Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bakić polgármester fogadta a tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárt és a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet igazgatónőjét

2022.02.24.

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić ma a Városházán találkozott dr. Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárral és Marija Labovićtyal, a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet igazgatónőjével, kikkel a Szabadka turisztikai kapacitásainak fejlesztését célzó konkrét lépésekről, valamint a Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetével folytatott együttműködés erősítéséről beszélgettek.

14991_1.jpg

Bakić polgármester ennek kapcsán kijelentette, hogy a mai találkozóra azért került sor, mert városunk számára az idegenforgalom rendkívül fontos, és mert a szabadkai önkormányzatnak az idei évben nagy tervei és komoly elvárásai vannak a turizmus terén.

„Az előttünk álló turisztikai idényt minél felkészültebben kell várnunk. Jó okunk van a derűlátásra, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi, 2021. évben rekordot döntöttünk a turisztikai forgalmat illetően úgy Szabadkán, mint Palicson, ugyanis közel 72.000 vendég látogatott el hozzánk, és megközelítőleg 180.000 éjszakázást jegyeztünk, ami a legmagasabb érték azóta, amióta figyelemmel kísérjük a látogatásokat és éjszakázásokat“ – mondta Stevan Bakić.

Kiemelte, hogy nagyon elégedett azzal a figyelemmel, amit a hatalom különböző szintjein tanúsítanak Szabadkának és Palicsnak, mint Szerbia első kategóriás idegenforgalmi célállomásainak.

„Tavaly decemberben tartalmas beszélgetést folytattunk a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszterasszonnyal, ma pedig a tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár és a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet igazgatónője látogattak meg bennünket. Velük a Szabadka turisztikai kapacitásainak fejlesztését célzó konkrét lépésekről beszélgettünk, és a helyi idegenforgalmi szervezetünkkel folytatott kapcsolat szorosabbra fűzéséről, amely egyébként rendkívül jól végzi munkáját“ – hangsúlyozta ki Bakić polgármester.

14991_2.jpg

Hozzátette, hogy külön köszöntetet szeretne mondani Ivanišević tartományi titkár úrnak, aki rendkívül aktív volt az elmúlt időszakban, és a titkárság, amelynek élén áll, számos vendéglátónak és turisztikai kapacitásnak nyújtott támogatást ebben a városban.

„Korábban soha sem fektettek ennyit Szerbia turizmusának fejlesztésébe, mint most, Vučić elnöknek a vasúti infrastruktúra megújításáról alkotott jövőképe pedig Szabadkát egy regionális idegenforgalmi központtá fogja emelni, ez pedig egy olyan cél, amelyért mi mindannyian közösen küzdünk“ – emelte ki Stevan Bakić polgármester.

Nenad Ivanišević elmondta, a mai találkozón arról beszélgettek, „hogyan tudna Szabadka saját kiválóságát még tovább fejleszteni“.

„Idegenforgalmi szempontból Szabadka valóban rendkívüli hely. A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság tavaly több mint 50 millió dinárt osztott ki Szabadkán a turizmussal és gazdasággal foglalkozó embereknek. Ezt az idei évben is folytatjuk, mert minden egyes dinár, amit bármilyen kapacitásba fektetünk be, új munkahelyeket teremt és munkát ad az embereknek, emellett pedig javítja az idegenforgalmi szolgáltatások minőségét és növeli a turisztikai forgalmat. A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság által nyújtott támogatásoknak köszönhetően több mint 4.000 munkahelyet sikerült megőrizni, és további 500 új munkahelyet létesíteni Vajdaság területén“ – mondta Nenad Ivanišević.

14991_3.jpg

A tartományi titkár bejelentette, hogy a Szabadkával folytatott együttműködés erősítése érdekében az idei év folyamán anyagi támogatást nyújtanak a szabadkai turizmus fejlesztését célzó tervek kidolgozására, továbbá, hogy Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete a jövőben szerepelni fog a Vajdasági Napok rendezvényen.

„Már most bizonyossággal kijelenthetem, hogy az idei Vajdasági Napok Trebinjén és Ljubljanában lesznek megtartva. Szeretnénk közösen bemutatni az összes turisztikai potenciálunkat, Szabadka pedig mindig ott lesz velünk, amikor csak erre alkalmunk nyílik“ – emelte ki Nenad Ivanišević.

Marija Labović elmondta, hogy a mai látogatás és beszélgetés legfőbb célja éppen az volt, hogy megfelelőképpen felkészüljenek az új turistaidényre, és hogy még jobb eredményeket érjenek el.

14991_4.jpg

„Szabadka évről évre egyre sikeresebb a szerbiai idegenforgalmi célállomások között. Igen dicséretes és nagyon fontos az is, hogy a tavalyi évben, amikor a turizmusban jegyzett teljes forgalom mintegy harminc százalékkal elmaradt a rekordot döntő 2019. év mögött, Szabadkának sikerült emelnie a forgalmat, és saját rekordot állítani, ami azt mutatja, mennyire érdekes, vonzó és minőségi turisztikai desztináció úgy a hazai, mint a külföldi turisták számára. Tavaly visszatértek a külföldi turisták, és számuk jelentősen növekszik, így ez az eredmény az idén várhatóan még jobb lesz. Fontos tény az is, hogy amellett, hogy megnőtt az éjszakázások száma, növekszik az itt-töltött idő hossza Fontos az is, hogy nemcsak az éjszakázások száma nőtt, de a turisták itt-tartózkodásának ideje is két és fél napra hosszabbodott. Ez rendkívül jó eredmény, ami meg is haladja a szerbiai átlagot, és a 2019. évben jegyzett adatokhoz képest egy egész nappal több, ezt az évet pedig rekord évnek tekintjük, amelyhez viszonyítjuk az elért eredményeket“ – mondta Marija Labović.

Kiemelte továbbá, hogy Szabadka gazdag kínálattal rendelkezik, és példaként szolgálhat más desztinációk előtt, hogyan tudnák fejleszteni saját turisztikai kínálatukat, így biztosítva lokális közösségünk gazdasági növekedését.

A találkozón részt vettek a Szabadkai Városi Tanács tagjai: Srđan Samardžić és Nataša Aleksić, valamint a Szabadkai Idegenforgalmi Szervezet igazgatója, Aleksandar Medaković is.

14991_5.jpg