Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bemutatták a közös környezeti információs rendszert

2022.02.03.

A közös környezeti információs rendszer üzembe helyezése alkalmából a Városháza kék termében ma képzést tartottak a környezetvédelmi felügyelők, valamint Szabadka, Topolya, Kishegyes, Zombor, Hódság, Apatin és Kúla önkormányzatainak képviselői részére. A képzésen jelen voltak Aleksandar Dujanović, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, a minisztérium és Szabadka Város Önkormányzatának képviselői, továbbá a képzés lebonyolításával megbízott cég oktatói. 

 14943_1.jpg

A szabadkai önkormányzat, Stevan Bakić polgármester és a saját nevében a képzés résztvevőit és a vendégeket Zagorka Panić városi menedzser üdvözölte, kellemes tartózkodást kívánva nekik Szabadkán.

„Jó alkalom ez arra, hogy köszönetemet fejezzem ki a Környezetvédelmi Minisztériumnak, hogy Szabadka lehet e találkozónak a házigazdája, melynek keretében – amellett, hogy a környezetvédelmi felügyelőknek kiosztják a megfelelő szoftverrel ellátott mobiltelefonokat– bemutatják az információs rendszer működését is, és kiképezik a felügyelőket az applikáció kezelésére, ismertetve a rendszer valamennyi funkcióját, az információk áramlását és mindazokat a lépéseket, amelyekkel a rendszer üzemeltetése során találkozni fognak, illetve az önkormányzatok képviselői is útmutatást kapnak a WEB desktop applikáció alkalmazásához“ – mondta Zagorka Panić.

14943_2.jpg

Hozzátette, biztos abban, hogy a mai képzés is hozzájárul majd ahhoz, hogy a környezetvédelmi felügyelőség még sikeresebben megvalósítsa a 2022. évre tervezett céljait, ezek pedig: a környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok hatékonyabb alkalmazása, a hatékonyabb szervezés, az eljárások kiegyensúlyozottsága és a felügyelőségre bízott teendők végrehajtásának koordinálása.

Kiemelte, hogy Szabadka Város Önkormányzata támogatja a kormánynak a felügyelőségeket érintő reformjait és a közigazgatás digitalizációját, hangsúlyozva, hogy a szabadkai önkormányzat a továbbiakban is elkötelezi magát olyan projektek megvalósítása mellett, amelyek jelentősen javítják a lakosság életkörülményeit, és kedvezőbb környezetet teremtenek a befektetések és a vállalkozás számára, de mindeközben gondoskodnak a környezet megóvásáról is.

Aleksandar Dujanović államtitkár kijelentette, hogy a mai összejövethez a közös környezeti információs rendszernek, illetve annak az applikációnak az üzembe helyezése szolgáltatott alkalmat, melynek segítségével a lakosság bejelentheti majd a környezeti problémákat.

„A rendszer január 31-én lett üzembe helyezve, és a mai napig már 200 bejelentés érkezett, és azokat az adminisztrátorok továbbítják az önkormányzatok illetékes szerveihez, a felügyelőségekhez és a többi hatósági szervhez, akár országos, vagy önkormányzati szinten“ – mondta Aleksandar Dujanović.  

 14943_3.jpg

Elmondta, hogy a lakosság bejelentéseit a „gReact” (Green Reaction) mobil és webes applikáción keresztül  tudják továbbítani, amit bérmentve lehet letölteni a Google Play és az APP Store áruházból, de SMS vagy MMS üzenet is küldhető a 066-5555-001 telefonszámra, illetve az ügyfélközpont is felhívható a 0800-003-003 számon, munkanapokon 7.30-tól 15.30-ig.

„Miután a lakosok elküldik bejelentésüket, az adminisztrátorok azt azonnal továbbítják az illetékes hatósági szervekhez. A cél az, hogy minél közelebb kerüljünk a polgárokhoz, és minél több problémáról tudomást szerezzünk, és ennek alapján tervezzük meg a költségvetést, hogy támogatni tudjuk az egyes önkormányzatokat. Ez az információs rendszer egész Szerbiát lefedi, és mi minden önkormányzatnak hét napos határidőt adunk arra, hogy eleget tegyenek a felkérésünknek, és a polgárok választ kapjanak kérdésükre“ – emelte ki Aleksandar Dujanović.

 14943_4.jpg