Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Maja Gojković miniszterasszony látogatása Szabadkán

2022.03.14.

Maja Gojković kormányalelnök és művelődési és tájékoztatási miniszter  ma látogatást tett Szabadkán, ahol a Városházán megtartott munka jellegű találkozó után Stevan Bakić polgármesterrel együtt megtekintette a Népszínház épületét. Mint elmondta, a minisztérium kész segítséget nyújtani a munkálatok befejezéséhez, és ha mindannyian erre a beruházásra összpontosítunk, az építési munkálatok 2023-ra befejeződhetnek.

15016_1.jpg

Maja Gojković miniszterasszony kijelentette, hogy a szabadkai Népszínház megépülése, amelybe az elmúlt 15 évben több mint kétmilliárd dinár lett befektetve, már nem egy város helyi szintű ügye, hanem ez egy országos jelentőségű projekt.

„Mindannyiunkat érdekel, hogy mennyi pénzre van még szükség ebben a pillanatban ahhoz, hogy megkezdjük a végső építési munkálatokat, beszerezzük a szükséges felszerelést, és végre élvezzük azokat az előadásokat, amelyek már nem csak helyi jelentőségűek lesznek, mert ez egy ekkora intézmény, amelybe mindannyian befektetünk. Tavaly november végén a köztársaság további 350 millió dinárt fektetett be, tudomásom szerint a tartomány is, és tíz százalékot különített el a helyi önkormányzat. A közbeszerzési eljáráson túl, ami az ellenőrzés miatt kell, hogy olyan legyen, amilyen, mert itt közpénzekről van szó, viszont az egész ország területén egy előre nem látható dolog történt, nevezetesen, hogy az építőanyag megdrágult, ezzel pedig a közbeszerzés kiírása idején nyilván nem lehetett számolni“ – mondta Gojković miniszterasszony.

Elmondta, hogy szó volt arról is, hogy az Újvidéki Műszaki Karnak fel kellene becsülnie, hogy valós-e az, amit a kivitelezők kimutattak, és van-e lehetőség az ár csökkentésére. Minderre szükség van ahhoz, hogy lássuk, mennyivel több pénzt kell elkülönítenie a Kulturális és Tájékoztatási Minisztériumnak, azaz a Szerb Kormánynak, illetve mennyit a tartománynak és Szabadka városnak.

15016_2.jpg

„Ma a Bakić polgármester úrral és munkatársaival folytatott beszélgetés során azt hallottam, hogy meg kellene határozni, hogy a Népszínház továbbra is önkormányzati irányítás alatt marad-e, ami nyilvánvalóan nem valósítható meg ennek a beruházásnak a jövőbeni nagyságrendjét és fontosságát tekintve, esetleg tartományi, vagy országos szintű kulturális intézménnyé válik. Ezt meg kellene fontolni. Azért vagyunk itt, hogy mindenről beszéljünk, mi nyitottak vagyunk a párbeszédre. A Népszínház épülete csodálatosan néz ki. Ilyen jelentős beruházást egyetlen infrastrukturális létesítménybe sem láttam mostanában. Úgy gondolom, hogy ha elkészül, ez lesz a legnagyobb, legszebb és legmodernebb színház az egész régióban, de lehet, hogy még azon túl is. Örömmel várom a megnyitót. Optimista vagyok, és úgy gondolom, hogy ha mindannyian csak erre a beruházásra koncentrálunk, a munkálatok 2023-ban befejeződnek. És akkor már csak meg kell állapodnunk abban, hogy milyen ütemben fogunk áttérni a koncerttermek építésére, ami természetesen szerves része lesz ennek a nagyszerű projektnek“ – hangsúlyozta ki Maja Gojković miniszterasszony.

Stevan Bakić polgármester kijelentette, hogy a Kulturális Minisztérium mindig is, és különösen az előző időszakban nagy támogatást nyújtott a város összes kulturális intézményének és Szabadka elismert rendezvényeinek és projektjeinek.

15016_3.jpg

Hozzátette, hogy objektív okokból a Népszínház épületén végzett munkálatok VIII/2 fázisa még mindig nem kezdődtek meg.

„Az e fázisra meghirdetett versenypályázat a koronavírus okozta járvány miatt nem zárult le decemberben. A közbeszerzési eljárások lebonyolítása igen összetett, és nagy gondot jelent a világválság is, amely miatt az épületanyag jelentősen megdrágult, ami megnehezíti a munkálatok értékének meghatározását és a költségtervek készítését. Reméljük, hogy az új költségterv és az árak felülvizsgálata után minél előbb megkezdhetjük a munkálatok VIII/2 fázisát, hogy végre befejezzük ennek a kapitális méretű, úgy városunk, mint Szerbia számára jelentős projektet“ – mondta Stevan Bakić.

A polgármester köszöntetét fejezte ki Gojković miniszterasszonynak a mai látogatásáért és az építő jellegű beszélgetésért és kiemelte, nagyon fontos, hogy a miniszterasszony személyesen is meggyőződött a Népszínház épületének állapotáról, és arról, mekkora potenciál rejlik ebben a projektben, illetve, hogy felmérje, milyen fontos, hogy a színház épülete minél előbb  használatba legyen helyezve.

15016_4.jpg

A Városháza zöld termében megtartott találkozón részt vettek Zagorka Panić városi menedzser, Milanka Kostić, a városi tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja, Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára és Miloš Nikolić, a Népszínház igazgatója.