Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester elégedett a 2021. évben megvalósítottakkal

2021.12.30.

„Rendkívül büszke vagyok arra, hogy a város költségvetése 2021-ben egymilliárd dinárral nagyobb volt az eredeti tervhez képest, ami a járvány miatti nagyon változó helyzet ellenére erőteljes fellendülésről tanúskodik. 6,3-ról 7,4 milliárd dinárra jutottunk ugyanabban a költségvetésben, amely egyebek mellett a 214 millió dináros katonai ingatlanok adósságának teljes visszafizetését, a 150 milliós városi kincstári adósságot és a Szabadkai Gyógyszertár 158 millió dináros adósságának nagy részét is viselte.” – mondta Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a Városháza Médiaközpontjában tartott mai sajtótájékoztatón, ahol az idei évben történtek áttekintése mellett, ismertette Szabadka 2022. évi fejlesztési terveit is.

14885_1.jpg

Hozzátette, hogy Szabadka város idén folytatta le először a részvételi költségvetés-tervezést, melynek során 250 állampolgári javaslat érkezett.

" A szakszolgálatok minden javaslatra válaszoltak, és igazán nagyon értékes számunkra, hogy megtudjuk, milyen projektek, témák támogatását szeretnék a polgárok a városi költségvetésből. Mindenekelőtt a kommunális infrastruktúra fejlesztésére, az útaktól a szennyvízcsatornáig érkeztek javaslatok, és ezekre az igényekre igyekszünk reagálni a következő években" - mondta a polgármester.

Az idei év sikereiről és eredményeiről szólva kiemelte, hogy a legfontosabb gazdasági esemény, amely – mint mondta – évekig óriási hasznot hoz a városnak, a neves Boisen cég gyárának megnyitása a szabadkai Kisbajmok gazdasági övezetben.

"A befektetők Szerbia legmodernebb gyárának felépítésére és felszerelésére tervezett 65 millió eurós beruházását több, mint ötmillió euróval túlteljesítették. Ez a gyár a cég felső vezetésének közleményei szerint az egész Szerbiában folytatott gazdálkodásuk bázisát fogja képezni, jelentősége pedig felbecsülhetetlen Szabadka nemzetközi üzleti világban kialakult arculata szempontjából. Az állam négymillió euróval támogatta ennek a gyárnak a megnyitását, Szabadka önkormányzata tíz hektár földterületet biztosított, a cégnek pedig a szerződés szerint 2024-ig 507 polgártársunkat kell foglalkoztatnia. 2024-ig a különböző adókon, illetékeken és díjakon keresztül 1,2 millió euró folyik be a város költségvetésébe” – mondta Stevan Bakić.

14885_2.jpg

Kiemelte, hogy a 2021. év a város történetében, mint az 1869. év is, emlékezetes marad, amikor a vasút Szabadkára érkezett, és megkezdődött a lendületes fejlődés.

„A holnap véget érő idei esztendőben mintegy 100 millió euró értékben kezdődtek meg a munkálatok októberben városunk és Szeged korszerű vasúti összeköttetésén, november végén pedig az Újvidéktől a kelebiai határig vezető vasút felújításának munkálatai. Szabadka a 21. század vasúti csomópontjaként tér vissza. Ez természetesen elsősorban állampolitikánk és Aleksandar Vučić köztársasági elnök ország-jövőképének érdeme, önkormányzatunk pedig kész volt az ilyen nagy projektek minden kihívására, és maximálisan részt vett a földek kisajátításában és ennek az igen összetett munkának az előkészítő munkálatai koordinálásában a vállalkozókkal.” – hangsúlyozta a polgármester.

Kitért arra, hogy az egészségügyi terveket illetően jövőre várható a Szabadkai Közkórház felújítási projektjének megvalósítása, amely több mint 40 millió euró értékű beruházás, és ez az év a kórház 35.000 négyzetméter területű 20 létesítménye teljes felújítását és korszerűsítését célzó hatalmas munka átfogó előkészítésének és kidolgozásának éve volt.

"A Szabadkai Közkórház rekonstrukciós projektjéhez további 50 millió dinárt rendeltünk a műszaki tervdokumentáció elkészítésére. Jövőre kezdődik a megvalósítás, és ez nagyon fontos dolog számunkra, hiszen már régóta várjuk mindannyian. Nagyon elégedett vagyok, hogy ebben az évben megkezdtük a már 30 év óta igényelt orvosi rendelő építését a Prozivka településen” – mondta Bakić polgármester.

14885_3.jpg

Kiemelte, hogy Szabadka város, ahogyan a Szerb Köztársaság is, elkötelezett a környezet fejlesztése mellett.

„2017 óta veszünk részt a KfW Bankkal a „Palicsi-tó és Ludasi-tó biológiai sokféleségének védelme” elnevezésű projektben. Ez a 7,8 millió eurós projekt javította a szennyvíztisztító telep működését, 22 kilométernyi csatornahálózat épült Palicson, védősáv létesült, kerékpárút és gyalogút épült a tó keleti és nyugati partja mentén, valamint számos egyéb tevékenység valósult meg.” – emlékeztetett Bakić polgármester.

Elmondta, az idei év során lezárult a közbeszerzési eljárás, és megkötötték a szerződést a Regionális Hulladéktároló szükségleteire 25 darab speciális teherautó vásárlásáról, melyek közül tíz jármű Szabadkára kerül.

