Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Műhelyfoglalkozást tartottak az energiahatékonyságról és a megújuló energiaforrásokról

2021.12.17.

A Városháza dísztermében ma műhelyfoglalkozást tartottak Energiaátmenet az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások révén címmel, amely az Energy efficient public power – E2P2 projekt keretében került megrendezésre. Zagorka Panić városi menedzser az esemény kapcsán elmondta, hogy ezt a projektet a Horvátország-Szerbia határokon átívelő együttműködési Interreg IPA program keretében hagyták jóvá, amelyben Szabadka vezető partnere a horvátországi Satnica Đakovačka község, és hogy a projekt az energiahatékony középületek létrehozásán alapul, megújuló energiaforrásokat használó erőművekkel, mint az energetikailag fenntartható és környezeti szempontból elfogadható közpolitika példája.

14744_1.jpg

„A projekt megvalósítása 2019. december 15-én kezdődött és 2022. június 30-áig tart majd. Teljes költségvetése 1,42 millió euró, amiből Satnica Đakovačka községre közel 693.000 euró, Szabadka városra pedig mintegy 727.000 euró esik“ – mondta Zagorka Panić.

Hozzátette, hogy e projekt keretében Szabadka város és Satnica Đakovačka község szoláris paneleket, vagyis 0,45 MW-os naperőműveket terveznek felszerelni 14 középületre Satnica Đakovačkán és Szabadkán.

14744_2.jpg

„Satnica Đakovačka projekten belüli tevékenységei olyan munkálatokra irányulnak, mint a szoláris panelek telepítése több középületre, a község közvilágításának korszerűsítése és szolárfák felszerelése. Szabadka város kilenc középületre helyez el napelemeket, ezek pedig: az Ivan Sarić Műszaki iskola, a Kolevka Gyermekotthon, a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény, a Szabadkai Szabadegyetem, a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola, a Prozivkai uszoda, a Politechnikai Iskola és a Sonja Marinković Általános Iskola. A munkálatok folyamatban vannak, szoláris panelek telepítésének határideje pedig 2022 márciusa, azzal, hogy mi már hat középületre felszereltük a napelemeket“ – tájékoztatta a jelenlévőket Zagorka Panić.

14744_3.jpg

Mint elmondta, ezek mellett a projekt keretében a Sugárúton és a Prozivka lakótelepen szoláris padokat, a Palicsi Állatkert játszóterén pedig szolárfát állítanak fel.

Az Energiaátmenet az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások révén műhelyfoglalkozáson az Energy efficient public power – E2P2 elnevezésű projekt menedzsere, Božidarka Golubović is üdvözölte a résztvevőket.