Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A duális képzés megvalósulásáról tartottak kerekasztal-beszélgetést

2021.12.14.

Szabadka város a duális oktatás egyik úttörője hazánkban, jelenleg 408 diák jár e modell szerinti osztályba, ebből 140 első osztályos - kilenc profilban és hét munkaterületen és mindhárom nyelven, az Ivan Sarić Műszaki Iskolában, a Vegyészeti-Technológiai Iskolában és a Politechnikai Iskolában, hangzott el a Szabadka Város Szociális-Gazdasági Tanácsa által a Szabadegyetemen szervezett mai kerekasztal-beszélgetésen a duális oktatás megvalósulásáról.

14746_1.jpg

Jasmina Stevanović, a Szociális-Gazdasági Tanács tagja és a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára elmondta, hogy Szabadka város tisztában van a duális oktatás fontosságával, és az elsők között ismerte fel annak előnyeit.

"A duális oktatási modellben fontos szerepe van a helyi önkormányzatnak, mert ez jelenti az oktatás és a gazdaság közötti kapcsolatot. Szabadka lépést tart a legmagasabb állami szintű beruházásokkal és intézkedésekkel, amelyek már sok fiatalt meggyőztek arról, hogy Szerbiában kell maradniuk” – mondta Jasmina Stevanović.

14746_2.jpg

Nagyon büszkék vagyunk arra – emelte ki –, hogy az Oktatási, Tudományos és Technológia-fejlesztési Minisztérium felvette Szabadkát a duális oktatás országos modelljét hirdető városok és települések közé.

"Hamarosan 12 képzőhelyet akkreditálnak az országban, kettőnek pedig Szabadkán kellene lennie. Szabadkának nagy lehetősége van a képzőközpont státusz elnyerésére, mert Szerbia Kormányának egyik stratégiai alapelve, hogy hazánkban minden fiatalt segítsen abban, hogy a cégekkel együttműködve színvonalas tudáshoz jussanak a duális oktatási modellen keresztül és vonzóvá váljanak minden olyan cég számára, amely úgy dönt, hogy Szabadkán és ebben a régióban vállalkozik” – mondta Jasmina Stevanović.

Valentina Ilić, a Szerbiai Oktatási Szakszervezet elnöke emlékeztetett arra, hogy a duális oktatásról szóló törvényt 2017-ben fogadták el, két évvel később kezdték alkalmazni, módosítása még folyamatban van, és összehangolás alatt az érintettek igényeivel.

14746_3.jpg

Szerbiában mintegy 7000 diák vesz részt a duális oktatásban, 37 profilon, és fontos számunkra, hogy a folyamatba belépő tanulók teljes törvényi védelmet élvezzenek, ügyelünk arra, hogy ezek a gyerekek ne legyenek kizsákmányolva, hogy legyen társadalombiztosításuk és megkapják a szerbiai minimálbér 70%-át. A cégek oktatóit ki kell képezni a gyerekekkel való munkavégzésre, de követni kell a gyerekek további útját is, hogy hogyan és hol helyezkednek el, miután befejezik az iskolát. Így szakképzett munkaerőt kapunk, olyan szakembereket, akik továbbtanulhatnak” – hangsúlyozta Valentina Ilić.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Srđan Samardžić városi tanácstag, a Szociális-Gazdasági Tanács tagja, Milanka Kostić, a városi tanács oktatásért és kultúráért felelős tagja, a Regionális Gazdasági Kamara, a tartományi és országos intézmények, a szakiskolák képviselői, valamint a vállalatok képviselői és a szabadkai iskolák duális képzésben részesülő diákjai.

14746_4.jpg