Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester: A szerb nép nagysága minden szülőföldünk és régiónk azon gazdagságában rejlik, hogy nagyszerű embereket adnak a világnak

2021.12.27.

Sava Vladislavić Raguzinski grófnak, I. (Nagy) Péter diplomatájának szentelt kiállítást nyitottak meg ma este a Városháza előcsarnokában, majd pódiumbeszélgetésre került sor a Városháza dísztermében a hercegovinai származású szerb gróf életéről, aki I. (Nagy) Péter orosz cár különleges tanácsadója volt, és akinek érdemei közé tartozik többek között az orosz és kínai államok sikeres elhatárolása. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is beszédet mondott az egybegyűltekhez, aki ez alkalomból elmondta, hogy minden, amit a járványhelyzettel terhelt 2020-as legnehezebb évben nem lehetett a nyilvánosságnak bemutatni be lett pótolva, és ennek az évnek a végét a lehető legszebb módon várjuk – a Sava Vladislavić Raguzinski gróf életét és munkásságát bemutató kiállítással és fórummal, akinek nagyságát és érdemeit társadalmunkban még mindig nem ismerik eléggé.

14874_1.jpg

"Élete 1669-ben kezdődött a Gacko melletti Jasenik faluban, és bátor szelleme, intelligenciája és kereskedelmi készségei a 18. század kulcsfontosságú éveiben az orosz cári birodalom egyik legbefolyásosabb emberének pozíciójába juttatták. Birodalmakat határolt ott el, városokat és hírszerző szolgálatokat hozott létre, de ami számunkra a legfontosabb, hogy ez a hercegovinai szerb mérhetetlenül hozzájárult ahhoz, hogy a szerb kérdés és a rabsorsba juttatott szerb nép támogatása beépüljön az egyik akkori és mostani legerősebb ország külpolitikájába – mondta Bakić.

Kiemelte, hogy Sava gróf születése után huszonegy évvel történt a szerbek nagy népvándorlása, melynek 2020-ban volt a 330-ik évfordulója, és az ő figyelme, támogatása és segítsége döntő fontosságú volt abban, hogy a szerb nép ezen az északi területünkön ne különüljön el szláv gyökereitől és ortodox hitétől.

Éppen ezért nem furcsa – tette hozzá –, hogy az egyik első emlékművet Karlócán állították fel neki, ahová orosz tanárok érkeztek, és megalapozták a szerb kultúra oktatását és megőrzését a Szávától és a Dunától északra.

14874_2.jpg

„A hercegovinaiak jutott az a megtiszteltetés, hogy a szerbek között különösen büszkék lehessenek erre a nagyszerű emberre, akiről a halhatatlan Dučić így ír: „Szülőföldjének tipikus megnyilvánulása volt, a hercegovinai szerbek mind szellemi mind spirituális megszemélyesítője, aki amilyen rugalmas volt olyan büszke is, amilyen óvatos volt olyan rettenthetetlen is.” A szerb nép nagysága minden szülőföldünknek és régiónknak éppen azon hihetetlen gazdagságban rejlik, hogy nagyszerű embereket adnak a világnak” – emelte ki Bakić.

Kiemelte, hogy Sava Vladislavić gróf személyisége ezen túlmenően és erősen összeköt bennünket ma is orosz és kínai barátainkkal, akiknek kapcsolatait és viszonyait az elsők között rendezte.

Nagy szimbólum a szerb-orosz kapcsolatokban, hogy Sava gróf a Szent Alekszandr Nyevszkij-rend kitüntetettje volt, akinek születése nyolcadik évszázadát ünnepeltünk idén. Napjainkban történt meg, hogy hosszú idő után egy szerbet részesítsenek az orosz állam e magasrangú kitüntetésével - és ez a szerb Aleksandar Vučić, a mi elnökünk. És ez a tény, mely összeköti korunkat Sava gróf korával, nagy és erős jelképet hordoz” – zárta gondolatait Stevan Bakić polgármester.

14874_5.jpg

A pódiumbeszélgetésben részt vett Dragoslav Andrić, a Hercegovina Hagyományápoló Egyesület elnöke, dr. Georgi Engelhardt, az Orosz Otthon – a Belgrádi Orosz Tudományos és Kulturális Központ vezető tanácsadója, prof. dr. Đorđe Đurić, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzora, valamint prof. dr. Darko Tanasković, aki hosszú évekig a Szerb Köztársaság UNESCO képviselője volt és a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság egykori nagykövete számos országban.

Az esemény művészeti program részében Ivana Žigon színésznő Božo Kijac mostari publicista, író és újságíró Hercegovina című versét szavalta.

A Sava Vladislavić Raguzinski grófról, I. (Nagy) Péter diplomatájáról szóló kiállítás megnyitóján a Városháza előcsarnokában a kiállítás társszerzője, Branko Vukomanović és dr. Milan Micić kulturális örökségért felelős helyettes tartományi titkár beszélt, aki megnyitotta a kiállítást.

14874_4.jpg

 

Szabadka az ötödik város, ahol idén Sava Vladislavić Raguzin grófnak szentelt kiállítás nyílt. A bemutató után július elején a belgrádi RTS galériában, szeptember végén Herceg Noviban, november elején Gackóban, néhány hete pedig a Boszniai Szerb Köztársaságban levő Gradiškában nyílt meg.

A „Dusán cár utáni leghatalmasabb szerb” lenyűgöző életéről, munkásságáról és hagyatékáról tanúskodó, számos dokumentumot, festményt, rajzot és műtárgyfotót bemutató kiállítás a Szerb Rádió és Televízió, Burjati Köztársaság Nemzeti Könyvtára és Oroszország Külügyminisztériuma Ulan-Ude-i képviselete jóvoltából kerül a szabadkai közönség elé. Ulan-Ude az Orosz Föderáció e köztársaságának fővárosa, amelynek legdélibb részén található Kjahta város, az ősi Trojickosavsk, amelyet Sava Vladislavić gróf (1669 -1738) alapított Szent Száva tiszteletére.

A Sava Vladislavić Raguzinski grófnak szentelt kiállítást és a Mina Stanković, a szabadkai Svetozar Marković gimnázium diákja előadásában elhangzó Bože pravde himnusszal megnyitott tribünt a szabadkai Hercegovina Hagyományápoló Egyesület szervezte.

14874_3.jpg