Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Város Képviselő-testülete megtartotta 20. ülését

2022.03.03.

Szabadka Város Képviselő-testülete a Városháza dísztermében ma megtartott huszadik ülésén elfogadta a napirenden szereplő mind a 25 pontot. A tanácsnokok záróhatározatot hoztak a Szabadka Város Költségvetés-ellőnőrési Szolgálata 2021. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadásáról, elfogadták a Szabadka város 2023-2032. időszakra vonatkozó fejlesztési terve kidolgozásának megkezdéséről szóló rendeletet és meghozták a Szabadka város mezőgazdasági és a vidékfejlesztési politikájának megvalósítását támogató 2022. évi intézkedési programot.

14999_1.jpg

A városi képviselő-testület mai ülésén a tanácsnokok a Szabadka Város Költségvetés-ellőnőrési Szolgálata 2021. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadásáról folytattak legtöbb vitát.

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić a képviselő-testületi szószékről szólva elmondta, hogy az e pontról folytatott vita során egyes tanácsnokok „elterelő művelethez és bizonyos tények elferdítéséhez folyamodtak”.

„Szabadka Város Költségvetés-ellenőrzési Szolgálata az én utasításomra végzett ellenőrzést, különösen a Népszínház esetében, és teljesen szabad kezet kapott munkájában. Az adott jogalany dokumentációjában észlelt hiányosságok több évre nyúlnak vissza. Mi most gyakorlatilag egy kész állapottal szembesülünk, melynek alapján el kellett járnunk, hogy ne pereljenek bennünket. Itt az önkormányzat érdekeit kell szem előtt tartanom, és nem szabad már eleve vesztett csatába bocsátkozni, mert az még további költségekbe verné a várost. Ami Palicsot illeti, én voltam az, aki nyomást gyakorolt. Minden adóhátralékot önkormányzati részvényekké alakítottunk és fedeztünk egy már évek óta fennálló dolgot. Sem én, sem ez a hatalom, és ez az egész csapat se4n odázza el több hónappal a megoldásokat, hanem egy huszárvágással, a törvénynek megfelelő módon meghozzuk a végleges döntéseket és tartós megoldásokat biztosítunk“ – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Hozzátette továbbá, hogy a költségvetési felügyelők és a könyvvizsgáló éppen tőle kapták az utasítást arra, hogy mérjék fel a helyzetet a Szabadkai Gyógyszertár Egészségügyi Intézményt illetően.

14999_2.jpg

„Mi is, és koalíciós partnereink is úgy véljük, hogy nem mi vagyunk azok, akiknek be kell számolniuk az igazgatók és más önkormányzati szervek munkájáról, mert erre szolgál a költségvetési felügyeleti szolgálat. Ez így lesz a jövőben is, és ez a hatalom képes irányítani. Pár perccel ezelőtt írtam alá a meghatalmazást a Tiszta Szerbia Programhoz, amelynek keretében városunk területén csatornahálózat és két szennyvíztisztító telep épül majd ki. Lobbizunk bizonyos projektekre is, amellyel a köztársasági forrásokért pályázunk. Mindezt a város érdekében tesszük, és átlátható módon, a tények elkendőzése nélkül“ – hangsúlyozta ki Stevan Bakić polgármester.

Miután megállapította, hogy rendkívül fontos, hogy valamely cég, intézmény vezetésében tapasztalt hiányosságokra minél gyorsabban reagáljunk, a polgármester elmondta, hogy ez üzenet is egyben a közvállalatok és közművállalatok minden igazgatójának, illetve az intézmények élén álló személyeknek, hogy senki sem kiváltságos és védett személy, és nincs párthovatartozás.

„Tehát mindenki ellenőrzés alatt áll, és mindenkit meg lehet szankcionálni. Meg fogjuk vizsgálni a Népszínházzal kapcsolatos dolgokat, hogy fennáll-e büntetőjogi felelősség és a hivatallal való visszaélés esete. Az új igazgató fantasztikus eredményeket ér el a Népszínház színészeivel, hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt díjakat nyer. Örülök, hogy bizonyos változtatások jó eredményeket hoztak." – mondta Stevan Bakić polgármester.

A 2021. évben a Köztisztasági és Parkosítási KKV-nál a , A Spartak Férfi Röplabda Klubnál, a Gyermekszínháznál, a Spartak Női labdarúgó Klubnál  (eljárás felfüggesztése), a Palicsi Park Kft-nél (az eljárás megszüntetése) és a Népszínháznál történt felügyeleti ellenőrzés. Egy felügyeleti ellenőrzés esetében az eljárás meg lett szüntetve, míg egy másik esetében azt felfüggesztették.

14999_3.jpg

Az ülésen a képviselő-testület határozatokat hozott az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, a Dr. Rehák László Alap és a Danilo Kiš Ifjúsági Kulturális Alapítvány pénzügyi mutatókat tartalmazó 2021. évi működési tervének megvalósulásáról szóló beszámolóinak elfogadásáról, valamint a 20022. évre vonatkozó működési terveinek jóváhagyásáról is.

Végezetül a tanácsnokok kinevezték a Szabadka Város Önkormányzata által alapított közvállalatok és közművállalatok felügyelőbizottságainak elnökeit és tagjait.