Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilazak rekonstruisanih vetrozaštitnih pojaseva

01.04.2016.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac je sa saradnicima obišao rekonstruisane vetrozaštitne pojaseve na Mikićevu i "Bećar atar"-u. U cilju rekonstrukcije vetrozaštitnih pojaseva na teritoriji Grada Subotica sklopljen je Ugovor putem javne nabavke sa izvođačem radova „Biodekor“ d.o.o. Beograd u vrednosti od 3.671.065,80 dinara sa PDV – om.

10046_1.jpg

Radovi rekonstrukcije vetrozaštitnih pojaseva uz asfaltni put za Mikićevo su podeljena u dva dela. Prvi deo je od E – 75 puta do farme svinja Mikićevo, gde su radovi izvršeni u celosti. Vrednost izvedenih radova je 493.406,00 RSD. Drugi deo je od farme do Ekonomije gde je predviđena rekonstrukcija sa vrstom "Ulmus pumila" – sibirski brest, ali zbog nemogućnosti nabavke sadnog materijala starosti tražene u specifikaciji Ugovora, rekonstrukcija nije izvršena. Urađena je za sada priprema terena u iznosu od 283.800,00 dinara.

10046_2.jpg

Vetrozaštitni pojas uz Bećar atar je u celosti završen, a vrednost izvedenih radova je 297.950 dinara.

Nakon obilaska terena gradonačelnik je konstatovao da su radovi  izvršeni savesno i da je zaštita od divljači postavljena odmah nakon sadnje. Do sada je ukupno potrošeno 1.629.289,20 dinara sa PDV – om za rekontrsukciju vetrozaštitnih pojaseva, a preostali iznos je planiran za radove održavanja tokom vegetacijske sezone.

-Sadnice su kvalitetne i mislim da je posle nekoliko godina ovo značajan korak za sadnju vetrozaštitnih pojaseva. Uspeli smo posle onih nerešenih javnih nabavki, kada su potrošena ogromna sredstva, a projekat nije realizovan, da  odgovorno i stručno završimo posao. Kontrola kompletnog posla je izvršena od strane Grada Subotica i sada je bitno da izvođači radova redovno održavaju vetrozaštitne pojaseve - kaže  Maglai.

Treća lokacija za rekonstrukciju Vetrozaštitnog pojasa je, uz asfaltni put Novi Žednik – Čantavir, koji je do sada delimično urađen, odnosno zbog nemogućnosti nabavke sadnog materijala vrste "Ulmus pumila" koji je planiran za sadnju I reda rekonstruisan je samo II red sa vrstom "Betula pendula" – breza. Vrednost izvedenih radova je 325.110,00 dinara.

-Ranijih godina uvek su pored puta postojali drvoredi, koji nisu slučajno bili posađeni, kakao grad, sela ne bi ostala bez podlog tla. U Vojvodini ima malo šuma svega dva procenata, i moramo što pre svatiti značaj vetrozaštitnih pojaseva i da ih sadimo inače će Vojvodina ostati bez podlog tla. Na ovim delovima na Mikićevu i "Bećar atar" -u postoje dobri  uslovi da se rekonstruišu vetrozaštitni pojasevi i da godinama i ostaju. Najviše je sađen jasen i breza-izjavio je Šimon Ostrogonac.