A projektet az Európai Unió csaknem 320 millió dinárral finanszírozta, a járműveket december 25-én adták át, és azok az önkormányzatok kapják meg a járművezetők képzését követően, amelyek igénybe veszik az új hulladéklerakó szolgáltatásait – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a helyi önkormányzat egyik célja a város területének megtisztítása a vadlerakóktól és mostanra 16-ra sikerült csökkenteni a szabadkai illegális szemétlerakók számát, és jövőre folytatódik azok felszámolása.

14885_4.jpg

Kiemelte, hogy a vízellátás és a csatornázás javítására irányuló erőfeszítések koronája a „Tiszta Szerbia” projekt, amelybe a következő év folyamán Szabadka város bekapcsolódik.

„Minőségi dokumentációval és a projekttel harcoltuk ki 50 kilométernyi csatorna kiépítését Szabadkán, 25 - 25 kilométert Bajmokon és Csantavéren, valamint 10 kilométert Palicson. Két új tisztító is épül a külvárosi települések számára, valamint a Prozivka-telep mögötti csatorna végleges lezárása is megvalósul. - mutatott rá a polgármester.

Kitért az energiahatékonyság terén elértekre is. Megvalósult az IPA határon átnyúló együttműködési projektje a horvát Satnica Đakovačkával, amelynek teljes költségvetése 1,42 millió euró, Szabadka város költségvetése 727 000 euró, valamint a Szabadkai Gerontológiai Központ főépülete felújításának és bővítésének több mint 800 millió dinár értékű projektjére, amely 2021 májusában sikeresen folytatódott, így ez a létesítmény és a hozzá tartozó több mint hatezer négyzetméter Szerbia legjobb gerontológiai helyszíne lesz.

"Nagy beruházásokról van szó, melyek közé a Kolevka Gyermekotthon létesítményén végzettek is tartoznak. A 780 millió dinárt meghaladó értékű munkálatok befejezését a következő év folyamán várjuk, a forrásokat pedig a Beruházáskezelési Hivatal biztosította” – mondta Stevan Bakić.

14885_5.jpg

Az infrastruktúra terén elvégzettekről szólva kiemelte, hogy az idei év során összesen 232 millió dinárt fektetett az önkormányzat az utcák és a helyi utak rendezésébe, és erre büszke is, mert mint mondta, ez rekord az elmúlt tíz évben, mégpedig egy olyan költségvetéssel, amelyet sok más prioritás terhelt.

„Ami a polgárok életminőségét illeti, hangsúlyoznom kell, mennyire elégedett vagyok azzal, hogy a 2021-es költségvetésből is sikerült 11 használt, de nagyon jó állapotú, mindössze tíz éves „man” buszt biztosítani, melyek kora háromszor kevesebb a velük lecserélt járművek koránál. Az biztos, hogy Szabadka város stratégiája nem fog változni a Subotica-trans Városi és Elővárosi Közlekedési KKV kapcsán, a tervünk a teljes autóbuszpark megújítása ebben a közvállalatban 2023 végére – mondta a polgármester.

Emlékeztetett arra, hogy idén Ivan Antunović püspök, dr. Bíró Károly volt szabadkai polgármester és I. Karađorđević Péter király emlékművének felavatásával a műemléki örökség gazdagodott Szabadkán.

„E három emlékmű nem csak három vagy négy nemzeté, hanem minden szabadkai polgáré” – húzta alá Stevan Bakić.

14885_6.jpg

A kultúráról szólva kitért a Népszínház épületének belső rendezésére is.

„Idén a 8/2 fázis megvalósítását lehetővé tevő munkákat végeztük, foglalkoztunk a pénzügyi konstrukció lezárásával, a dokumentáció elkészítésével, így arra számítunk, hogy hamarosan lezárul az ilyen nagy munkára vonatkozó komplex közbeszerzési eljárás és elkezdődhetnek a munkálatok, és hogy a lehető leghamarabb be is fejeződnek” – mondta a polgármester.

Kitért továbbá a turizmusban megvalósultakra, az oktatásba történő befektetésekre, a szülői szerepvállalás támogatására, az emberbaráti szervezetek szociális és humanitárius projektek és programjainak pályázatokon keresztül történő finanszírozására, a sporttámogatásokra, a városi stadion hamarosan kivitelezésre kerülő felújítására, és ismertette, hogy a városi költségvetés 14,5 millió dinárral finanszírozza három ideiglenes korcsolyapálya működését, melyeket idén először telepítettek a Prozivka lakótelepre, Bajmokra és Újzsednikre.

A város jelenlegi járványügyi helyzetéről szólva elmondta, hogy az kedvezőtlennek értékelhető, és a COVID-19 járvány kezdete óta összesen 19 782-en betegedtek meg Szabadkán.

14885_7.jpg

"Az új betegek száma stabilizálódott, de óvatosságra int, hogy a koronavírus új, omikron törzsének megjelenése miatt országunkban az elkövetkező időszakban a járványügyi helyzet súlyosbodhat. Ezért döntöttem úgy, hogy lemondjuk a város központi terére szervezett szilveszterezést, és érvényben maradnak a Városi Válságkezelő Törzskar határozatával hozott járványellenes intézkedések” – hangsúlyozta Bakić polgármester.

A mai sajtótájékoztató végén hagyományos újévi fogadást tartottak a média képviselőinek a Médiaközpontban. Stevan Bakić polgármester köszönetét fejezte ki a korrekt tudósításért, és minden jót kívánt a média képviselőinek és családjaiknak a közelgő ünnepekre és az új 2022 évben.

14885_8.jpg