Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Bunyevác Nemzeti Tanács Ivan Antunović-díjjal tüntette ki Stevan Bakić polgármestert

2022.03.14.

A Bunyevác Nemzeti Tanács (BNT) a Városháza kék termében megtartott tizenkilencedik, ünnepi ülésével emlékezett meg február 23-áról, az első nemzeti tanács megalakításának napjáról, amely egyike a bunyevácok négy nemzeti ünnepének. A Bunyevác Nemzeti Tanács 2021. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadása mellett a Bunyevác Nemzeti Tanács ezen az ülésén több kiemelkedő magánszemélyt, intézményt, szervezetet és egyesületet tüntetett ki hagyományos elismeréseivel, az Ivan Antunović-díjat pedig, melyet a bunyevác nemzeti öntudat megőrzéséhez való kiemelkedő hozzájárulásért ítél oda, Szabadka polgármesterének, Stevan Bakićnak adományozta.

15018_1.jpg

Stevan Bakić polgármester elmondta, hogy megtisztelve érzi magát, amiért a Bunyevác Nemzeti Tanács neki ítélte meg a bunyevác közösség e legrangosabb elismerését, amely a nagy népoktató és a bunyevác nép jogaiért harcoló püspök, Ivan Antunović nevét viseli.

„Külön hálás vagyok ezért a megtiszteltetésért, amit a bunyevác nép olyan nagyszerű alakjaival osztok meg, mint Zvonko Bogdan és Nikola Babić. Ez az egyik legszebb elismerés, amit eddig kaptam, és nagyon sokat jelent számomra, különösen azért, mert a Bunyevác Nemzeti Tanács úgy döntött, hogy ma, a születésnapomon adja át nekem ezt a díjat, ezzel is megmutatva, mennyire tisztelnek és becsülnek engem. Örülök, hogy szerényen hozzájárultam e város egyik történelmi döntéséhez, hogy a bunyevácok nyelvhasználatukban és írásmódjukban végre egyenrangúak legyenek városunk többi közösségével“ – emelte ki Bakić polgármester.

Emlékeztetve arra, hogy egy önálló szláv népről van szó, amely a 17. század óta él ezen a vidéken, Bakić polgármester kiemelte, hogy a bunyevácok hatalmas mértékben hozzájárultak e város fejlődéséhez, és megkerülhetetlen nyomot hagytak Szabadka kultúrájában.

15018_2.jpg

„A bunyevác egy olyan nép, amely történelme során sok Golgotát élt meg: a különféle rezsimek és rendeletek igazságtalanságait, amelyek sértették az identitásukat, sőt durva kísérletet jelentettek közösségük beolvadására. Ők azonban mindezt sztoikusan viselték, dolgoztak közösségük megerősítésén, nyelvük egységesítésén, és elérkeztek ahhoz a történelmi pillanathoz, amikor Szabadka város területén a bunyevác nyelv hivatalos használtba került. Különösen büszke vagyok az elért egyetértésre, valamint arra a teljes demokratikus kapacitásra, amelyet a városi képviselő-testület és ez az önkormányzat tanúsított“ – húzta alá Bakić polgármester.

Miután jókívánságait fejezte ki a bunyevácok nemzeti ünnepe, a első nemzeti tanács megalakítása alkalmából, Bakić polgármester még egyszer köszönetet mondott a Bunyevác Nemzeti Tanácsnak a megtisztelő elismerésért.  

Dr. Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy a nemzeti tanács megalakításának napja azért rendkívüli esemény, mert a bunyevác nemzeti közösség arról saját anyanyelvén tud megemlékezni, mint Szabadka Város Önkormányzatának negyedik hivatalos nyelvén.

Kiemelte, hogy az első bunyevác nyelvű statútumtól a 18. században, a bunyevác nyelvet beszélőknek a 20. század második felében történt társadalmi megbélyegzettségén keresztül sok idő telt el, de a bunyevácok végül elérték céljukat, Stevan Bakić polgármesternek köszönhetően, kinek javaslatára a városi képviselő-testület Szabadka területén hivatalos használatba helyezte a bunyevác nyelvet.   

 15018_3.jpg

„Ezt pedig úgy köszönjük meg a polgármesternek, hogy a legnagyobb elismerésünket adományozzuk neki, amely Ivan Antunovićnak, történelmünk legfényesebb alakjának és a bunyevác nemzeti öntudat felélesztőjének nevét viseli. Ez az elismerés Aleksandar Vučić köztársasági elnököt és a Szerb Haladó Pártot is megilleti, akik támogatták a bunyevác nyelv hivatalos bevezetését, mint ahogy mi is támogatni fogjuk őket a közelgő választásokon“ – emelte ki Suzana Kujundžić Ostojić.

Emellett megköszönte a képviselő-testület tanácsnokainak is, hogy megszavazták a bunyevác nyelv hivatalos használatba vételét önkormányzatunk területén.   

„A bunyevác nyelv hivatalos használata az elmúlt időszakban azt mutatja, hogy a bunyevác nyelv meghonosítása nem csorbított és nem veszélyeztetett senkit, mint ahogy azt egyesek állították. Éppen ellenkezőleg, városunk nyert és gazdagodott többnyelvűségében, ami a különlegességét jelenti“ – mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

Az elismeréseket a díjazottaknak Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke adta át. A Bunyevác Nemzeti Tanács 19. ünnepi ülése egyben a testület utolsó ilyen jellegű ülése volt ebben a mandátumban.

15018_4.jpg