Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Magyar Művelődési Központban kapott otthont a Palics Magyar Művelődési Egyesület

2022.02.10.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, dr. Pásztor Bálint köztársasági képviselő és Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és Molnár Csiszár Anna, a Palics Magyar Művelődési Egyesület elnöke ma sajtótájékoztatót tartottak a palicsi Magyar Művelődési Központban. A sajtótájékoztatóra az adott okot, hogy a központ épületét a jövőben a nevezett egyesület fogja bérelni. A palicsi Magyar Művelődési Központ épülete a Colourful Cooperation (Sokszínű együttműködés) Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló IPA projekt keretében épült, és a szabadkai önkormányzat azt a Palics Magyar Művelődési Egyesületnek adja bérbe, tíz évre. A Colourful Cooperation projekt keretében épült fel a Kolo Szerb Művelődési Központ is Mórahalmon.

14963_1.jpg

Pásztor István a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mai eseménnyel végül lezárul egy igen hosszadalmas folyamat, amelyben megépült a Magyar Művelődési Központ épülete , és azt a Palics Magyar Művelődési Egyesület végül birtokba veheti“.

„E művelődési ház megépítésének gondolata már nagyon régen megfogalmazódott, és a Vajdasági Magyar Szövetség azt valamiféle politikai kötelezettségnek, vagy a palicsiak irányába tett politikai ígéretnek tekinti még 2008. óta. Nagyon hosszú volt ez az időszak, amely alatt számos tevékenység lezajlott, a telekvásárlástól kezdve a tervek kidolgozásán keresztül az építkezés finanszírozásához szükséges anyagi előfeltételek megteremtéséig, amit a mórahalmi barátainkkal folytatott határon átnyúló együttműködés révén sikerült elérni, egy olyan projekt keretében, amely a nemzeti sokszínűség értékét helyezte középpontba. E projektnek köszönhetően jött létre Mórahalmon a Kolo Szerb Művelődési Központ, amely már több mint két éve működik, a projekt másik ága pedig ez a palicsi épület, amit a mai nappal bérbe adunk a Palics Magyar Művelődési Egyesületnek“ -emelte ki Pásztor István.

14963_2.jpg

Elmondta továbbá, hogy a Colourful Cooperation projekt összértéke 3,17 millió euró volt, melynek 85 százalékát az Euópai Unió biztosította, 15 százalékát pedig Mórahalom és Szabadka város önkormányzatai.

„Ennek az épületnek a megépítéséhez az EU 961.000 eurót biztosított, Szabadka Város Önkormányzata pedig ehhez 170.000 euróval járult hozzá. Úgy gondolom, hogy ez a tér amellett, hogy kiváló helyet biztosít a művelődési programokhoz, Palics turisztikai kínálatát és gazdagítani fogja“ – mondta Pásztor István.

A tervdokumentáció alapján ez az épület a palicsi magyarság igényeit kell, hogy kielégítse, a mórahalomi Kolo kultúrház feladata pedig a szerb kultúra népszerűsítése – emlékeztetett Pásztor Bálint és hozzátette, hogy ez természetesen nem jelenti senkinek a kirekesztését, tehát azt használhatja majd minden palicsi és szabadkai, sőt bárki a régióból.

„Szeretnék köszönetet mondani Horvát Tímeának, aki az első naptól az utolsóig végigvezette ezt a projektet. Továbbá köszönetet mondanék koalíciós partnereinknek és a polgármesternek is, hogy megértést tanúsított aziránt, hogy a Palicsi Magyar Művelődési Egyesület a tervekben megfogalmazott elképzelésnek megfelelően, tíz évre bérbe vehesse az épületet Szabadka Város Önkormányzatától. Biztos vagyok benne, hogy az egyesület a jó gazda gondosságával jár majd el és gondoskodni fog az épületről, és hogy jó döntést hoztunk a bérbeadást illetően. Az épületben, amelynek elsősorban a palicsiak igényeit kell kielégítenie, már az idén igen jelentős rendezvényekre kerül majd sor, amelyek nem csak helyi jellegűek, de az egész régió szempontjából fontosak, úgy turisztikai, mint művelődési tekintetben“ – emelte ki dr. Pásztor Bálint.

14963_3.jpg

Hozzátette, nagy örömére szolgál, hogy a palicsiak ilyen szép számban vettek részt ezen a mai eseményen, bizonyítva ezzel, hogy az új művelődési házat  a sajátjukénak tekintik.

„Ez egyben garancia arra, hogy ezek a falak között mindig pezsgő élet folyik majd, hogy mindig lesznek történések ebben az épületben, melynek megépítése több mint egy millió euróba került, és amely a legkorszerűbb hang- és fénytechnikával lett felszerelve. Élnék az alkalommal, hogy a Palics Magyar Művelődési Egyesület elnökének szimbolikusan átadjam a bérleti szerződés egy példányát, ami bizonyítja, hogy az, amiről ma itt beszéltünk, nem csak egy választások előtti ígéret, hanem valóban így is van, amit a polgármester is hitelesített aláírásával“ – mondta dr. Pásztor Bálint.

14963_4.jpg

Csiszár Molnár Anna megköszönte, hogy az általa vezetett egyesület végre otthont kapott.

14963_5.jpg

„Már több mint egy évtizede sok időt és munkát fektettünk abba, hogy Palicson is beindítsuk a műkedvelő tevékenységet, ugyanis korábban minden művelődési esemény a városban történt. Most már vannak különböző szakköreink az egyesületen belül, melyek mától kezdve ebben az épületben fogják megtartani próbáikat és fellépéseiket. Hagyományos rendezvényeink mellett lehetőségünk nyílik majd új programok szervezésére is. Számunkra nagyon fontos, hogy a gyerekek és fiatalok mellett az idősebb korosztály is megtalálja a helyét ebben az épületben, hogy olyan programokat kínáljunk nekik, amelyek felkeltik az érdeklődésüket, és hogy ez az épület a számukra is egy otthon legyen“ – mondta Csiszár Molnár Anna.

14963_6.jpg