Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bemutatták az új világítást a Kortárs Galériában

2022.01.27.

Dr. Pásztor Bálint, országos parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma jelen volt a Kortárs Galéria néhány emeleti kiállítóterme új megvilágításának bemutatásán. A világítás kivitelezése három millió dinár összegű forrásból valósult meg, amelyet a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium ítélt oda a Kortárs Galériának a „Fókuszban a városok” projekt keretében, amely lehetőséget adott az önkormányzatoknak kapacitásuk és kulturális kínálatuk fejlesztésére, a művelődési intézményekkel, művészeti és egyéb egyesületekkel, valamint magánszemélyekkel és más kulturális alanyokkal való együttműködés révén.

14925_1.jpg

Dr. Pásztor Bálint, emlékeztetve arra, hogy a Kortárs Galéria idén áprilisban ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, a médiának nyilatkozva elmondta, hogy a mai találkozó oka mégsem ez a jeles jubileum volt, hanem a kiállítótermek új világításának bemutatása, ami annak köszönhető, hogy az intézmény sikeresen pályázott a Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumának „Fókuszban a városok” című pályázatán.

„Befejeződött a projekt első szakasza, amely a Kortárs Galéria négy termében világítási elemek kiépítését és teljes kivitelezési munkáit tartalmazta, míg a második szakaszban újabb négy helyiség világításának telepítése történik meg és megvalósul néhány okos megoldás is, hogy minden modern legyen, hiszen a kortárs művészetek galériájáról van szó” – mondta Dr. Pásztor Bálint.

14925_2.jpg

Kitért arra, hogy a Kortárs Galéria Raichle Ferenc palotájában, Szabadka egyik legszebb épületében található, és jelentős szerepet tölt be Szabadka és a térség kultúrális életében.

„Ezért fontos, hogy ez a három millió dináros projekt sikeresen valósul meg. Hétfőtől ezekben a helyiségekben kiállítás nyílik, így ez lesz az új megvilágítás premierje. Szeretném megköszönni a Kortárs Galéria igazgatójának és dolgozóinak, hogy ily módon gondoskodnak erről az épületről és a szabadkai polgárok kultúrális igényeinek kielégítéséről ” – mondta Dr. Pásztor Bálint.

Blaskó Árpád igazgató köszönetet mondott Dr. Pásztor Bálintnak a Kortárs Galériának nyújtott támogatásért is, valamint a Közigazgatási Hivatalnak a pályázat benyújtásáért a „Fókuszban a városok“ projektre.

14925_3.jpg

„Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos pillanat mindannyiunk számára, hiszen évek óta várunk a galériavilágításra. Jó bevezető is ez egyben az egykori Képzőművészeti Találkozók, ma a Szabadkai Kortárs Galéria 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséghez. A legújabb, legkorszerűbb galériavilágításról van szó, hogy a műalkotások, és ez a legfontosabb, megfelelően legyenek meg megvilágítva. Nagyon fontos, hogy lépést tartsunk a korral, és minden tőlünk telhetőt megtegyünk mindenekelőtt a szabadkai és természetesen a határon túli művészekért, főleg, hogy a Kortárs Galéria a térség egyre fontosabb kulturális intézményévé válik.” – mondta Blaskó Árpád.

14925_4.jpg