Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Város Képviselő-testülete megtartotta 18. ülését

2022.01.20.

Szabadka Város Képviselő-testülete a Városháza dísztermében ma megtartott 18. ülésén elfogadta a napirenden szerelő mind a 15 pontot. A tanácsnokok szavazattöbbséggel hagyták jóvá 14 vállalat – 12 közvállalat és közművállalat, valamint két korlátolt felelősségű társaság 2022. évi működési tervét.

 14909_1.jpg

Az Aleksandar Vučić – Gyermekeinkért képviselőcsoport elnöke, Veljko Vojnić felszólalásában a képviselő-testületi szószékről elmondta, hogy a vállalatok működési terveit színvonalasan dolgozták ki, a kormány által október közepén meghozott rendeletnek megfelelően, amely szabályozza az éves tervek kötelező elemeit, az irányelvekkel és az előírt adatlapokkal együtt.

14909_3.jpg

„Különösen dicséretesnek tartom, hogy a tervekben alkalmazták az esélyegyenlőségi törvény rendelkezéseit, hogy növekedtek a keresetek, úgy a minimálbér emelkedését, mint az évről évre növekvő béremelést tekintve, a szerb kormány és a Pénzügyminisztérium gazdasági előrejelzéseinek, illetve a szerb kormány rendelkezéseinek megfelelően. Továbbá meg kell dicsérni azt is, hogy csökkentik a különleges célokra fordított kiadásokat is, mert így több pénz marad a közvállalataink alapvető tevékenységeinek ellátására, mert az a céljuk, hogy minél jobb minőségű szolgáltatást nyújtsanak a lakosságnak“ – emelte ki többek között Veljko Vojnić.

A közvállalatok, közművállalatok és a két korlátolt felelősségű társaság működési terveit a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának tanácsnokai is támogatták, mivel – mint az a VMSZ frakcióvezetője, Nágel János is elmondta – úgy vélik, hogy a tervek alaposan lettek kidolgozva, és a vállalatok a tervezett tevékenységekkel megfelelőképpen  ki tudják majd elégíteni a szabadkaiak igényeit.

14909_4.jpg

- Az e napirendi pontról folytatott vita igen jelentős, annál is inkább, mivel Szabadka város 2022-re tervezett költségvetése 7,5 milliárd dinárt tesz ki, az az összeg pedig, amely felett a szóban forgó 14 vállalat rendelkezik, körülbelül 6,5 milliárd dinár. Ez hatalmas összeg, és valamennyi közvállalat és a két korlátolt felelősségű társaság tervbe vette a szükséges beruházásokat. A 2021. évben valamennyi vállalat pozitív eredménnyel gazdálkodott, ami azt jelenti, hogy a működési tervek jól lettek kidolgozva, és bízom benne, hogy ez így lesz az idén is. A Subotica-trans KV az egyedüli kivétel, amely 2020. óta negatív gazdasági eredményt mutat ki, ez viszont nem annak tudható be, hogy rosszul gazdálkodtak, és hogy a vállalat vezetősége és dolgozói nem végeztek jó munkát, hanem abból a tényből ered, hogy a koronavírus okozta járvány éppen az ő tevékenységi körüket érintette a leginkább” – szögezte le Nágel János.

14909_5.jpg