Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka elkötelezett az energiahatékonyság növelése mellett

2021.12.16.

A napelemes fűtőberendezések és szoláris áramfejlesztők telepítésével foglalkozó osztrák Solid Solar Energy Systems társaság és az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) ma a szabadkai Városháza dísztermében ismertették a közvállalatok és helyi cégek képviselői előtt az együttműködési lehetőségeket, és tájékoztatták őket azokról a megoldásokról, amelyekkel biztosítható a nagyobb fokú energiahatékonyság és csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, az egyes épületekre vagy nagyobb rendszerekre szerelt napelemekkel. A bemutatón jelen volt Szabadka polgármestere, Stevan Bakić is, aki ez alkalomból elmondta, hogy Szabadka bekapcsolódott az Energiahatékony energiaellátás elnevezésű nagy projektbe, melyet Szerbia az IPA határon átívelő együttműködési program keretében valósít meg Horvátországgal közösen.

14743_1.jpg

„A projekt értéke 85 millió dinár, és kilenc középület napelemekkel való felszerelésére és két iskola: a Matko Vuković Általános Iskola és a Svetomir Bojanin Általános és Középiskola energetikai szanálására vonatkozik, továbbá két szoláris pad és egy szolárfa felállítására. Ez a projekt az energiahatékony középületek létrehozásán alapul, megújuló energiaforrásokat használó erőművekkel, mint az energetikailag fenntartható és környezeti szempontból elfogadható közpolitika példája. E projekt egyik célja a lakosság környezeti tudatának erősítése, az energiahatékonyság növelése és a naperőművek használatának ösztönzése. A mi gerontológiai központunk néhány éve felszerelt az épületére bizonyos számú szoláris panelt, így méltán jelenthetjük ki, hogy Szabadka az élen jár abban, hogy ezeket a technológiákat bevezesse középületeibe“ – emelte ki Bakić polgármester.

A mai prezentáció számos új ötlettel szolgál majd arról, milyen irányban folytassuk ezeket a projekteket, de arról is, hogyan lehetne a gazdaságot és a magántőkét bevonni ebbe az egész folyamatba, amely a globális „zöld agenda“ részét képezi – mondta Bakić polgármester és hozzátette, hogy az ilyen megújuló energiaforrásokból nyert minden egyes kilovat villanyáram tehermentesíti a nagy erőműveinket, és ezzel egyidejűleg jelentősen hozzájárul a káros gázok mennyiségének csökkentéséhez.

14743_2.jpg

„Mint ahogy azt Szerbia elnöke is kihangsúlyozta, országunk elkötelezett és komoly környezetpolitikát folytat. Szabadka város ennek a politikának a részét képezi minden igyekezetünk és intézkedéseink révén, hogy felszámoljuk az illegális hulladéklerakókat, hogy parkosítsuk városunkat, kibővítsük szennyvízcsatorna-hálózatunkat és szanáljuk a Palicsi-tavat, de fontos részét képezi mindennek a megújuló energiaforrások egyre nagyobb méretű használatának kérdése is. Ismeretes, hogy Csantavér területén tervben van Szerbia legnagyobb szélparkjának kiépítése. Még sok ilyen hasonló bemutatót várunk a jövőben is, mindez pedig még konkrétabb és jobb minőségű projektekben tükröződik majd, melyek javítanak majd Szabadka lakosságának életminőségén is“ – hangsúlyozta ki Stevan Bakić polgármester.

14743_3.jpg

A Városháza dísztermében egybegyűlt érdeklődőknek a Solid Solar Energy Systems társaság technolóiáinak egy részét Hrvoje Milošević és Patrick Reiter mutatták be, arról pedig, hogy az ilyen fajta beruházások finanszírozásához milyen segítséget nyújthat az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank,  Bojan Bogdanović, az EBRD energetikai programjának menedzsere beszélt.