Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren Gradski omladinski centar

15.04.2016.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac danas su, u renoviranom poslovnom prostoru na Autobuskoj stanici, svečano otvorili Gradski omladinski centar. Otvaranje centra realizovano je u okviru projekta „Gradski omladinski centar Subotica” koji je sproveo grad Subotica uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta u visini od 1,2 miliona dinara.

10094_1.jpg 

Otvaranje Omladinskog centra u Subotici jedan je od onih kamena temeljaca koji je trebalo da se postave kako bi omladina imala svoj dom i mesto gde da se okuplja, izjavio je, obraćajući se medijima, Jene Maglai, i dodao da smatra da ovo treba da bude odskočna daska u bavljenju sa mladima i njihovim problemima.

- Ako  Grad  želi da se ozbiljno bavi mladima, onda mora znatno više da se potrudi kada je reč o materijalnim sredstvima, ali i o pažnji prema projektima koje mladi žele i mogu da realizuju. U našem gradu sve je više starih, a sve manje mladih ljudi. Ta tendencija mora da se preokrene, a to može da se ostvari samo ako budemo imali ozbiljan pristup prema mladima – istakao je, između ostalog, gradonačelnik Maglai.

Uz izražavanje zahvalnosti Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije koje je, kako je rekao, prepoznalo interese mladih u našem gradu, Vjekoslav Ostrogonac je kazao da u Subotici ima oko 26.000 mladih (oko 18 odsto ukupnog stanovništva) i da će Gradski omladinski centar biti na raspolaganju svim mladim ljudima koji žele da svojim aktivizmom unaprede položaj mladih u gradu.

- Pokazali smo, kroz sistemski pristup, da imamo jasnu politiku prema mladima. Usvojen je Lokalni akcioni plan koji je radilo preko 400 mladih ljudi koji su prepoznali probleme i ponudili rešenja kako i na koji način ti problemi treba da se reše, a Kancelarija za mlade grada Subotice prepoznata je u Srbiji kao jedna od najboljih kancelarija. Osvrnuo bih se i na još jednu, po meni važnu stvar, a to je da Omladinski centar, nažalost, nije otvoren u Domu vojske nego na Autobuskoj stanici. On je trebao da se nalazi u centru grada - naglasio je Ostrogonac.

Koordinatorka Kancelarije za mlade grada Subotice Dejana Baltes je kazala da je otvaranju Omladinskog centra prethodila dvomesečna obuka volontera koji će u centru sprovoditi aktivnosti i programe, da je deo sredstava dobijen od Ministarstva omladine i sporta za realizaciju projekta „Gradski omladinski centar Subotica” utrošen za opremanje prostora, a deo za obuku mladih za volonterizam i aktivizam, i da ovaj centar, kojim će rukovoditi Kancelarija za mlade, kao i sve njegove resurse besplatno mogu da koriste i sve druge organizacije koje rade sa mladima ili sprovode omladinske programe.

Gradski omladinski centar će, za sada, raditi dva puta nedeljno – ponedeljkom i sredom. U okviru Omladinskog centra predviđeno je da funkcioniše i sportski, internet i književni klub, a održavaće se i razni seminari, edukativne radionice i slične aktivnosti. Grad je ove godine za omladinske projekte opredelio milion dinara, a za Kancelariju za mlade šest miliona dinara.

Otvaranju Gradskog omladinskog centra prisustvovao je zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković. Za sve prisutne priređen je kraći kulturno-umetnički program u kojem su učestvovati volonteri Kancelarije za mlade i učenici Srednje muzičke škole.

10094_2.jpg