Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Irena Vujović környezetvédelmi miniszter látogatása Szabadkán

2022.02.09.

Irena Vujović környezetvédelmi miniszter ma Stevan Bakićtyal, Szabadka város polgármesterével, valamint Zenta, Magyarkanizsa, Topolya, Kishegyes, Törökkanizsa és Csóka községek polgármestereivel és képviselőivel közösen meglátogatta a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. hulladékválogató üzemét, majd ezt követően a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat hulladékszállító és -lerakó részlegében megtekintette a 25 új szemétszállító és konténeremelő járművet. Ezzel a 320 millió dinár értékű eszközbeszerzéssel a Szabadka város, valamint Zenta, Magyarkanizsa, Topolya, Kishegyes, Törökkanizsa és Csóka községek regionális hulladékkezelő rendszerének kiépítésére irányuló, 2012. évi környezetvédelmi, klímaváltozási és energetikai IPA program a végéhez érkezett.

14959_1.jpg

Vujović miniszterasszony ez alkalomból elmondta, hogy ez a mai nap rendkívüli jelentőséggel bír úgy Szabadka város, mint az észak-bácskai körzet és néhány észak-bánáti település lakossága számára.

„Mindenekelőtt szeretném megköszönni Bakić polgármesternek és mind a hat község képviselőinek, hogy ma részt vesznek ezen a látogatáson, illetve a korábbi együttműködést, ugyanis elkötelezettségükkel tanúságot tettek arról, hogy jobbá és tisztábbá kívánják tenni környezetüket. Ma itt Szabadkán és talán az egész körzetben is először láthatunk így együtt közel hárommillió euró értékű berendezést. Ez a 17 szemétszállító és nyolc konténeremelő teherjármű egy városban és hat községben fogja végezni munkáját, jelentősen hozzájárulva a környezet minőségének javításához és a hulladékgazdálkodás fejlesztéséhez“ – emelte ki Vujović miniszterasszony.

Hozzátette, hogy a szilárd település hulladék kezelése egyike azoknak a kérdéseknek, amelyeket a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősen meg kíván oldani, mert valószínűleg ez a probléma aggasztja a leginkább egész Szerbia lakosságát.

„Az új berendezéseknek köszönhetően megkezdődhet a szeméttelepek bezárása és az illegális lerakók felszámolása az Észak-bácskai és az Észak-bánáti körzetben, mert ennek előfeltétele a regionális hulladékkezelő központ megléte, ami most már adott“ – mondta a környezetvédelmi miniszter.

14959_2.jpg

Miután megjegyezte, hogy Szabadka város Zenta, Magyarkanizsa, Topolya, Kishegyes, Törökkanizsa és Csóka községek az elmúlt évben igen aktívan pályáztak a Környezetvédelmi Minisztérium által meghirdetett pályázatokon, a környezetvédelmi miniszter arra buzdította Szabadka város és az említett községek képviselőit, hogy a jövőben is legyenek ilyen aktívak.

„Jelenleg a kazáncserékre és erdőtelepítésre vonatkozó pályázatok vannak folyamatban, és várhatóan a napokban hirdetjük majd meg a vadlerakók és szeméttelepek felszámolását és rekultivációját célzó pályázatot egész Szerbia területére. Beszélgettem Bakić polgármesterrel arról, hogy bezárjuk a szabadkai szeméttelepet, amelyre továbbra is szállítanak hulladékot, annak ellenére, hogy létezik már egy regionális hulladéklerakó, amelynek maximális kapacitással kellene üzemelnie, hogy az Észak-bácskai és az Észak-bánáti körzet is tisztább legyen. Ez azon ritka körzetek egyike, amely rendelkezik korszerű regionális hulladékkezelő rendszerrel, amely megfelel minden európai előírásnak, amit az uniós partnereinknek köszönhetünk, akik részt vettek ennek a projektnek a finanszírozásában“ – hangsúlyozta ki Irena Vujović környezetvédelmi miniszter.

Bakić polgármester szintén kijelentette, hogy ez a nap nagyon jelentős nemcsak Szabadka és a város környezetének minősége szempontjából, hanem Topolya, Zenta, Kishegyes, Magyarkanizsa, Törökkanizsa és Csóka községek számára is, amelyek évek óta vannak együtt Szabadkával a regionális hulladéktároló építésének és felszerelésének projektjében, amely ezen járművek megvásárlásával végre a munkavégzéshez szükséges összes feltételt teljesíti.

„Köszönöm a Környezetvédelmi Minisztériumnak és a Szerb Köztársaság Kormányának, hogy lehetővé tették a 25 korszerű hulladékszállító jármű beszerzését. Ennek a beszerzésnek az értéke 320 millió dinár. Külön köszönetet mondok Irena Vujović miniszterasszonynak az ehhez és a sok más projekthez nyújtott támogatásért. Gratulálok a helyi szakszolgálatainknak a munka rájuk eső részének minőséges elvégzéséért, hogy ma végre a közelébe jutottunk a Regionális Hulladéktároló által lefedett településeken élő mintegy 260 000 polgárt érintő komoly és minőségi hulladékgazdálkodáshoz” – emelte ki Bakić polgármester.

14959_3.jpg

Elmondta még, hogy Szabadka hét nagykapacitású szemétszállító teherautót vesz át, egy kisebb teherbírású kamiont, valamint két konténeremelő járművet.

„A többi járművet barátaink, az említett önkormányzatok veszik át, és ezzel befejeződik a 2012-ben megkezdett, 24 millió eurós projekt, amely jelentősen javít egész Észak-Bácska és Észak-Bánát nagy része területén a hulladékelválasztás és -kezelés által. A hatalmas területeket elfoglaló és szennyező szemétlerakók végre a múlté. Ez a mai esemény, a járművek elosztása is a Szerb állam felelős és sikeres környezetvédelmi politikájának eredménye, Aleksandar Vučić elnökkel az élén. Szabadka város és a községek, partnereink ebben a projektben továbbra is támogatni fogják ezt a politikát” – mondta Stevan Bakić polgármester.

14959_5.jpg

A Regionális Hulladéktároló Kft-ben tett látogatáson és a beszerzett szemétszállító és konténeremelő járművek megtekintésén jelen volt Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, Zagorka Panić, Vesna Bosančić és Marko Marić polgármesteri tanácsosok, Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekért felelős tagja, Radoslav Vukelić, a Kommunálisügyi, Energetikai és Közlekedésügyi Titkárság titkára, Gligor Gellért, a Regionális Hulladéktároló Kft. igazgatója és Slobodan Milošev, a Köztisztasági és Parkosítási KKV igazgatója.

 14959_6.jpg