Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Elkezdődött a Szent Száva-hét

2022.01.21.

Dragan Bartula „Menedékek” című festménykiállításával nyitották meg ma este a harmincadik, jubileumi Szent Száva-hét kulturális és szellemi rendezvénysorozatot a Szent Száva Szerb Művelődési Központban. E hagyományos rendezvényt Irinej bácskai püspök őeminenciája üdvözletét és áldását átadva Dušan Đukić szabadkai érsekhelyettes, protopresbiter nyitotta meg, és beszédet mondott Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, valamint Danilo Vuksanović festőművész és Dragan Bartula, a kiállítás szerzője. A szerb állam és írásbeliség megteremtője, az első szerb érsek, a népművelő, az államférfi, a béketeremtő, a törvényíró Szent Szávának szentelt Szent Száva-hét megnyitóján részt vett Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Milanka Kostić városi tanácstag és Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára.

14911_1.jpg

Stevan Bakić polgármester elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy immár második éve mond beszédet a hagyományos Szent Száva-hét megnyitóján, amely esemény a Szent Száva Szerb Művelődési Központ védjegye.

„Dušan Radić hagyatékának boltíve alatt tavaly gratuláltam a Szerb Művelődési Központ három évtizedes fennállásához és munkájához, ma pedig a harmincadik Szent Száva hetet nyitjuk meg, ami arra utal, hogy a 2022. év is a szép évfordulók éve lesz városunkban” – mondta a polgármester.

Dragan Bartula neves festőművész „Menedékek“ című kiállítása előtt állunk  - mondta - és a művészet és a kultúra egy olyan tér, ahol sok probléma elől menedéket találhatunk, és a megoldáshoz szükséges erőt.

14911_2.jpg

„Ezt tesszük a járvány teljes ideje alatt is. Megküzdünk a kihívásokkal, és megtaláljuk a módját azok leküzdésére. A tavalyi évben remek kulturális programjaink voltak és a szabadkai kulturális élet felpezsdült, amihez a Szent Száva Szerb Művelődési Központ is nagyban hozzájárult. Közösen viseltük az áldozatokat is, amit a ránk háruló felelősség rótt ránk. Idén tehát nincs Szent Száva-bál, ahogy szenteste nem volt a Városháza előtt máglyagyújtás sem, de kultúránk fénye nem aludt ki, nem is idegenedtünk el, nem zárkóztunk magunkba. A program kiírásában úgy látom, éppen Száva napján az optimizmusról szóló beszédet fogunk hallani. Valóban van ok az optimizmusra” – hangsúlyozta Stevan Bakić.

Bakić polgármester emlékeztetett, hogy tavaly Szabadkán I. Péter királynak, a Felszabadítónak pompás emlékművet állítottak, amellyel – mint mondta – a szabadkaiak 1920-ból tett fogadalma teljesült, és elmondta, hogy „öreg királyunk Szabadka főutcájára vetett tekintete belelát a szerb nép e területen folytatott életébe, munkájába és a túlélésért és az identitás megőrzéséért folytatott küzdelmeibe."

„Számtalan nemzedék hitt egy szebb holnapban és Szerbia ideáljában, amely évszázadokig nem szerepelt a térképen. Ez az emlékmű azt bizonyítja, hogy az előző évszázad nem telt el hiábavalóan, az összes áldozattal és szenvedéssel együtt. Így tanúskodik ez a központ és ez a rendezvény is Szent Száva nevéről és értékeiről, így tervezték meg az elmúlt harminc évet, amelyből csak az utolsó évtized tudott optimizmust és reményt láttatni” – mondta Stevan Bakić. Csak összefogva, Istenbe, hazánkba és önmagunkba vetett hittel folytathatjuk sikereinket, és térhetünk vissza népünk valódi értékeihez, amelyek Szent Száva ünnepe előtt mutatkoznak meg a legjobban” – húzta alá Stevan Bakić polgármester.

14911_3.jpg

A "Menedékek" című kiállítás szerzője, Dragan Bartula, elmagyarázva, miért a hajó a dominál az összes festményen, elmondta, hogy mindannyian egy-egy hajó vagyunk és mindannyian vitorlázunk, és ha egyesülünk, és ha együtt vagyunk, nagy hajóvá válunk, amely nem tud elsüllyedni.

A Szent Száva-hét megnyitója a Szent Száva Szerb Művelődési Központ kórusa által előadott Szent Száva himnusszal kezdődött.

Az idei, január 27-ig tartó Szent Száva-héten hat program kerül megrendezésre. A Menedékek című festménykiállítás február 15-ig tekinthető meg minden munkanapon 10-14 óráig. Valamennyi program a rendezvényt szervező Szent Száva Szerb Művelődési Központ YouTube csatornáján is közvetítésre kerül.

 14911_4.jpg