Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Város Képviselő-testülete második rendkívüli ülésének bejelentése

2022.02.10.

„Holnap tartja Szabadka Város Képviselő-testülete a jelenlegi mandátum második rendkívüli ülését, melyet a Szerb Köztársaság Nemzetgyűlése által pénteken, február 4-én elfogadott új helyhatósági választási törvény miatt kellett összehívni. A hétfőn kihirdetett és február 8-án, kedden hatályba lépett új törvény alapján minden szerbiai község és város képviselő-testülete köteles a törvény hatálybalépésétől számított hét napon belül, azaz február 15-ig ülését tartani, melyen kinevezi a Helyi Választási Bizottság tagjait, helyetteseit, titkárait és titkárhelyetteseit” – mondta Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a péntekre, 2022. február 11-re, 9.00 órai kezdettel összehívott 2. rendkívüli ülés alkalmából a Városháza Médiaközpontjában tartott mai sajtótájékoztatóján.

14962_1.jpg 

Az új törvény szerint – tette hozzá – a helyi választási bizottságok hatáskörrel rendelkeznek a köztársasági szintű választások lebonyolításában is, amit várhatóan február 15-én hirdetnek ki.

"Eddig a dátumig tehát minden községi és városi képviselő-testület köteles megválasztani, vagyis kinevezni a választási bizottságok tagjait, így mi is tartunk holnap egy rövid rendkívüli ülést, amelyen egyetlen napirendi pont szerepel. Tegnap egyeztetést folytattam a képviselői csoportok vezetőivel és azokkal a tanácsnokokkal, akiknek a törvény alapján joguk van tagot delegálni a Városi Választási Bizottság állandó összetételébe. Az új törvény szerint a 100-500 ezer választóval – az önkormányzat területén lakhellyel rendelkező és szavazásra jogosult polgárral - rendelkező helyi önkormányzatokban a választási bizottság elnökből, elnökhelyettesből és 20 tagból áll”- mondta Dr. Pásztor Bálint.

14962_2.jpg

Ismertette, hogy a Szerb Haladó Pártnak tíz mandátuma lesz a helyettesekkel együtt, a Vajdasági Magyar Szövetségnek hét, a Szerbiai Szocialista Pártnak, a Vajdasági Frontnak és a Polgári Szabadkáért Mozgalomnak egy-egy mandátuma.

„A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint újdonság, hogy a képviselőcsoportba nem tartozó tanácsnokoknak is joguk van választási bizottsági tagra, illetve helyettes tagra. E matematika szerint a Bácskai Bunyevácok Szövetsége és az Orosz Párt egy-egy helyettes tag hellyel rendelkezik. Szabadka Város Választási Bizottságának van titkára és titkárhelyettese is” – tájékoztatott Dr. Pásztor Bálint.