Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Branislav Nedimović miniszter, Čedomir Božić tartományi titkár és Stevan Bakić polgármester meglátogatták a Su Fruit céget

2022.02.16.

Branislav Nedimović mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter, Čedomir Božić, tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár, valamint Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma látogatást tettek Felsőtavankúton, ahol megtekintették a gyümölcs- és zöldségtermesztéssel, felvásárlással, tárolással, csomagolással és értékesítéssel foglalkozó családi vállalkozás, a Su Fruit Kft. hűtőházát. A látogatás után a vendégek találkoztak az alsótavankúti és felsőtavankúti gyümölcstermesztőkkel, akik elmondták, milyen gondokkal küzdenek.

14972_1.jpg

Čedomir Božić kijelentette, hogy a Su Fruit Kft. a kiváló gazdálkodás jó példája, amely szünet és fennakadás nélkül üzemel, és ahol már hat éve ugyanazok a munkások dolgoznak.

 14972_2.jpg

„Élnék az alkalommal és emlékeztetném az érdekelteket, hogy péntekig még lehet jelentkezni a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság több olyan pályázatára, amelyekkel a mezőgazdasági termelőket célozza meg. Legjelentősebbek az öntözőrendszerek és a tárgyi eszközökbe való beruházásokra vonatkozó pályázatok, valamint a fiataloknak szóló, közelmúltban meghirdetett pályázat, melynek lesz majd folyatása is, és amelyeken keresztül a fiatalok visszaigényelhetik az általuk beruházott pénzeszközök 90 százalékát“ - mondta Božić.

Stevan Bakić polgármester elmondta, nagy öröm volt ma Nedimović miniszter úrral és Božić titkár úrral meglátogatni a Su Fruit vállalatot, amit a Stantić és a Vizin család vezetnek itt Tavankúton, igen sikeresen.

„Meggyőződhettünk arról, hogy ezek az emberek milyen komolyan vezetik ezt a kivitelre összpontosító üzletet. Itt komoly kapacitások vannak nem csak a minőségi zöldség és gyümölcs termesztésére, de annak tárolására, csomagolására és kivitelére is. Köszönöm a családoknak a vendéglátást, és köszönöm Nedimović miniszter úrnak, hogy korábbi megbízatásához hasonlóan ebben a mandátumban is rendszeresen ellátogat Szabadkára és környékére“ – mondta Bakić polgármester.

Kiemelte, hogy a mezőgazdászaink által elmondottak értékes információt jelentenek úgy a minisztérium, mint a szabadkai önkormányzat számára, hogy a nemzetközi piacokon a körülmények és a feltételek folyton változnak, ezért fontos, hogy meglegyen ez a minőségi kommunikáció.

14972_3.jpg

„Ez a családi vállalkozás minőségi almát szállít ki, nagyrészt egy igen igényes piacra, Oroszországba. A célunk az, hogy minél több ilyen kisebb családi vállalkozásunk legyen, amelyek sikereket érnek el a mezőgazdaságban, amelyek hasznot termelnek, melyekben a dolgozók elégedettek és amelyek műszaki szempontból a legjobb munkafeltételeket biztosítják. A szabadkai önkormányzat mindig támogatja őket ebben, mindenekelőtt abban, hogy kapcsolatot létesít mindene gyes termelő és az illetékes minisztérium között“ – mondta Stevan Bakić.

A polgármester továbbá emlékeztetett arra, hogy az elmúlt tíz évben sok minden történt mezőgazdaságunkban, és kiemelte, hogy a Kínával folytatott még nagyobb fokú együttműködés és a vasút felújítása eddig nem remélt fejlesztési lehetőségeket rejtenek magukban.

„Elnökünknek, Aleksandar Vučićnak ez a jövőképe Szerbia fejlődéséről. Ezt a jövőképet mi, Szabadka Város Önkormányzata erőteljesen fogjuk megvalósítani, úgy a mezőgazdasági minisztérium, mint a földművelőink, állattenyésztőink, zöldség és gyümölcstermesztőink, valamint mindazok megbízható partnereként, akik a bácskai termőföldből élnek“ – üzente Stevan Bakić polgármester.

A vidék gyümölcstermesztői és a saját nevében Tatjana Vidaković Vizin cseresznye- és meggytermesztő köszönte meg Nedimović miniszter úrnak, Božić tartományi titkár úrnak és Bakić polgármesternek a látogatást és a gyümölcstermesztők gondjai iránt tanúsított érdeklődést.

14972_5.jpg

„A Nedimović miniszter úrral folytatott beszélgetés során szó esett a gyümölcstermesztők műszaki gondjairól, illetve egy igen égető problémáról, ez pedig, hogy feldolgozóiparunk nem rendelkezik elegendő kapacitásokkal. Tudjuk, hogy a Medoprodukt egykor képes volt feldolgozni mindent, ami a mi kis falunkban és környékén megtermett, most viszont nincs egyetlen egy feldolgozó üzemünk se. Ez komoly problémát okoz, és emiatt a gyümölcstermesztés súlyos veszteségekkel küzd. De bízunk benne, hogy a közeljövőben találunk biztos lehetőséget termékeink értékesítésére“ – mondta Tatjana Vidaković Vizin.

 14972_4.jpg