Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester találkozott az EBESZ szerbiai missziójának vezetőjével

2022.02.17.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma a Városházán az EBESZ szerbiai missziójának vezetőjével, Jan Bratu nagykövettel találkozott. Bakić polgármester úgy értékelte, hogy a Bratu nagykövet úrral és munkatársaival folytatott beszélgetés jó volt, és elmondta, hogy Szabadka gazdag nemzeti és vallási sokszínűsége mindig is értéket képviseltek e városban, amelyre a lakosai büszkék, és ez jó kiinduló pont a tekintélyes nemzetközi szervezetekkel, például az EBESZ-szel való együttműködés megerősítésére.

14973_1.jpg

Bakić polgármester elmondta, a szívélyes megbeszélésen közösen utaltak Szabadka város és az EBESZ Misszió elmúlt években folytatott együttműködésére, és különösen jó példa erre a Szabadkai Közgazdaságtudományi Kar bujanovaci tanszékének támogatása ennek a kivételes együttműködésnek a keretében.

Hozzátette, Szabadka abban a megtiszteltetésben részesült, hogy 2017-ben látogatást tett a misszió előző vezetője, Oricio nagykövetet, most pedig Bratu nagykövet is, megbízatásának második évében.

„Őszintén megörültünk a találkozónak, mert volt mivel büszkélkednünk vendégeink előtt minden, az EBESZ Misszió által felügyelt és népszerűsített területen, különösen a kisebbségi jogok és a harmonikus együttélés kérdésében” – emelte ki Bakić polgármester.

14973_2.jpg

Emlékeztetett arra, hogy Szabadka a kisebbségi közösségek három igen fontos nemzeti tanácsának a székhelye, és a Szerbiában élő 23 kisebbség közül szinte mindegyik közösség képviselve van Szabadkán is.

"Öröm volt számunkra, hogy megismertethettük a nagykövetet a lokális politikánkkal, az abból adódó együttműködés és kölcsönös tisztelet jó példájával, ahol a hatalmat egy széles körű, minden állampolgár érdekeit szem előtt tartó koalíció gyakorolja. A kulturális és szociális szférában bőven van hely a jó projekteknek, és önkormányzatunk készséggel áll a nagykövet és csapata rendelkezésére az együttműködés mindennemű fejlesztésében. Reméljük, jól érezte magát városunkban, és szívesen látogat majd újra hozzánk” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Jan Bratu nagykövet elmondta, hogy az EBESZ szerbiai missziójának vezetőjeként ez volt az első látogatása Szabadkán, és a mai napon, mielőtt találkozott Bakić szabadkai polgármesterrel, találkozott a magyar, a horvát és a bunyevác nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsaival is, valamint a szabadkai Közgazdaságtudományi Kar dékánjával.

„Együttműködünk a szabadkai Közgazdaságtudományi Karral, különösen, amikor a bujanovaci tanszékéről van szó. A szabadkai Közgazdaságtudományi Kar munkája nagyon fontos a minőségi oktatás és a bujanovaci fiatalok számára nyújtott lehetőségek szempontjából. Ez egy többnemzetiségű és többnyelvű környezet, és úgy gondolom, hogy ebből a szempontból ez a kar igazi példa arra, hogy ez a jó tapasztalat Szerbia más régióiban is hasznosítható" - mondta Bratu nagykövet.

14973_3.jpg

Hozzátette: a polgármesterrel folytatott beszélgetés során leginkább a nemzeti kisebbségek helyzetét érintő kérdésekről volt szó, de szó esett a szabadkai ipari övezetekről is.

"Úgy gondolom, hogy az ipari övezetnek nemcsak gazdasági szempontból van erőteljes hatása, hanem az új munkahelyek teremtésében is, ami nagyon fontos minden itt élő közösség helyzetének javításához. Elődöm, Andrea Oricio 2017 májusában járt itt utoljára, és remélem, hogy a következő látogatással nem fogunk ennyit várni. Szabadka gyönyörű város, úgy látom sok pozitív dolog történik itt, és ez jó alap a további együttműködésünkhöz. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a polgármester vendégszeretetét” – mondta Jan Bratu nagykövet.

14973_4.jpg

A találkozón jelen volt Srđan Samardžić, a városi tanács tagja, Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára, valamint a misszióvezető munkatársai, Stephan Nunner politikai és koordinációs vezető és Zuzana Pavlikova nemzeti kisebbségügyi főtanácsadó.