Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren Turistički informativni centar na Paliću

11.04.2016.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Lukrecija Đeri i gradonačelnik Subotice Jene Maglai otvorili su danas Turistički informativni centar na Paliću, u renoviranoj staroj tramvajskoj stanici. U uređenje Turističko-informativnog centra koji je, ujedno, i zvanična suvenirnica Turističke organizacije grada Subotice, i centar za male privrednike koji izdaju sobe turistima i gostima, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uložilo je sedam miliona dinara.

 10080_1.jpg

Ovo jedan od najboljih turističkih centara u Srbiji i može da bude model turističko-informativnog centra kakve želimo da vidimo u mnogim mestima, opštinama i turističkim destinacijama širom Srbije, rekao je ministar Ljajić i dodao da je Turistički informativni centar jedan od četiri tokom prošle godine realizovana projekta na Paliću za koje je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdvojilo 19 miliona dinara.

- Spremni smo da i ove godine iz sredstava Ministarstva finansiramo projekte vezane za razvoj turizma na Paliću koji moramo da pozicioniramo kao jednu od najvažnijih turističkih destinacija ne samo u Vojvodini već i u čitavoj Srbiji. Sa potencijalima koje ima, on to i zaslužuje, ali mi više ne možemo da govorimo samo o potencijalima i šansama, moramo da govorimo o konkretnim rezultatima. Da bi ti rezultati bili ostvarljivi, trebalo bi više da ulažemo u turističku infrastrukturu i promociju – naglasio je ministar Ljajić.

Govoreći o turističkom prometu na Paliću u prva dva meseca ove godine, Ljajić je rekao da su rezultati više nego optimistični, jer je u januaru i februaru ostvaren rast broja turista od 15 odsto, a da još više ohrabruje podatak da je u tom periodu ovu turističku destinaciju posetilo 32 odsto više inostranih turista.

On je izrazio uverenje da će u Srbiji ovo biti rekordna turistička godina, jer prvi meseci govore da je došlo do rasta deviznog priliva od turizma za devet odsto, da je broj turista povećan za 18 odsto, a broj noćenja za više od 20 odsto.

Ljajić je ocenio da je akcija dodele vaučera u ovoj godini krenula veoma dobro i naveo da je do sada podeljeno 11.198 vaučera, najviše penzionerima i uglavnom za Lukovsku banju, Prolom banju i Banju Koviljaču.

- Istina je da to ovde nije toliko zaživelo. Očigledno je da ne postoji takva navika ili ljudi nisu informisani da na Paliću postoji pet objekata koji primaju vaučere, tako da moramo više da radimo na promociji mogućnosti da se ti vaučeri više koriste i ovde na Paliću - rekao je Rasim Ljajić.

Jene Maglai je kazao da je ovo lep trenutak ne samo za Suboticu nego i za širu regiju, jer se na upotrebu predaje moderan Turističko informativni centar koji služi razvoju turizma na ovim prostorima. Uz konstataciju da je ovo dobar primer saradnje između republičkih i državnih organa i lokalne samouprave, on je rekao da je stvorena osnova za ozbiljan iskorak za razvoj turizma na Paliću.

- Master plan za Palić je usvojen, u toku je priprema međunarodnog tendera, a aktivno se radi i na realizaciji projekta koji se odnosi na rešavanje problema biodiverzitata Palićkog jezera. Mislim da sve to čini jednu celinu u smislu da Palić ima ozbiljnu perspektivu da postane turistički centar ne samo ove regije nego i čitave naše države - istakao je gradonačelnik Maglai.

Prilikom otvaranja Turističkog informativnog centra dodeljena su priznanja Turističke organizacije grada Subotice pojedincima i organizacijama koji su svojim delovanjem doprineli popularizaciji Palića i Subotice. Nagrađeni su vlasnik „Vile Minić” (u kategoriji privatnog smeštaja u objektima do 30 ležaja), Olivera Imbronović, direktorka hotela „Prezident“ na Paliću (u kategoriji pojedinac koji je najviše doprineo razvoju turizma sa svojim inovativnim idejama) i hoteli „Galerija“ i „Glorija“.

Otvaranju Turističkog informativnog centra na Paliću prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Nenad Ivanišević, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, predsednik Skupštine grada Subotice Ilija Maravić, članovi Gradskog veća Nebojša Daraboš, Srđan Samardžić, Vjekoslav Ostrogonac i Blaško Stantić i pomoćnici gradonačelnika Ljuben Hristov i Siniša Babičković.

10080_2.jpg