Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Centar za vantelesnu oplodnju počinje sa radom početkom 2017. godine

22.04.2016.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai posetio je subotičku Opštu bolnicu. Tom prilikom, zajedno sa direktorom Opšte bolnice dr Goranom Bićaninom i načelnikom Centra za humanu reprodukciju prof. dr Aleksandrom Radulovićem obišao je nedavno završenu subspecijalističku ambulantu za sterilitet i vantelesnu oplodnju, kao i budući Centar za vantelesnu oplodnju gde je okončana prva faza rekonstrukcije i adaptacije unutrašnjeg prostora.

10107_1.jpg 

Zahvaljujući podršci lokalne samouprave i Uprave Opšte bolnice, i njihovoj saradnji i zajedničkom delovanju na svim nivoima, na dobrom smo putu da uskoro završimo građevinske radove na izgradnji budućeg Centra za reproduktivnu medicinu i krenemo sa njegovim opremanjem, s obzirom na to da je deo opreme već stigao, izjavio je, obraćajući se medijima, dr Radulović.

– Verujem da će do kraja 2016. ili početkom 2017. godine ovaj centar početi sa radom, dok će subspecijalistička ambulanta već za tridesetak dana krenuti sa primanjem, evidentiranjem, ispitivanjem i pripremom pacijenata za vantelesnu oplodnju. Mislim da je ovo naš veliki uspeh i da će svi pacijenti koji kod nas budu dolazili biti zadovoljni. Prve  ’bebe iz epruvete’ očekujemo krajem 2017. ili početkom 2018. godine. Nadam se da ćemo ostvarivati dobre rezultate i na taj način doprineti povećanju nataliteta u našoj sredini – istakao je prof. dr Aleksandar Radulović, i dodao da je do sada obezbeđeno oko 80 odsto potrebnih sredstava za realizaciju projekta.

10107_3.jpgGoran Bićanin je rekao da Centar za vantelesnu oplodnju podiže ugled bolnice i da je to jedan od strateških projekata koji bi trebalo da se realizuje kako bi subotička Opšta bolnica postala kliničko bolnički centar.

– Naša ogromna želja je da ovaj projekat zaista zaživi. Mi ne govorimo o nekoj visoko uspešnoj priči, uspešnost Segedina, Praga ili nekih drugih referentnih centara je 30 odsto. Ideja je da svojim načinom razmišljanja i radom ubedimo buduće pacijentkinje da dođu u našu službu, da nam ukažu poverenje kako bi se ova metoda polako uvela i da se na našu zajedničku radost rode i prve ’bebe iz epruvete’ – kazao je dr Goran Bićanin.

Izražavajući zadovoljstvo što su sredstva iz budžeta grada opredeljena za izgradnju Centra za vantelesnu oplodnju utrošena na adekvatan način, gradonačelnik Maglai je rekao da je pronatalitetna politika jedan od prioriteta subotičke lokalne samouprave.

– Mi pronatalitetnu politiku ne vodimo velikim rečima nego konkretnim delima. Ovaj projekat građanima Subotice obećava se najmanje jednu deceniju, a mi smo u poslednjih godinu i po dana uspeli da probijemo sve barijere vezane za njegovu realizaciju. Lokalna samouprava je rebalansom budžeta izdvojila 10 miliona dinara za završetak građevinskih radova, a Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine opredelila je dodatnih 9,5 miliona dinara za nabavku opreme za budući Centar za vantelesnu oplodnju. Drago mi je što smo realizaciju ovog projekta priveli kraju – naglasio je Jene Maglai.

Prostorije subspecijalističke ambulante za sterilitet i vantelesnu oplodnju nalaze se u prizemnoj zgradi u krugu bolnice, naspram ulaza u novu bolničku zgradu, a Centar za vantelesnu oplodnju na prvom spratu novog dela bolnice.

10107_2.jpg