Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester: Szabadka továbbra is elkötelezettje a roma közösséggel való együttműködés erősítésének

2021.12.27.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma a Városházán találkozott Dalibor Nakićtyal, a Roma Nemzeti Tanács elnökével, Jelena Jovanović tartományi képviselővel, valamint Kurina Klaudiával és Stevan Nikolićtyal, Szabadka város romaintegrációs koordinátoraival. Bakić polgármester a találkozó után adott sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy Szabadka olyan város, ahol a romák az etnikai és kulturális mozaik részei, és a szabadkai önkormányzat nagy figyelmet fordít a roma nemzeti közösségre.

14872_1.jpg

„Szabadka az egyetlen helyi önkormányzat a Szerb Köztársaságban, amelynek két koordinátora van a roma ügyekben. A mai ülésen az értékelés során egyetértettünk abban, hogy a Roma Nemzeti Tanács képviselőivel való közvetlen megbeszélések rendkívül fontosak, mert a Roma Nemzeti Tanács országos szinten elkötelezett a romák emberi és kisebbségi jogainak érvényesítése mellett. Voltak bizonyos javaslatok és kezdeményezések is, és megállapodtunk abban, hogy készül egy protokoll Szabadka város és a Roma Nemzeti Tanács közötti együttműködésről” – emelte ki Bakić polgármester.

Emlékeztetett arra, hogy Szabadka város támogatta a ROMACTED projekt megvalósítását, melynek keretében rendezésre kerültek a Halas és Haladás településrészek Csantavér helyi közösségben, hogy ezáltal javuljon az ott lakó polgárok életminősége, ugyanakkor sokat tettek Csantavér település életkörnyezetéért is.

14872_2.jpg

Létezik továbbá az „Anti-diszkrimináció és interkulturalizmus” határon átnyúló projekt, amelyen keresztül felhívtuk az iskolás gyerekek figyelmét a tolerancia és a kölcsönös megértés fontosságára. Áprilisban a Nemzetközi Roma Nap alkalmából büszkén lobogott a roma zászló a Városházán. Szabadka továbbra is elkötelezett marad a roma közösséggel való együttműködés erősítése mellett. A diszkrimináció, az intolerancia és az előítélet nem járul hozzá a roma nemzeti közösség helyzetének javításához, csak a megértés és a közös munka” – hangsúlyozta Bakić polgármester.

Dalibor Nakić, a Roma Nemzeti Tanács elnöke elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a szabadkai romák befogadásának folyamata folyamatosan felfelé ívelő pályán halad, és ez a fejlődés látható.

14872_3.jpg

„Tény, hogy a roma közösség iránti felelős állami politika helyi szinten is megmutatkozik. Biztosan állíthatom, hogy Szabadka város a jó gyakorlat példája lehet a romák helyzetének javítása terén. Meggyőződésem, hogy a multikulturalizmussal és toleranciával ékes Szabadkán valóban teljesen egyenrangú állampolgárok a romák. Elismerésem a város valamennyi vezetőjének a roma közösség helyzetének javítására tett erőfeszítéseiért. Örülök, hogy nagyon jó együttműködésünket hamarosan hivatalossá tesszük egy együttműködési protokoll megkötésével” – mondta Dalibor Nakić.

Jelena Jovanović tartományi képviselő, a Roma Nemzeti Tanács tagja, köszönetét kifejezve Bakić polgármesternek a rendkívül szívélyes fogadtatásért kijelentette, hogy Szabadka a roma lakosság létszámát tekintve a második legnagyobb város.

14872_4.jpg

S”zabadkán különböző felekezetűek élnek. E város két romaügyi koordinátora és nyolc pedagógiai asszisztense különböző vallású, ami a roma közösség tagjainak átfogó szerepvállalásáról tanúskodik. Egyik javaslatunk az, hogy az általános iskolákban ismét bevezetjük a roma nyelvet, mint választható tantárgyat, és őszintén remélem, hogy a roma koordinátorok és a roma közösség foglalkozni fog ezzel a kérdéssel. Hiszek hazánk, Szerbia jövőjében, hiszek gyermekeink jövőjében, és szeretném, hogy mindannyian együtt haladjunk előre” – húzta alá Jelena Jovanović.

Szabadka város romaintegrációs koordinátorai, Kurina Klaudia és Stevan Nikolić is nyilatkoztak az újságíróknak.

14872_5.jpg

Az ülésen részt vett Srđan Samardžić, a városi tanács gazdaságért felelős tagja és Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára.