, hogy eljusson még számos vajdasági településre és karácsonyig folyamatosan égjen tovább.

14739_4.jpg

                                                                         a Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata