Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

09.05.2016.

Dan pobede nad fašizmom - 9. maj, obeležen je polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomenik palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice, venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio gradonačelnik Jene Maglai, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodila Vesna Bajić, šef Odseka za opšte poslove Stručne službe Okruga.

 10127_1.jpg

Vence na Spomenik  žrtvama fašizma položile su i delegacije Vojske Srbije, ambasada Ruske Federacije, Belorusije i Ukrajine, Generalnog konzulata Hrvatske, Jevrejske opštine Subotica, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida – Gradski odbor Subotica, Srpsko-rusko-beloruskog bratstva „Sveti knez Vladimir” i Mađarskog nacionalnog saveta, kao i delegacije drugih organizacija, političkih partija i udruženja.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica Maksim Bakrač je, u svom obraćanju prisutnima, rekao da sve slobodarske i demokratske zemlje Evrope, među kojima je i Srbija, obeležavaju 71. godišnjicu veličanstvene pobede snaga antihitlerovske koalicije u Drugom svetskom ratu nad najvećim zlom 20. veka - nacifašizmom, čije su vođe primorane 9. maja 1945. godine na bezuslovnu kapitulaciju.

Najkrvaviji rat u istoriji čovečanstva odneo je više od 50 miliona ljudskih žrtava, kazao je Bakrač, i poručio da se ne sme dozvoliti da se aveti prošlosti u bilo kom vidu vrate, kako se ne bi desio novi Holokaust, deportacije i masovna pogubljenja.

Uz podsećanje da Drugi svetski rat po broju država, odnosno ljudi koji su u njemu učestvovali, broju ljudskih žrtava i stepenu materijalnog razaranja predstavlja najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva, gradonačelnik Maglai je istakao da je ogroman broj žrtava u Drugom svetskom ratu prevelika cena koju je ljudska civilizacija platila zbog bezumne politike nacističkih i fašističkih vlastodržaca.

- Neka nas sećanje iz godine u godinu upozorava na te strahote. Naša obaveza ja da svake  godine odamo počast nevinim žrtvama i ne prepustimo zaboravu kuda ljudski rod mogu da odvedu poremećeni um i nakaradne ideologije, kako nam se nikada više u istoriji ne bi ponovilo preživljavanje ovakvih užasa – naglasio je, između ostalog, Jene Maglai.  

Po broju žrtava, Drugi svetski rat je bio najsuroviji rat u istoriji čovečanstva. Takođe i po prostranstvu na kojem se vodio - na teritoriji 40 država, na 22 miliona kvadratnih kilometara - prevazišao je sve ratove u istoriji ljudskog roda.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina učestvovala je 61 država, oko 110 miliona vojnika i jedna milijarda i 700 miliona ljudi, više od 80 odsto svetskog stanovništva. Život je izgubilo između 55 i 60 miliona ljudi, a od toga je u fašističkim koncentracionim logorima i zatvorima ubijeno oko 12,5 miliona ljudi. Računa se da je broj ranjenika takođe bio veliki – oko 35 miliona.

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. Državna komisija SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

10127_2.jpg