Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vesti iz kulture

Uspešan nastup tamburaškog orkestra Gimnazije na „Danima Balkana” u Minhenu

24.03.2016.

Tamburaški orkestar Gimnazije „Svetozar Marković“ uspešno je predstavio svoju školu, Suboticu i Srbiju na tradicionalnom, desetom po redu festivalu „Dani Balkana“, održanom od 26. februara do 12. marta 2016. godine u Minhenu. Na manifestaciji na kojoj umetnici kroz izložbe, fotografije, filmove, muziku i folklor predstavljaju kulturnu raznolikost jugoistočnog dela Evrope, mladi  tamburaši su se predstavili kompozicijama narodne i klasične muzike, kao i spletom vojvođanskih numera koje su izvodili zajedno sa vokalnom solistkinjom Tamarom Babić.

10031_1.jpg 

Čedo Hajder, koordinator programa i saradnje Subotice i Minhena, i Slobodan Čamprag, direktor Gimnazije „Svetozar Marković”, smatraju da su gimnazijalci pokazali visok nivo profesionalizma i da su ponašanjem i nastupima u „Literaturhausu“ (domu književnosti) i čuvenoj „Gasteig” koncertnoj dvorani u centru Minhena oduševili goste, zbog čega su sigurni da će uskoro uslediti poziv za novo gostovanje.

Učenici su zbog reakcije publike i brojnih čestitki uvereni da su oduševili domaćine i osvojili festival tamburom. Raduje ih što su dokazali da je tambura univerzalni instrument, odnosno da nije instrument lokalnog i vojvođanskog karaktera i samo za narodnu muziku nego i za ostale muzičke žanrove.

- Nastupili smo sa 20 numera u tri bloka i to su bile narodne kompozicije, kola i igre iz Bačke, zatim klasične i svetski poznati instrumentali poput ’Larine pesme’ i u trećem bloku smo pratili Tamaru Babić koja je pevala pesme Zvonka Bogdana - kazao je, između ostalog, Uroš Manojlović, šef tamburaškog orkestra Gimnazije „Svetozar Marković”.

Uz podsećanje da uspešna saradnja između Subotice i Minhena traje već 12 godina i da su do sada zajedničkim snagama realizovani brojni projekti iz oblasti privrede, kulture, obrazovanja i humanitarnog rada, Čedo Hajder je najavio da će, u okviru te saradnje, naš grad 27. aprila biti domaćin prezentacije knjige posvećene izvornoj narodnoj umetnosti u tehnici slame koju je kustos minhenskog muzeja preveo na četiri svetska jezika.