Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották Szent Száva napját a szabadkai általános és középiskolákban

2022.01.27.

A szabadkai általános és középiskolák, az előírt járványügyi intézkedések betartásával ünnepelték meg ma Szent Száva - az iskolák napját. Az oktató-nevelő intézmények Szent Száva ünnepét, amely nem tanítási nap, munkával és ünnepélyesen, alkalmi programokkal és az ünnepi kalács megtörésével tartották meg. Srđan Samardžić, a Városi Tanács gazdaságért felelős tagja a Szent Száva Általános Iskolában vett részt a Szent Száva iskolai ünnepségen és az iskola napján, Jasmina Stevanović, a  Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára pedig a Svetozar Marković Gimnáziumban és a Matko Vuković Általános Iskolában, ahol megnyitották a sorrendben hetedik Szent Száva Gyermeknapokat, melynek mottója „Örvendjetek, jó fáról sarjadók“, és február 2-ig tart.

14926_1.jpg

Stevan Samardžić örömét fejezte ki, hogy meghívást kapott az iskolai ünnepségre, egyben a Szent Száva Általános Iskola napjára, és a szabadkai önkormányzat nevében, Stevan Bakić polgármester nevében és a saját nevében elmondta, hogy minden alkalommal, amikor összejövünk Szent Száva napján, az emberre, a szentre emlékezünk, aki életével és tetteivel megmutatta nekünk, hogyan kell dolgozni.

14926_2.jpg

"Így mindannyiunkat, akik annyi évszázaddal utána élünk, arra kötelezett, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a világ, amelyben gyermekeink fognak élni, sokkal jobb és minőségesebb legyen. Ma Szerbia és mi Szabadkán Szent Száva útján járunk, mert felismerjük, hogy a készség és a tudás nem önmagában jelenti a célt, hanem a közösség és az egyén jobb életéért kell lennie, és a szellemi értékeknek megfelelően ” – mondta Srđan Samardžić.

Jasmina Stevanović a hetedik alkalommal megrendezett Szent Száva Gyermeknapok rendezvény megnyitóján a Matko Vuković Általános Iskolában kiemelte, hogy a szerb történelem és kultúra gazdag hősökben és szentekben, de egyikük sem annyira kedvelt és nagy hatású a szerbek számára, mint Szent Száva.

„A Szerb Ortodox Egyházat és a szerb népet olyan szellemiséggel és identitással ruházta fel, amely létfontosságú erőnek és megőrzésük elengedhetetlen tényezőjének bizonyult a történelem során. Szent Száva olyan ember volt, akinek világos elképzelése volt arról, hogy milyennek kell lennie a szerb egyháznak és a szerb államnak, nemcsak az ő földi életében, hanem évtizedekkel, évszázadokkal ő utána és utódai után is” – mondta Jasmina Stevanović.

14926_3.jpg

Pontosan arra van ma a legnagyobb szükségünk, amiről ő prédikált, ezek pedig az emberi, keresztény és erkölcsi értékek – hangsúlyozta, majd hozzátette: Szent Száva tudta, milyen fontos az oktatás, mert tudta, hogy az igazi oktatás mindenekelőtt Isten képmásának megformálását jelenti az emberben.

„Szent Száva korában a sikeres oktatás és nevelés azt jelentette, hogy a gyermekből férfi lesz, a férfiból pedig szent, ahogyan Száva is, és ez mindannyiunk számára példaként szolgáljon. Ezért, ha Szent Szávára gondolunk, világossá válik előttünk, hogy ő nemcsak a szerb múlt embere, hanem a szerb jelen embere is, de legfőképpen a szerb és az összkeresztény jövő embere. Mert olyan időket élünk, amikor értékei egyfajta szellemi jelzőfényt jelentenek az élet minden területén, és örökségének értéke évszázadról évszázadra növekszik” – zárta gondolatait Jasmina Stevanović.

A Szent Száva Gyermeknapok, amely idén 16 iskolát ölel fel, városunkból 15 iskolát és a vukovári baráti Dragutin Tadijanović Általános Iskolát, a járványügyi helyzet miatt részben élőben, részben digitális formátumban kerül megrendezésre és az iskola webhelyén és YouTube csatornáján követhető.

14926_4.jpg