Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A tartományi polgári jogvédő könyveket adományozott a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola keretében működő napközinek

2022.01.26.

Prof. dr Zoran Pavlović tartományi ombudsman ma könyveket adományozott a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola keretében működő óvodának. Az eseményen jelen volt Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, aki a sajtónak adott nyilatkozatában  köszönetét fejezte ki a tartományi polgárvédőnek, amiért a mindenekelőtt a gyermekvállalásnak és a gyermeki jogoknak szentelt akció keretében éppen a csantavéri óvodát ajándékozta meg magyar nyelvű könyvekkel.

 14919_1.jpg

Csantavér mindezen témák tekintetében megfelelő hely, hiszen ezen a településen olyan óvoda működik, amely tavaly az iskoláskor előtti intézmények hálózatának szerves részévé vált – emelte ki Dr. Pásztor Bálint, hozzátéve, hogy az előző másfél évben jelentős beruházások történtek az óvodának és az iskolának is otthont adó épületbe.

 14919_2.jpg

„Az óvoda 30 év után nyílt meg. Az önkormányzat mintegy 1,2 millió dinárt fektetett az épület fűtésének korszerűsítésébe, Magyarország Kormánya forrásaiból pedig megtörtént az egész épület felújítása, emellett tavalyelőtt, az év végén Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa 5000 eurót adományozott az óvoda konyhájának berendezésre. A napközi megnyitása ezen a településen azért rendkívül fontos, mert a fiatal szülőknek így nem kell dönteniük a gyermekvállalás, a gyermekek otthoni felügyelete és a munkavállalás között, hiszen most mindkettő lehetséges, amióta it is megnyíltak az óvodai csoportok. Örülök, hogy ezzel az akciójával a tartományi ombudsman is emelte a csantavéri intézmény jelentőségét, ezzel együtt pedig Szabadka városét” – hangsúlyozta Dr. Pásztor Bálint.

A tartományi ombudsman kijelentette, hogy a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola óvodai intézményében tett látogatásával az óvoda fontosságára kívánta felhívni a figyelmet, és azt kívánja üzenni, hogy január a könyvek hónapja, a mai házigazdák iránti figyelem e szerény jelével és a gyerekeknek és felnőtteknek szánt könyvekkel pedig arra szeretett volna emlékeztetni, hogy tudásunkat, ismereteinket folyamatosan bővítenünk kell.

 14919_3.jpg

„Idejövetelünk másik oka pedig, hogy a szülőknek, akiknek gyermekei ebbe az óvodába járnak, elhoztuk a „Szülői Levelet“, amely a gyermeki jogokról szól a szülők számára, valamint azokról a programokról, amelyek jelenleg minden óvodában hatályosak, hogy közösen próbáljuk meg átvenni mindazt a mi a legjobb, és áttekinteni, hogyan fejleszthetjük mindazt tovább. Ez egy olyan program, amely nemcsak az óvodai intézmények, hanem a helyi önkormányzat és a helyi közösségek tevékenységét is magában foglalja. Véleményünk szerint ez az óvodai intézmény a jó gyakorlat példája, hiszen az óvoda és az iskola is egy helyen található. Figyelnünk kell az alkalmazottakra és a munkakörülményekre. Azt szeretném, ha még szebb közös jövőt teremtenénk, és sok gyermek lenne, akik minden őket megillető joggal rendelkeznek és csak egyetlen kötelezettséggel – hogy boldogak legyenek” – hangsúlyozta Zoran Pavlović.

 14919_4.jpg