Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester: Szabadka város 2022. évi költségvetését rendkívül óvatosan terveztük

2021.12.23.

Szabadka Város Képviselő-testületének ma megtartott 17. ülésén a tanácsnokok 52 mellette, hat ellene szavazattal és tartózkodó szavazat nélkül megszavazták Szabadka város 2022. évi költségvetését. Az elfogadott 2022. éves költségvetés 7,58 milliárd dinárt tesz ki, ami 1,95 százalékkal, illetve 144,76 millió dinárral haladja meg a 2021. évi pótköltségvetés összegét. Szabadka város polgármestere, Stevan Bakić a rendelet meghozatala után úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a költségvetés bevételeinek és jövedelmeinek terjedelme a 2021. év első három negyedében megvalósult összege és az év végéig várható megvalósulás alapján lett megtervezve, a növekedés arányának alapját pedig a GDP 2022. évre kivetített névleges növekedése képezi.

 14839_1.jpg

„Szabadka város 2022. évi költségvetését rendkívül óvatosan terveztük meg. Az elfogadott költségvetés terjedelme 7,58 milliárd dinárt tesz ki, ami 1,95 százalékkal több, mint a 2021. évi pótköltségvetéssel meghatározott összeg. A folyó bevételek 6,68 milliárd dinárra lettek tervezve, a jövedelmek 366,56 millió dinárra, az előző költségvetési időszakból áthozott felhasználatlan eszközök összege pedig 527,32 millió dinárt tesz ki. A bevételeken belül az egyedüli újdonság, hogy a Szabadka város által alapított közvállalatok és közművállalatok a zárszámadás szerinti nyereségüknek az eddigi 70 százalék helyett most 50 százalékát lesznek kötelesek a város költségvetésébe befizetni. Ily módon tehermentesítettük a közvállalatainkat és közművállalatainkat” – emelte ki Bakić polgármester.

Elmondta, hogy a közvetlen költségvetési szervek költségei és kiadásai tekintetében egyrészről az igényeik lettek tekintetbe véve, biztosítva tevékenységük zavartalan ellátását, másrészről pedig a megkezdett beruházások befejezését szolgáló prioritások.

„A költségek és kiadások megtervezésekor a költségvetési szervek hatáskörébe tartozó mindazon intézkedések finanszírozására helyeztünk hangsúlyt, amelyek a koronavírus okozta járvány terjedésének megfékezését és megjelenésének megelőzését szolgálják. A költségvetés költségei 5,89 milliárd dinárra lettek tervezve, és a 2022. évi költségvetési kiadások és költségek 77,72 százalékát képezik. Az önkormányzat beruházásainak kiadásai tervezett összege 1,47 milliárd dinár, ami a 2022. évi költségvetés kiadásainak és költségeinek 19,50 százaléka. Az önkormányzat, valamint a Vízművek és Csatornázási KKV adósságainak fedezésére, vagyis az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól felvett hitel két tőkerészének törlesztésére 200 millió dinár lett előirányozva“ – mondta el Bakić polgármester. 

14839_2.jpg

Hozzátette, hogy itt is van egy újdonság, ez pedig, hogy az áruk és szolgáltatások költségei 38,29 százalékkal meg lettek növelve a 2021. évi pótköltségvetéssel tervezett összeghez képest.

„Az áruk és szolgáltatások tervezett költségei az összességében tervezett kiadások és költségek szerkezetében 30,15 százalékkal vesznek részt. Az árukra és szolgáltatásokra tervezett kiadások ilyen jelentős növekedésének oka az előző költségvetési időszakhoz képest, hogy megváltozott azon munkák finanszírozásának módja, melyeket a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat lát el az önkormányzat részére. Az említett közvállalatot az idei évig költségvetési forrásból finanszíroztuk, támogatásokon keresztül, ami nem volt a költségvetési források elköltésének legészszerűbb és legcélravezetőbb módja. A közvállalat 2022-től a költségvetésből szolgáltatások nyújtásával termel majd bevételt, amelyeket a Szabadkai Városi Tanács által elfogadott árjegyzék alapján számláz ki az önkormányzatnak.” – mondta el Stevan Bakić polgármester.

Kiemelte, hogy Szabadka város az idén a részvételi költségvetés-tervezés elvét követte, vagyis a polgárokat bevonta az adókból és egyéb közbevételekből befolyó pénzek elköltésével kapcsolatos döntéshozatali folyamatba, a közösségen belüli életkörülmények javítása érdekében, a szabadkai önkormányzat fejlesztési prioritásainak és a tényleges projektfinanszírozási lehetőségeknek megfelelően.

14839_4.jpg

„Ennek érdekében közvéleménykutatást végeztünk a lakosság körében, ami augusztus 23-ától szeptember 30-áig tartott. Az érdeklődők ebben az időszakban a kérdőív kitöltésével javaslatokat tehettek a következő évi költségvetés eszközeinek elköltését illetően, amit a helyi közösségekben, a Városháza Ügyfélszolgálatában, vagy elektronikus úton tudtak leadni. A véleménykutatáson 250 lakossági javaslatot gyűjtöttünk be. Tekintettel arra, hogy Szabadkán most először végeztünk ilyen fajta költségvetés-tervezést, elmondhatjuk, hogy a lakosság érdeklődése jelentős volt. A legtöbb javaslat a kommunális infrastruktúra fejlesztésére vonatkozott. A kritériumok, amelyek az önkormányzatot vezérelték a projektek megvalósítási lehetőségének kiválasztásánál és értékelésénél, a városfejlesztési stratégia és a költségvetés alapvető funkcióinak javítását célzó cselekvési tervek voltak, összhangban a város költségvetésének prioritásaival és a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokkal. Az önkormányzat szakszolgálatainak a lakossági javaslatokra adott válaszai Szabadka város hivatalos honlapján lettek közzé téve“ – zárta nyilatkozatát Stevan Bakić polgármester.

Szabadka Város Képviselő-testületének mai ülésén a tanácsnokok összesen 15 napirendi pontot fogadtak el.