Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Stevan Bakić polgármester gratulált az államiság napja alkalmából

2022.02.15.

Tisztelt Polgárok, kedves szabadkaiak,
ezúton gratulálok a Szerb Köztársaság államiságának napja alkalmából! 218 év telt el a sorsdöntő Sretenje, a nagy ünnep óta, melynek napján 1804-ben Šumadija hősei elindították az első szerb felkelést, a nehéz és bizonytalan küzdelmet, melynek köszönhetően megújult a szerb állam. Államiságunk ünnepe nem jöhetett volna létre a szabadság és a függetlenség nélkül, melyért a szerb nép e nagy cél köré tömörülve egységesen küzdött.

14971_1.jpg

Karađorđe, Veljko hajdúk, Miloš Obrenović, Milenko Stojković és a többi felkelővezér hőstetteit a szerb nép Bácskától Metóhiáig, a negotini vidéktől a knini vidékig ünnepelte, és örökké ünnepelni fogja ebben az egész térségben.

Mi most egy szabad országban, a szabad szerb államban utakat építünk ezeken a szabadságot megvédő hősi vidékeken, és azokról a jeles emberekről nevezzük el őket, akiknek nem tudjuk eléggé leróni hálánkat.

Most békében küzdünk és győzedelmeskedünk, hogy értelmet adjunk minden háborúnak és lázadásnak, melyekkel két évszázada védjük a szabadság vívmányait.

Jelenleg minden eddiginél nagyobb szükségünk van a felkelők korszakát jellemző egységre és elkötelezettségre, hogy tovább haladjunk a fejlődés útján.

Ennek nevében kívánok minden jót ezen az ünnepen.

Dicsőség lázadóinknak és az államférfiainknak!

Éljen Szabadka! Éljen Szerbia!

                                                                                          Stevan Bakić
                                                                                   Szabadka polgármestere