Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 8. vanredna sednica Skupštine grada

19.04.2016.

Na 8. vanrednoj sednici Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, odbornici su usvojili Rešenje o donošenju Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice u 2016. godini, što je bila i jedina tačka dnevnog reda današnje, ujedno i poslednje sednice Skupštine grada u ovom sazivu.

10098_1.jpg 

U skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i uputstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, komisija koju je obrazovala Skupština grada izradila je predlog Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Subotice za 2016. godinu. Program se sastoji iz tri dela, a to su: opšte odredbe, uslovi zaštite na prostoru zaštićenih prirodnih dobara i zaštita poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srbije i plan korišćenja poljoprivrednog zemljišta sa programom radova.

Poljoprivredno zemljište u svojini Republike Srbije koristi se u skladu sa Zakonom i ovim programom. Prema podacima Službe za katastar nepokretnosti Subotica utvrđeno je da na teritoriji grada Subotice ima 18.319 hektara poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srbije. Usvojenim Programom predviđeno je da se u zakup u 2016. godini izda 14.695 hektara, i to: na korišćenje bez naknade 247 ha, po pravu prečeg zakupa – infrastruktura 202 ha i po pravu prečeg zakupa - stočari 13.381 hektar.  

U decembru 2015. godine Narodna skupština Republike Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Pravo zakupa, odnosno pravo prečeg zakupa, poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini nije se bitno izmenilo. Pojedina pitanja koja su ranije razrađena u praksi, poput uvođenja u posed poljoprivrednog zemljišta, obaveza kontinuiranog aktivnog statusa u registru poljoprivrednih gazdinstava i slično, sada su regulisana Zakonom.

Pored ovakvih tehničkih pitanja, izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu uvedena je jedna bitna izmena. Lica koja imaju pravo prečeg zakupa (stočari i vlasnici sistema za navodnjavanje) i dalje imaju pravo prečeg zakupa, ali se maksimalna površina koju ta lica mogu da uzmu u zakup umanjuje za površinu zemljišta koju to lice i sa njim povezana lica već imaju u svojini ili u zakupu.