Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A bunyevácok megünnepelték a nagy prélót

2022.02.06.

A bunyevác közösség megünnepelte négy nemzeti ünnepe egyikét, a nagy prélót. Ezen a napon emlékeznek meg a közösség tagjai arról az eseményről, amikor 1879. február másodikán a bunyevácok Szabadkán először ünnepelték meg nyilvánosan fonójukat, a nagy prélót, hogy megmutassák a szabadkaiaknak: kicsodák, micsodák, és hányan vannak.

14954_1.jpg

A szabadkai önkormányzat, Stevan Bakić polgármester és a saját nevében a bunyevácoknak nemzeti ünnepük alkalmából Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja gratulált.

14954_2.jpg

„Örülök, hogy részt vehetünk a prélón, most is, amikor a körülmények megnehezítik egy ilyen összejövetel megszervezését. Ma ez a közösség nemzeti ünnepét ünnepli, Szabadka pedig egy olyan város, amelyben a kultúra gazdagságát a különbözőségekből álló nagy mozaik alkotja. Ilyen értelemben a bunyevác közösség hozzájárul városunk kulturális gazdagságához“ – emelte ki Samardžić.

Dr. Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy a bunyevácok 1879-től napjainkig göröngyös utat jártak be, ennek ellenére máig fennmaradtak, és továbbra is büszkén mutatják meg, hogyan őrzik és ápolják hagyományaikat és kultúrájukat.

14954_3.jpg

„A préló egy ősi hagyomány, amit több mint háromszáz ötven évvel ezelőtt hoztunk be erre a vidékre, és amit a mai napig megünneplünk. Az első nyilvános nagy prélóra 1879-ben került sor, ma pedig először ünnepelünk így nyilvánosan Szabadkán, abban a városban, ahol a bunyevác nyelv hivatalos használatban van. Az ünnep így még nagyobb és ünnepélyesebb, ugyanis a bunyevác nyelv hivatalos használatba vétele fordulópontot jelent mindenben, amit teszünk. Szeretném, ha továbbra is kitartanánk ezen az úton, amelyen már több mint három évszázada haladunk, és hogy a következő népszámláláskor még többen legyünk“ – mondta Suzana Kujundžić Ostojić,  

Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár kiemelte, hogy ez a bunyevácok egyik legjelentősebb ünnepe.

14954_4.jpg

„A bunyevác közösség kiváló együttműködést folytat a tartományi szervekkel, és minden évben számos bunyevác egyesület és szervezet pályázik és nyer támogatást a tartományi pályázatokon. Örülök annak, hogy egy ilyen közösség továbbra is virágzik, hogy ilyen gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, és hogy őrzi és ápolja hagyományait“ - mondta Kudlik Zoltán.

A Bunjevka Művelődési Egyesület színjátszó szakköre alkalmi műsorral szórakoztatta az egybegyűlteket, felidézve a bunyevác közösség egykori fonó ünnepségeinek hangulatát. Természetesen az idén sem maradhatott el a legszebb vers és a legszebb fonólány kiválasztása. A zsűri az idei évben Geza Babijanović Preljska pisma című versére szavazott, a legszebb fonólány Dunja Babić, első udvarhölgye Jovana Francišković, második udvarhölgye pedig Milica Anđelković lett.

 14954_5.jpg