Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpisan Ugovor o međusobnoj saradnji učeničkih organizacija Subotice i Kiškunhalaša

16.03.2016.

U Medija-centru Gradske kuće zaključen je Ugovor o međusobnoj saradnji između Saveza mađarskih učenika Vojvodine i Gradskog saveza učenika u Kiškunhalašu. Ugovor su potpisali predsednik Saveza mađarskih učenika Vojvodine, Atila Šoti, i predsednica Đačkog parlamenta Kiškunhalaša, Doroća Sabo Kočiš. Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamenik gradonačelnika Kiškunhalaša, Daniel Farkaš, i Hermina Šomorai, šef kancelarije Saveza mađarskih učenika Vojvodine.

10014_1.jpg 

Cilj ove saradnje je dugoročno partnerstvo  koje će učenicima i studentima iz Subotice i Kiškunhalaša omogućiti da se realizacijom zajedničkih programa i projekata međusobno upoznaju, ali i konkurišu za projekte koje finansira Evropska unija, istakao je Atila Šoti, i dodao da je uslov za učestvovanje na takvim konkursima da organizacije iz Srbije imaju partnera na teritoriji EU.

- Naš zajednički cilj je dugoročno partnerstvo koje će mladima iz oba grada pružiti mogućnost da realizuju programe i projekte u, pre svega, oblastima kulture, obrazovanja  i sporta. Želimo da pomognemo u stvaranju ambijenta u kome se može lepo živeti i u kome je lepo biti mlad i smatramo da do toga cilja možemo da dođemo upravo zajedničkom saradnjom. Želja nam je da sarađujemo i sa drugim omladinskim organizacijama sa teritorije Vojvodine koje imaju slične ideje i mišljenja kao potpisnici ovog ugovora - rekao je Šoti.

Doroća Sabo Kočiš je kazala da u radu Đačkog parlamenta Kiškunhalaša mogu da učestvuju učenici iz svih škola Kiškunhalaša, koji su izabrani zastupnici učenika, i da se Predsedništvo Đačkog parlamenta sastoji od đačkog gradonačelnika i njegovih zamenika.

- Naš mandat traje godinu dana. Nadam se da će kroz ovaj Ugovor o međusobnoj saradnji učenici i studenti sa obe strane granice razumeti jedni druge - rekla je Doroća Sabo Kočiš.

Savez mađarskih učenika Vojvodine ima kancelarije u Novom Sadu i Subotici, tako da se može reći da Ugovor o međusobnoj saradnji obuhvata učenike i studente iz tri grada, naglasila je Hermina Šomorai, izražavajući istovremeno i uverenje da će Ugovor voditi unapređenju rada mladih sa obe strane granice.

Savez mađarskih učenika Vojvodine, sa kancelarijama u Novom Sadu i Subotici, okuplja oko 600 srednjoškolaca i studenata.