Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Kiosztották a legjobb sportolóknak a Vermes Lajos-díjakat

2022.03.14.

A kiemelkedő sportolók és a legjobb sportegyesületek ma átvehették a Vermes Lajos nevét viselő érmeket, melyeket a sorrendben tizenhatodik alkalommal megrendezett akció keretében osztottak ki. Szabadka legjobb sportolójává az idén Barna Andrejt, a Spartak úszóját választották meg, aki a tavaly Tokióban megtartott olimpián ért el kimagasló eredményt, és ezzel ő lett a leggyorsabb szerbiai úszó 50 és 100 méteren. A második helyezés Nagy Szebasztiánt, a Spartak birkózóját illeti meg, a harmadik helyet pedig Tijana Filipović, a Spartak Női Labdarúgó klub első csapatának játékosa és a szerbiai szenior válogatott tagja érdemelte ki. A legjobb klub címet a Spartak Női Labdarúgó Klubnak ítélték oda.

15017_1.jpg

A mai ünnepség résztvevői egy perces néma felállással emlékeztek meg Vermes Mihályról, Milenko Brustulovról, Ivica Kajdočiról,  Milan Mileusnićról és Joso Markovićról, azokról a sportmunkásokról, akik hozzájárultak a Vermes Lajos nevét viselő díjnak a létrehozásához, annak a Vermes Lajosnak, aki 1880 augusztus 6-án megszervezte a Palicsi olimpiai játékokat, 16 évvel megelőzve az első modernkori olimpiát, amit Athénban tartottak meg.

A Vermes-díj átadóján dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke elmondta, nagy tisztelet számára, hogy az idén is részese lehet ennek az ünnepi eseménynek, ugyanakkor rendkívül szomorú is, ugyanis ez az első év, amikor a díjátadó Vermes Mihály nélkül zajlik.

„Mi, kiket a polgárok azért tüntettek ki bizalmukkal, hogy tegyünk valamit ezért a városért, ebben a társadalmi és politikai közegben igyekszünk megőrizni Vermes Lajos emlékét, és hogy ennek konkrét eredményei is vannak. Ebben nagy segítségünkre volt Vermes Mihály“ – mondta dr. Pásztor Bálint.

15017_2.jpg

Az elnök elmondta, hogy éppen Vermes Mihálytól származnak azok a képeslapok, melyeket Palicson, a Vermes Lajos sétányon felállított táblákon csodálhatunk meg.

„Vele közösen állítottuk fel ezeket a táblákat, melyek arról tanúskodnak, hogy Vermes Lajos 16 évvel az 1896-ban Athénban megszervezett első modernkori olimpia előtt már olimpiai játékokat rendezett Palicson, és méltán mondhatjuk, hogy Szabadka, illetve palics azóta a sportok városa. Másrészről jelenleg készülnek a tervek a Bagolyvár felújításához, amely a legékesebben tanúskodik Vermes Lajos életéről és munkásságáról. Ez a mi feladatunk, és remélem, hogy ebben sikeresek leszünk, legalább annyira, amennyire sikeresek sportolóink a különböző sportokban, akár vajdasági, országos, vagy európai versenyekről van szó. Minden sportolónak gratulálok az elért sikerekhez“ – hangsúlyozta ki dr. Pásztor Bálint.

A legjobb klubnak járó díjat Nataša Aleksić, a városi tanács sport és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja adta át.

15017_3.jpg

„Nekünk, akik a sport terén tevékenykedünk, Vermes Lajos nyomában kell haladnunk, mert mindazt, amit ő tett Szabadka és Palics sportéletéért, nekünk követnünk és folytatnunk kell, éppen úgy, ahogyan ő tette. Hogy ifjú reményeink, és minden gyermek sportolhasson, és lehetőséget kapjon arra, hogy egy szép napon itt lehessen, és átvehesse ezt az elismerést. Gratulálok a díjazott sportolóknak, és biztos vagyok benne, hogy ezek az érmek a legjobb kezekbe kerültek“ – mondta Nataša Aleksić.

Az idei díjkiosztó annak az elismerésnek az átadásával kezdődött, amely Vermes Mihály, Vermes Lajos unokája nevét viseli. Ezt a plakettet ezután azok a klubok és sportolók fogják elnyerni, akik és amelyek jelentős évfordulót ünnepelnek. Ezt az elismerést a Bácska Lovasklub nyerte el.

Azok a sportolók, akik a 4-től a 10. helyezést érték el, a hagyományos Vermes-plakettet vehették át: Elena Baić a Spartak Női Röplabdaklubból, Nenad Zakić vitorlázó, Nemanja Jungić, a Spartak röplabdázója, Nenad Pavković, a Spartak Búvárklub tagja, Maksim Puškar, a Spartak atlétája, Veljko Gligorić, a Spartak bokszolója, Kajdocsi Tamás, a Spartak súlyemelője, Nina Šabić, a Spartak Sokol Egyesületének tornászője és Stefan Kostadinović, a Spartak Asztalitenisz Klub tagja, aki egyben elnyerte az év sportteljesítményéért járó, Luka Andrašić nevét viselő emlékdíjat.

15017_4.jpg

A legjobb sportolók személyéről a korábbi évekhez hasonlóan az idén is egy sportmunkásokból, edzőkből és sportújságírókból álló, harminctagú zsűri döntött, akik a helyi hetilap hasábjain keresztül értékelték a szabadkai sportolók és sportegyesületek teljesítményét.

Az idők, melyekben Vermes Lajos élt, már elmúltak, de sportszelleme tovább él ennek a díjnak köszönhetően, melyet eredetileg a Subotičke novine hetilap keretében hoztak létre, ma pedig ezt az akciót a Vermes 1860 Sport és Szabadidős Egyesület folytatja, a Nove Subotičke novine médiatámogatásával, Szabadka Város Önkormányzatának sport és ifjúsági ügyekkel megbízott részlege, a Szabadkai Sportszövetség, a Szerbiai Sportszövetség, valamint az akció barátainak támogatásával.