Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Város Képviselő-testülete 19. ülésének bejelentése

2022.02.02.

„Holnap tartjuk Szabadka Város Képviselő-testülete idei második ülését, sorrendben a tizenkilencedik rendes ülést, melynek napirendjén összesen tíz pont szerepel. Véleményem szerint a holnapi ülés legfontosabb témája a jogalap megteremtése - több mint 15 év után  - Szabadka Város Nemzetiségi Viszonyok Tanácsának létrehozásához” – mondta dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a mai sajtótájékoztatóján, amit a Városháza Médiaközpontjában tartott a csütörtökre, 2022. február 3-ára, 9.00 órai kezdettel összehívott 19. ülés alkalmából.

 14938_1.jpg

Elmondta, hogy az önkormányzatot az elmúlt 15 évben sok bírálat érte amiatt, hogy nincs ilyen testülete, melyet a városi képviselő-testület alakít meg, pedig lennie kell minden többnemzetiségű önkormányzatban és kitért arra is, hogy a tanács a helyi önkormányzatról szóló törvény és Szabadka Város alapszabálya alapján alakul meg.   

„Jogos kritikát kaptunk mind a köztársasági hatalomtól, mind pedig néhány, az emberi és kisebbségi jogok védelmével foglalkozó nemzetközi szervezettől, amiért nincs ilyen tanácsunk. Nem is értem, hogyan lehetséges, hogy ezt az elmúlt másfél évtizedben egyetlen helyhatósági vezetőség sem tartotta fontosnak. Azért mondom ezt, mert annyi év után mi teremtjük meg a jogalapot a tanács felállításához, és tagjait hamarosan ki is fogjuk nevezni. Ez a testület azért fontos, mert a Szerb Köztársaság egyes törvényei alapján a Város nem tud bizonyos hatásköröket ellátni a Nemzetiségi Viszonyok Tanácsának véleménye és álláspontja nélkül. A tanács megalakulása után feloldhatunk majd bizonyos folyamatokat. Mint tudjuk, utoljára a 2004-től 2008-ig terjedő mandátumban működött a tanács” – mondta dr. Pásztor Bálint.

Ismertette, hogy a holnapi ülésen elfogadásra kerül Szabadka város 2022. évi helyi foglalkoztatási akcióterve.

„Ezt a rendeletet minden év elején hozza meg a képviselő-testület. A tavalyi helyi foglalkoztatási akciótervnek köszönhetően 73 polgártársunk létesített munkaviszonyt a nehezen foglalkoztathatóak közül, valamint az önfoglalkoztatás és a közmunkaprogram keretében. Arra számítok, hogy idén ismét legalább ennyi polgártársunk létesít majd munkaviszonyt” – mondta.

14938_2.jpg

„Napirenden szerepel továbbá a Szabadka Város Környezetvédelmi Költségvetési Alapja eszközeinek 2022. évi felhasználásáról szóló program meghozatala is, amit a Környezetvédelmi Minisztérium hagy jóvá. A jóváhagyásra a korábbi években heteket kellett várni, idén azonban Jaksa Róbert államtitkárnak köszönhetően egy nap alatt megkaptuk, így ezt is megvitathatjuk a holnapi ülésen. Az eszközök felhasználása a környezeti paraméterek állandó figyelemmel kísérésére, a védett területek további megóvására és megtartására, a Palicsi-tó körüli védősáv kialakítására és karbantartására, a vadlerakók felszámolására, valamint a polgári egyesületek környezetvédelem terén kifejtett tevékenységének támogatására kerül felhasználásra. Tavaly, több éves szünet után, először hirdettünk pályázatot az egyesületek ökológiai projektjei és programjai támogatására. Szabadka város e költségvetési kerete az idei évben 147,8 millió dinár” – tájékoztatott dr. Pásztor Bálint.

A Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésének munkájáról, illetve azokról a bizonyos hatáskörökről szólva, amelyekkel a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek rendelkezniük kell a választási eljárással kapcsolatban, arról tájékoztatott, hogy a Nemzetgyűlés mai ülésén megkezdődik a vita a választási törvényekről és pénteken kerül sor az elfogadásukra, szombaton pedig valószínűleg életbe lépnek.

„A törvénytervezet szerint, ha időközben semmi sem változik, a helyi önkormányzatok képviselő-testületei, vagyis a Szerb Köztársaság összes községének és városának hét nap áll rendelkezésére a helyi választási bizottságaik tagjainak megválasztására. Mindebből az következik, hogy amennyiben nem lesz változás, akkor hét napon belül, azaz a jövő hét végéig kötelesek leszünk képviselő-testületi ülést tartani és megválasztani a Helyi Választási Bizottság tagjait. Az országos választások lebonyolítására az új törvényjavaslatok alapján a helyi választási bizottságok hatáskörrel rendelkeznek, függetlenül attól, hogy nem lesznek önkormányzati választások. Ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a jövő hét végéig újabb ülést tartunk” – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.