Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester: Büszkék vagyunk a Szabadka Vámszabad Terület működésére

2021.12.17.

A Szabadka Vámszabad Területet Működtető Rt. napjának megünneplése keretében ma a szabadkai Városházán tartotta ülését a Szerbiai Vámszabad Területek Csoportja. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere az ülés kezdete előtt adott sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy ez fontos nap nem csak Szabadka, hanem egész országunk gazdasága szempontjából.

14745_1.jpg

"Örömünkre szolgál, hogy ma a Szerbiai Vámszabad Területek Csoportja, a Szerbiában működő mind a 15 vámszabad terület vezetőit tömörítő testület ülésének házigazdái lehetünk." Velünk lesznek a Pénzügyminisztérium, a Gazdasági Minisztérium és a Szerbiai Kereskedelmi Kamara magas rangú tisztségviselői is. Azt, hogy mekkora jelentősége van ennek a találkozónak, az a tény igazolja, hogy e vámszabad területek munkája 200 olyan céghez kötődik, melyek a vámszabad területek rendszerében működnek, és mintegy 38 ezer munkavállalót foglalkoztatnak hazánkban” – mondta Stevan Bakić polgármester.

Hozzátette: a szabadkaiak különösen büszkék a helyi vámszabad területet működtető társaságra, amely a rendszerében működő tíz, mintegy 6400 dolgozót foglalkoztató cég igényeit látja el.

14745_2.jpg

Gratulált a Szabadkai Vámszabad Terület vezetőségének és az igazgatóság minden dolgozójának, mert, mint mondta, a nemzeti csoport vezetőségének találkozójára a szabadkai vámszabad területet működtető gazdasági társaság jelentős jubileuma - fennállásának 25 évfordulója alkalmából került sor. 1995. december 11én alapították, de negyed évszázados jubileumát a koronavírus okozta járvány miatt 2020-ban nem ünnepelhette meg.

„A mai munka- és operatív összejövetel valóban a legjobb módja a jubileum megünneplésének, és a tapasztalatcserének a szerbiai kollégákkal, meg a fontos döntések meghozatalának gazdaságunk fejlesztése terén, amely négy és fél milliárd euró forgalmat hoz, melyből mintegy 800 millió éppen Szabadkán valósult meg. Gratulálok még egyszer az igazgatónak és munkatársainak, szívélyesen üdvözlöm a mai összejövetel résztvevőit és sikeres munkát kívánok nekik városunk és hazánk érdekében” – mondta Stevan Bakić polgármester.

A Vámszabad Terület Igazgatóságának igazgatója, Jasmina Štambuk elmondta, hogy hazánkban 15 vámszabad terület 24 önkormányzat területét öleli fel, és ez azt jelenti, hogy az alapövezetek mellett alövezetek is vannak.

14745_3.jpg

„Ilyen a helyzet a Szabadkai Vámszabad Területtel is, amely Nagykikinda község területén is gazdálkodik. A Szabadkai Vámszabad Terület nemcsak az egyik legrégibb Szerbiában, hanem valóban az egyik legsikeresebb, az adatok és eredményeik is erről tanúskodnak. Évek óta vezető szerepet tölt be a vámszabad területeken megvalósuló forgalom értékének nagyságában, az ott működő felhasználók és cégek minőségéről nem is szólva. Mi, a Vámszabad Területek Igazgatósága, szeretnénk hangsúlyozni, hogy a legsikeresebb vámszabad területek mindig ott vannak, ahol nagy támogatást kapnak a helyi önkormányzattól. Szabadka város ebben élen jár, és köszönöm a támogatást, amit mi, mint igazgatóság kaptunk tőlük, de mindazon szerbiai vámszabad területek nevében is, amelyeknek a szabadkai vámszabad terület szolgál mintaként” – mondta Jasmina Štambuk, hozzátéve, hogy szerinte ezt a modellt országunk más vámszabad területein is alkalmazni lehet.

Slobodan Mišković, a Szerbiai Vámszabad Területek Csoportjának elnöke egyebek mellett elmondta, hogy a Szabadkai Vámszabad Terület jubileuma alkalmából tartották az export mintegy 15 százalékát termelő Szerbiai Vámszabad Területek Csoportjának közgyűlését.

14745_4.jpg

„Tekintettel arra, hogy Szabadka a vendéglátónk, hogy a Szabadkai Vámszabad Terület a jó gazdálkodás példája, különösen az elmúlt években, az önkormányzat kiváló támogatásával a teljes folyamat során, kihasználjuk a lehetőséget, hogy néhány új célt tűzzünk ki csoportunk számára az elkövetkező időszakra” – mondta Mišković.

14745_5.jpg

A Szabadkai Vámszabad Terület 25. évfordulója alkalmából tegnap este a palicsi Vigadóban ünnepélyes összejövetelt tartottak a jubileum alkalmából.