Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Város Képviselő-testülete 18. ülésének bejelentése

2022.01.19.

"Holnap sor kerül arra, ami az elmúlt tíz évben nem történt meg, nevezetesen, hogy a városi képviselő-testület már az év első hónapjában elfogadja a közvállalatok működési terveit. Ezt a munkát februárban, sőt márciusban teljesítette az elmúlt tíz évben a városi képviselő-testület, most pedig január 20-án végzünk ezzel a feladattal, hogy a közvállalatok a zavartalanul láthassák el tevékenységüket, illetve, hogy a szabadkai lakosok időben és úgy számíthassanak ezekre a szolgáltatásokra, ahogy azt megérdemlik” – mondta Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a mai sajtótájékoztatón a Városháza Médiaközpontjában, amelyet a képviselő-testület 2022. január 20-ára, csütörtök reggel 09.00 órára összehívott ülése alkalmából tartott.

14905_1.jpg

A holnapi 18. rendes ülésen 15. napirendi pont szerepel – ismertette a képviselő-testület elnöke és elmondta, hogy megítélése szerint a legjelentősebbek a 12 közvállalat és a két kft. idei évi működési terveinek jóváhagyásáról szóló határozatok. Ez mintegy 1500 oldalas anyag, amely összesen 6,5 milliárd dinár feletti rendelkezést ölel fel.

„Fontos elmondani, hogy a vállalatok pénzügyi növekedésének alapja a szolgáltatást igénybe vevők számának növelése, illetve egyre nagyobb terület lefedése, és nem az árak emelése. Az árak tehát változatlanok maradnak, nincs és nem is lesz árnövelés“ – hangsúlyozta Dr. Pásztor Bálint.

Az egyes közvállalatokra és kommunális közvállalatokra vonatkozóan konkrét adatokat ismertetve elmondta, hogy a Vízművek és Csatornázási KKV tervében mintegy 30 millió dinár szerepel kútfúrásra és annak felszerelésére, és a vállalat saját forrásaiból dolgozza ki a Vasutas település csatornahálózata és vízellátó hálózata bővítésének projektjeit, továbbá a vízellátó hálózat bővítését tervezi a Zorka HK területén is, és nagy erőkkel készül a Tiszta Szerbia projekt program keretében megvalósuló projekt megkezdésére.

„Talán nem túlzok, ha azt mondom, ez lesz az elmúlt száz év legnagyobb beruházásának legnagyobb projektje, hiszen a szabadkai önkormányzat területén ezzel a projekttel 120 utca csatornavezetéke épül ki - és mint az már ismeretes, Szabadkán, Palicson, Bajmokon, Csantavéren épül a csatornahálózat, e két utóbbi településen még szennyvíztisztító is.“ – emelte ki Dr. Pásztor Bálint.

A Szabadkai Gázművek kapcsán elmondta, hogy a tervek szerint valamivel több mint 13 kilométerrel bővül a gázvezeték-hálózat.

14905_2.jpg

„A korábbi évek terve 10 kilométer gázvezeték-hálózat kiépítését és 10 kilométeres hálózat terveit irányozta elő. Idén 13 kilométer gázvezeték-hálózat épül meg és 20 kilométeres hálózatra készül a projekt. 2022-ben várhatóan 500 csatlakozás valósul meg az előző évi 350 helyett. Szerintem jó hír a szabadkaiak számára, hogy 12 havi részletben tudják majd fizetni a gázhálózatra való csatlakozást” – mondta.

Az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat számára biztosítottak a forrássok többek között a Jovan Mikić utca, a Zombori út, a Zorka utca és számos helyi közösség utcáinak felújítására – folytatta - többek között a Kér, a Gát, a Kertváros helyi közösségekben.

A Köztisztasági és Parkosítási KKV az ún. sándori mocsár szeméttelep rekultivációjának megkezdését tervezi, amire 15 millió dinár van előirányozva, és – mint mondta - véleménye szerint ez egy nagyon fontos projekt a szabadkai polgárok számára.

E tervek szerint – hangsúlyozta – a közvállalatok a 2021. évi nyereségük 50%-át fizetik be a város költségvetésébe az eddigi befizetett 70% helyett.

14905_3.jpg

„Szabadka város polgárai szempontjából ennek az aránynak azért van jelentősége, mert a közvállalatok a nyereségük 50%-át új projektek kidolgozására, új projektek megvalósítására, új beruházásokra, fejlesztésekre fordíthatják a kommunális szférában – mondta Dr. Pásztor Bálint. A sajtótájékoztató végén bejelentette, hogy a soron következő, 19-ik képviselő-testületi ülés február 3-ára várható.